
El professor de la Universitat de València, Joaquín Azagra, ofereix hui, dimarts dia 14 d’abril a les 19:00h, en el Centre Cultural La Nau, la conferència ‘Allò vell i allò nou o la fractura dels compromisos’.
Aquesta xarrada, que tindrà lloc en l’Aula Magna, s’emmarca en el cicle de conferències que amb motiu del centenari del Col·legi Major Sant Joan de Ribera de Burjassot se celebren en la Universitat. L’entrada és lliure fins a completar l’aforament.
La conferència reivindica la cultura del diàleg, l’acord i els consensos enfront d’actuals propostes que incideixen en la ruptura, la disrupció i l’enfrontament. La dinàmica demogràfica, els canvis geoestratègics, les transformacions socials, el canvi en els paradigmes teòrics… tot sembla abundar en un futur carregat d’incerteses. El que ja sembla menys clar, segons avança Azagra, és que per a afrontar aquests reptes, haja de fer-se ‘taula rasa’ del passat més recent i desqualificar l’actual enfrontant-ho al vell.
Les pràctiques col·legials del Sant Joan de Ribera, d’estudi, debat, diàleg i compromisos poden ser un bon punt de partida que connecte amb el caràcter inclusiu de la democràcia com a sistema per a tots i per tant com un espai de pactes, cessions i assoliments parcials. Així va ser en els vint primers anys de la democràcia fins que la crispació i la corrupció es van ensenyorir de l’escena.
La conferència intentarà definir els perfils del canvi social que s’ha produït en la societat espanyola i explicar el timing i les causes de la pèrdua dels valors que es pretén reivindicar i que en el present semblen haver provocat la fractura dels vincles de confiança i solidaritat entre persones, generacions i territoris.
Joaquín Azagra Ros (Paterna, València, 1949). Professor Titular d’Història i Institucions Econòmiques en la Facultat d’Economia de la Universitat de València. Va cursar la carrera de Filosofia i Lletres sent becari del Col·legi Major Sant Joan de Ribera. Ha impartit docència en les Universitats del País Basc, Murcia i València. Autor de set llibres i mig centenar d’articles en revistes especialitzades, ha treballat en sengles línies de recerca o reflexió. Una, entorn de la implantació del capitalisme en l’Espanya del XIX i una altra sobre les transformacions socials i polítiques en l’últim terç del segle XX. En tots dos casos centrant l’objecte d’estudi a la Comunitat Valenciana.
En l’àmbit acadèmic ha ocupat els càrrecs de director de la UIMP a València i de vicerector d’Economia i de president del Patronat Sud-Nord per a la Cooperació Internacional, tots dos en la Universitat de València. Fora d’aquest espai, en l’institucional ha sigut governador civil de Castelló i conseller d’Administracions Públiques i portaveu del Govern en el Consell de la Generalitat Valenciana. Té concedits la Medalla Provincial de Plata de la Cruz Roja, la Hoja de Laurel a la transparència política per l’Asociación de Prensa Valenciana i el nomenament de ‘visitant distingit’ de la ciutat de San Salvador pel seu treball en matèria de cooperació.