GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

ecoNET Lab: Solucions Digitals per a Ecosistemes, impulsant la Resiliència Climàtica.

Resum

EcoNET Lab, dirigit per la Dra. Mónica Herrero Horta en el Centre d'Investigació sobre la Desertificació (CIDE-CSIC-UV, Espanya), és pioner en la integració de tecnologies geoespacials, intel·ligència artificial (IA) i ciència ecològica per a desenrotllar la pròxima generació de solucions digitals per a la gestió d'ecosistemes.

La nostra missió és crear models digitals basats en intel·ligència artificial que:

  • Quantifiquen els servicis ecosistèmics i el seu paper en la resiliència climàtica.
  • Prediguen i mitiguen els riscos derivats de pertorbacions provocades pel clima, com a incendis forestals, inundacions i sequeres.
  • Donen suport a la governança adaptativa per a la gestió dels ecosistemes mitjançant respostes proactives i basades en dades davant els canvis mediambientals.

El nucli del nostre treball són els bessons digitals 5D dels ecosistemes, representacions dinàmiques, de múltiples fonts i que evolucionen amb el temps, que combinen:

  • Dades satel·litàries (inclosos LiDAR i SAR).
  • Sistemes aeris no tripulats (UAS) (visibles, multiespectrals, hiperespectrales, NIR, GPR i LiDAR).
  • Sensors IoT i LiDAR portàtils.

Estos bessons digitals permeten realitzar simulacions descriptives, predictives i prescriptives per a recolzar solucions basades en la naturalesa (NBS), reduir el risc de desastres i protegir la biodiversitat.

Temes centrals d'investigació

  • Bessons digitals de l'ecosistema: De l'estructura 3D a les simulacions 5D: modelització del canvi dinàmic dels ecosistemes amb capes de decisió integrades impulsades per la IA per a processos ecològics que evolucionen amb el temps.
  • Intel·ligència artificial per a ecosistemes climàticament intel·ligents: Desenrotllament de models interpretables i eficients en l'ús de dades mitjançant l'aprenentatge de representacions multimodals per a capturar els canvis en els ecosistemes, la connectivitat i la resiliència.
  • Valoració dels servicis ecosistèmics: Disseny de ferramentes digitals per a avaluar el valor ecològic i econòmic dels servicis, i avaluar l'eficàcia de les mesures de restauració i conservació en condicions d'estrés climàtic.
  • Gestió prescriptiva d'ecosistemes: Creació de ferramentes de suport a la presa de decisions adaptables i pràctiques, millorades mitjançant realitat augmentada (RA) i el disseny conjunt amb les parts interessades, per a intervencions en ecosistemes en temps real i específiques per a cada lloc.

Visió científica

EcoNET Lab està forjant una nova frontera en la intersecció entre la ciència mediambiental, la informàtica i l'enginyeria de teledetecció. A través de la col·laboració internacional, la ciència oberta i la innovació digital, empoderem a investigadors, professionals i responsables de la presa de decisions per a construir ecosistemes resilients al clima amb ferramentes escalables, replicables i basades en la ciència.

Qui som

Dirigit per la Dra. Mónica Herrero Horta en el Centre d'Investigació sobre la Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA), ecoNET Lab integra tecnologies geoespacials, intel·ligència artificial i ciència ecològica per a desenrotllar la pròxima generació de solucions digitals per a la gestió d'ecosistemes.

La nostra missió

Crear models digitals basats en intel·ligència artificial que permeten:

  • Quantificar els servicis ecosistèmics i el seu paper en la resiliència climàtica.
  • Predir i mitigar els riscos provocats pel clima: incendis forestals, inundacions, sequeres.
  • Donar suport a la governança adaptativa dels ecosistemes i les solucions basades en la naturalesa (SBN).

El que fem

En el cor de ecoNET Lab es troben els bessons digitals 5D dels ecosistemes — models dinàmics, de múltiples fonts i que evolucionen amb el temps, que utilitzen dades procedents de:

  • Satèl·lits (incloent LiDAR, SAR)
  • UAS (visible, multiespectral, hiperspectral, NIR, GPR y LiDAR)
  • Sensors IoT y LiDAR hiperespectral portàtil

Estos bessons permeten realitzar simulacions descriptives, predictives i prescriptives per a reduir els riscos climàtics i donar suport a la biodiversitat.

Temes centrals d'Investigació

  • Bessons digitals de l'ecosistema: Des del mapatge 3D fins a simulacions 5D amb capes de decisió impulsades per IA.
  • IA per a ecosistemes climàticament intel·ligents: Models interpretables i eficients en l'ús de dades per al canvi i la resiliència dels ecosistemes.
  • Valoració dels servicis ecosistèmics: Ferramentes per a avaluar els impactes ecològics i econòmics de la restauración.
  • Gestió prescriptiva d'ecosistemes: Suport a la presa de decisions millorat mitjançant RA i disseny conjunt amb les parts interessades.

La nostra visió

Estem construint una nova frontera en la intersecció entre la informàtica, l'ecologia i la teledetecció. A través de la ciència oberta i la col·laboració global, oferim ferramentes escalables, replicables i aplicables per a construir ecosistemes resilients al clima.

Uneix-te a nosaltres

Col·laborem entre disciplines —físics i matemàtics, ecologistes, informàtics, enginyers, geògrafs i responsables de la presa de decisions— per a impulsar la revolució de l'ecologia computacional.

📩 Contacte: monica.herrero@csic.es

 

(PDF) RESEARCH STATEMENT: 4D Modeling of Smart Forest - PhD. Monica Herrero-Huerta