
Un nou estudi d'inserció laboral revela excel·lents dades per als titulats de doctorat de la Universitat de València. A més, aquest estudi reflexa una millora notable dels resultats obtinguts per les persones titulades en estudis de grau i màster, tal com era d'esperar.
L'estudi analitza cinc promocions d'egressats de 59 programes de doctorat, des del curs 2017-2018 fins al 2021-2022, amb una mostra total de 1.239 persones. Els egressats van ser entrevistats almenys un, dos, tres, quatre o cinc anys després de finalitzar els seus estudis.
L'informe executiu arreplega els principals indicadors d'inserció laboral, desglossats per sexe, universitat, branca de coneixement i titulació.
Alguns dels resultats més destacats:
- Taxa d’ocupació del 96,6%, enfront de menys del 90% en estudis de grau i màster.
- Experiència laboral prèvia del 97,7%, més alta que en grau i màster. També els ocupats als sis mesos d’haver acabat els estudis, que és del 86,1%.
- Un 76,7% treballa en un lloc relacionat amb el àmbit del programa de doctorat.
- El mateix passa amb el percentatge d’egressats que ocupa càrregs de tècnic o te persones al seu càrrec, que se situa en un 93,3%; més de 10 punts dels valors de grau i màster.
- El percentatge d’egressats amb contracte estable se situa en un 60,2%, més o menys al nivell de grau i màster.
- El percentatge d’egressats amb un treball a jornada completa se situa en un 91,1%, i supera clarament els valors de màster i grau. El mateix passa amb el percentatge que té la jornada laboral de la seua preferència, amb un 91%.
- La mitjana del sou net mensual dels egressats que treballa per compte aliè i a jornada completa se situa en 2.367,3€ molt per damunt del sou dels egressats de grau i màster.
Resultats per branca del coneixement
Per branques de coneixement, de la mateixa manera que en grau i màster, la que millor resultats obté és la branca d’enginyeria i arquitectura: obté els millors resultats en 9 dels 14 indicadors d’inserció laboral principal. Presenta un 100% en la taxa d’activitat i en el percentatge d’ocupats. També en el percentatge d’egressats que té experiència laboral. Són els que més ràpid aconsegueixen treball: als sis mesos d’haver finalitzat els estudis un 96,4% ja tenia feina. Un 75% té un treball que requereix estudis de doctorat i un 90,6% el té relacionat amb el programa de doctorat cursat. Combinant les dos, un 75% té un treball que requereix estudis de doctorat i relacionat amb el programa. També són el que més estabilitat laboral tenen, un 78,9% té contracte estable. Per últim, són els més satisfets a nivell global amb el seu treball: 4,4 en una escala de 1 a 5.
La branca d’Arts i Humanitats té el major percentatge d’ocupats per compte propi, un 17,5%. La branca de Ciències compta amb el percentatge de tècnics o amb persones a càrrec més alt de totes les branques, 96%. També compta amb el major percentatge d’egressats a jornada completa, 91,1%, i amb la jornada de preferència, 95,3%.
La branca de Ciències de la Salut té el segon percentatge més alt d'ocupats per compte propi, 14,6%, també d’ocupats als sis mesos d’haver finalitzat els estudis. Compta amb la mitjana més alta del sou net mensual, 2.493,9€.
La branca de Ciències Socials i Jurídiques té el segon percentatge més alt d’egressats, amb un treball ajustat al programa de doctorat cursat, amb un 84,5%. També és la segona en el percentatge que té contracte estable, amb un 73,7%.
Aquest últim estudi d’inserció ha estat presentat per l’Àrea d’Estudis i Anàlisis d’UVocupació, coordinat per la professora María del Carmen Bas, coordinadora de l'Àrea d'Estudis i Anàlisis de UVocupació, i depenent del Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació. A més, totes les dades desgranades per programes de doctorat ja es poden consultar als informes individualitzats que es trobaran en la pestanya d’inserció laboral de cadascuna de les fitxes dels programes de doctorat, i en la web d’UVocupació amb informació més ampliada i detallada dels indicadors d’inserció laboral de cadascun dels graus analitzats. Així, les persones interessades podran conèixer de forma més còmoda quina és la situació de la inserció laboral d’una titulació concreta i podran, d’aquesta manera, avaluar la situació del mercat.