UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Projecte: "Talent i Capacitat a la Universitat"

  • 1 de setembre de 2017
Image de la noticia

L'OPAL, de la Fundació General de la Universitat de València, en col·laboració amb la Fundació Adecco i Capazia, han engegat el projecte “Talent i Capacitat a la Universitat”, subvencionat per l'Obra Social “la Caixa” i destinat a estudiants i titulats universitaris amb discapacitat.

En el BORO del mes de setembre entrevistem Raquel Muñoz, la psicòloga adscrita a aquest projecte.

1.     En què consisteix el projecte Talent i Capacitat a la Universitat?

L’OPAL, de la Fundació General de la Universitat de València, en col·laboració amb la Fundació Adecco i Capazia, han engegat el projecte “Talent i Capacitat a la Universitat”, subvencionat per l´Obra Social “la Caixa” i destinat a estudiants i titulats universitaris amb discapacitat.

El principal objectiu del projecte és incrementar la incorporació al món laboral de les persones que hi participen i fomentar l´ocupació de qualitat. Es pretén afavorir l’ocupabilitat d´aquest col·lectiu com a professionals d´alta qualificació amb ofertes d’acord amb les seues competències i formació i revertint d´aquesta manera en la millora de la seua qualitat de vida.

Amb aquesta finalitat, les persones participants realitzaran sessions d´orientació laboral i activitats de millora de la seua ocupabilitat, així com formació en matèria de emprenedoria.

2.     En el marc del projecte, quines activitats es duen a terme en matèria d´inserció i intermediació laboral?

Es duen a terme itineraris d´assessorament laboral, accions formatives i sensibilització a les empreses a través de la gestió de l’Observatori d’Inserció Professional i Assessorament Laboral-OPAL. Aquestes activitats són les que segueixen:

-           Diagnòstic, assessorament individual i orientació laboral, mitjançant entrevistes ocupacionals individuals, amb la finalitat de conèixer la situació actual del participant i identificar el seu objectiu professional.

-           Activitats formatives, promocionant l´autoocupació entre els candidats, facilitant-los assessorament legal en línia i un servei d´elaboració del pla d´empresa a través de la llançadora Capazia, especialitzada en el suport a empreses emergents (start-ups) liderades o coliderades per persones amb discapacitat.

-           Jornada d’entrevista ràpida (speed networking) de voluntariat professional, en què una desena d´empreses voluntàries realitzen entrevistes simultànies als participants del projecte amb un doble objectiu: d´una banda, ajudar a la seua inserció laboral i, de l’altra, sensibilitzar les empreses en la integració de persones amb discapacitat, remarcant el talent universitari del programa. Amb aquest mètode es desenvolupen habilitats per a l´augment de l’ocupabilitat, les persones participants són preparades i entrenades en la realització d´entrevistes de treball a fi d´afrontar amb més garanties futurs processos de selecció.

-           Prospecció empresarial per a donar a conèixer el projecte Talent i Capacitat a la Universitat a les empreses, sensibilitzar en la contractació de les persones participants, assessorar, analitzar llocs de treball de posicions a cobrir i mediar laboralment amb aquestes.

3.     Què ha de fer un universitari o una universitària que vulga utilitzar aquest servei?

El projecte Talent i Capacitat a la Universitat va començar al desembre de 2016 i finalitza al novembre de 2017. Les persones interessades en el projecte han de:

-           Registrar-se en la borsa de treball de l’OPAL, www.uv.es/bolsadetrabajo

-           Una vegada registrats, en l´apartat “Informació per a l´Agència de Col·locació”, marcar la casella corresponent a la discapacitat.

-           Sol·licitar cita prèvia d´orientació laboral telefonant al 96 162 59 01 i indicant que la cita és per al projecte Talent i Capacitat a la Universitat, de l´Obra Social “la Caixa”.

 4.     Quins avantatges tenen les empreses que recorren al projecte Talent i Capacitat a la Universitat a l´hora de buscar candidats qualificats per als seus processos de selecció?

A les empreses interessades en aquest projecte els oferim el nostre servei d´intermediació laboral gratuït: publicació de les ofertes en la nostra pàgina web, cerca de candidats potencials, i la selecció curricular de les persones inscrites.

Aquest servei facilita la selecció del millor professional per al lloc ofert. Es proporciona a les empreses perfils qualificats que poden aportar les seues capacitats i competències a l´empresa contractant, fomentant l´accés a l´ocupació en igualtat d´oportunitats.

D´altra banda, s´assessora les empreses sobre els incentius econòmics per la contractació de persones amb discapacitat.

5.     Què ha de fer una empresa que vulga utilitzar aquest servei?

L´empresa que vulga participar en el projecte Talent i Capacitat a la Universitat ha de posar-se en contacte amb posar-se en contacte a través de la web del OPAL www.uv.es/opal  i per telèfon en el 961625901.

 6.     Fins ara, quin és el balanç que fa de la posada en marxa del projecte Talent i Capacitat a la Universitat?

El balanç del projecte és molt positiu. Els objectius marcats són l´atenció a 80 persones, estudiants o titulats universitaris, amb certificat de discapacitat igual o superior al 33%, i la inserció laboral de 16 d´elles. Fins avui, s´han beneficiat del projecte 95 persones i se n´han inserit 22.

El nostre objectiu és la inserció del major nombre possible de persones; per tant, continuem treballant-hi, amb igual o més intensitat, gràcies als bons resultats obtinguts.

 7.     Moltes gràcies. Vols afegir alguna cosa més abans d´acabar aquesta entrevista?

Aprofite l’ocasió per a informar de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat (UPD), servei que ofereix la Universitat de València (UV) i que naix per vetlar pel principi d´igualtat d´oportunitats i la no-discriminació.

Poden fer ús d´aquest servei els estudiants amb certificat de discapacitat, el personal docent i investigador (PDI) i el personal d´administració i serveis (PAS) en contacte amb aquest col·lectiu.

Raquel Muñoz García

961 625 906

raquel.munoz@fundacions.uv.es

OPAL (Fundació General de la Universitat de València)

Amadeu de Savoia, 4

46010 València

 

 Testimoni d´una usuària inserida

A continuació, us traslladem el testimoni d´una usuària del programa, graduada en Educació Social, que ha començat a treballar en el sector de l´educació.

Com vas conèixer el projecte Talent i Capacitat a la Universitat?

El vaig conèixer a través d´un company de classe que rebia informació de l’OPAL. Em va informar sobre el projecte i vaig decidir posar-me en contacte amb ells.

Què t´ha aportat formar part d´aquest projecte?

Informació sobre com hauria de millorar el currículum perquè siga molt més amè i visible, a més de consells i recursos per a poder trobar ocupació.

Recomanaries el servei?

Sí, totalment. El servei proporciona ajuda i col·laboració perquè les persones que tenim alguna discapacitat puguem trobar una ocupació en una societat tan discriminatòria.

Com està sent la teua experiència laboral en la nova empresa on treballes?

La meua experiència és molt enriquidora i amena. És una ocupació nova, amb funcions diferents de les que funcions a què estic acostumada, i és un repte satisfactori.

A més, compte amb el suport de les meues companyes el que facilita la meua labor professional.