UVculturaPatrimoni CulturalUniversitat de València Logo del portal

La Universitat rep l’arxiu familiar del poeta i advocat Rafael Ferrer i Bigné

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 13 de juny de 2019
Image de la noticia

La Sala de Juntes de Rectorat al Centre Cultural La Nau ha acollit la donació a la Universitat de València de l’arxiu familiar de l’advocat, erudit i poeta Rafael Ferrer i Bigné. L’acte ha tingut la presència de la rectora, Mª Vicenta Mestre; del vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; de la directora del Servei de Biblioteques i Documentació, Victoria García Esteve i de les hereves de Ferrer i Bigné. La donació permetrà fer accessible al personal investigador i l’alumnat universitari d’una part cabdal de la història de la literatura valenciana.

Rafael Ferrer i Bigné advocat, erudit i poeta de la generació moderada de la Renaixença, va nàixer el 12 de gener de 1836 i va morir el 20 de febrer de 1892 a València. Es va dedicar a la investigació històrica i escriptura, formant part del grup literari vinculat a la Renaixença, moviment cultural de caràcter valencianista que liderava a València el poeta, periodista i polític Teodor Llorente.

Com a periodista especialitzat en informació cultural i jurídica va escriure en La Opinión, El Eco del Turia, La Ilustración Valenciana, El Museo Literario, La Violeta, Lo Gai Saber etc.

El 1866 va formar part de la redacció fundacional del periòdic Las Provincias, amb el director i propietari, Teodor Llorente, sempre va mantenir una estreta col·laboració i amistat. Va dirigir la revista anual Almanaque de Valencia, en 1864 i 1865.

El 1868 va ingressar a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i el 1871 va ser nomenat mantenidor dels Jocs Florals de la ciutat comtal.

Amb el seu grup d’amics (Pizcueta, Llorente, Boix, Labaila i Querol) va impulsar el 1878 la creació de la societat valencianista Lo Rat Penat, de la qual va ser president entre 1881 i 1882.

Aquest any 2019 el periodista Jaime Millás Covas ha publicat la seua biografia, ‘Memòria d'un poeta de la Renaixença. Rafael Ferrer i Bigné (1836-1892)’, editat conjuntament per Editorial Sargantana i la Institució Alfons el Magnànim, la biografia s’ha publicat també en versió castellana a la col·lecció Personajes Ilustres.

Galeria d'imatges