University of Valencia logo Logo Faculty of Economics Logo del portal

Com preparar un cas de cinema: Pel·lícula "Margin Call"

  • November 19th, 2020
Com preparar un cas de cinema: Pel·lícula

Dijous passat, 29 d'octubre va tindre lloc el taller ''Com preparar un cas de cinema: aspectes ètics en la pel·lícula "Margin Call'', emmarcat dins del Projecte Facultat d'Economia Ètica (FdE Ètica). La sessió va ser presentada per Dolores Montagud, Vicedegana de Qualitat de la Factultat d'Economia i impartida pels professors, Pedro Ruíz Femenía i Manuel Guillén, qui a més és director de la Càtedra d'Ètica Empresarial IECO-UV. En la inauguració, Dolores Montagud va reafirmar el compromís de la Facultat amb la formació del professorat en aspectes ètics, un projecte que va arrancar en 2016 i en el qual participen nombrosos membres de la comunitat universitària.

Com a part del projecte d'innovació educativa FdE Ètica, l'objectiu de la qual és formar futurs professionals en l'àmbit de l'economia i l'empresa que mantinguen el més alt nivell d'honestedat, integritat i servei a la societat, la sessió estava dirigida a la formació del professorat que desitja incorporar la dimensió ètica en les matèries que imparteixen en les seues classes.

Pedro Ruíz va ser l'encarregat de conduir la sessió. Va presentar com a través d'una pel·lícula, en aquest cas "Margin Call", es poden analitzar diferents aspectes ètics del món empresarial, com ara: els tipus de responsabilitat personal a l'hora de prendre decisions; per què una organització pot considerar-se èticament malalta, sana o excel·lent; o com pot afectar l'ètica a la generació o en defecte d'això a destrucció de la confiança en les organitzacions.

Així mateix, va compartir amb tots els assistents els reptes als quals va haver d'enfrontar-se per a preparar aquest tipus de material i va animar als professors al fet que perden la por o el respecte inicial que vaig poder suposar elaborar casos pràctics similars quan no es té un domini sobre la matèria. En aquest sentit, va recomanar la utilització del llibre "Ètica en les organitzacions: construint confiança" del professor Guillén com a base teòrica per a desenvolupar aquest tipus de continguts.

La sessió va finalitzar amb la intervenció de Manuel Guillén qui va agrair a Pere les bones idees i consells desenvolupades durant la sessió. Així mateix, va compartir la seua experiència personal de més de vint-i-cinc anys impartint continguts d'ètica en les organitzacions a alumnes i directius.

A més, va resoldre les preguntes i inquietuds que li van formular els professors interessats a llançar-se a elaborar casos pràctics similars i va il·lusionar als participants que es van unir, tan presencialment com en línia, perquè el Projecte FdE Ètica continue desenvolupant-se en la Facultat com a iniciativa pionera a Espanya.


Paula García Guerrero, alumna de 4t Grau en Economia.
Rita Jácome, directora executiva Càtedra Ètica Empresarial IECO-UV