University of Valencia logo Logo Faculty of Economics Logo del portal

Juan Roig, president de Mercadona i president d’honor de EDEM Escuela de Empresarios, impartix una conferència al Club d’Emprendoria de la Facultat d’Economia

  • March 26th, 2019
Juan Roig, president de Mercadona i president d’honor de EDEM Escuela de Empresarios, impartix una conferència al Club d’Emprendoria de la Facultat d’Economia

Juan Roig defensa la figura de l'empresari i de l'emprenedor a la Universitat de València

“Un bon emprenedor, un bon empresari, és també qui comparteix la seua riquesa per a contribuir al desenvolupament de la societat. Si l'èxit és compartit, s'arriba més lluny i sap millor”, explica.

Juan Roig recorda el seu pas per la UV: “En la facultat vaig aprendre molt a reflexionar, a ser crític i a obrir la ment a altres idees”.

València, 25 de març de 2019.- Juan Roig, president de Mercadona i president d'honor de EDEM Escuela de Empresarios, el Centre Universitari de la qual està adscrit a la Universitat de València (UV), ha impartit aquesta vesprada una ponència en el Club de l'Emprenedoria de la Facultat d’Economia. En ella, Juan Roig ha defensat la figura de l'empresari i l'emprenedor: “Estic orgullós de ser empresari. Hem d'estar orgullosos de les nostres empreses i dels emprenedors que es llancen a la piscina.

A l'acte han assistit la rectora de la UV, Mª Vicenta Mestre, el degà de la Facultat d’Economia, José Manuel Pastor, l'equip decanal i el professorat de la facultat i mig centenar d'estudiants de l'assignatura “Entrepreneurship i creació d'empreses” del Grau en ADE, entre altres.

Durant la seua conferència ha recordat el seu pas per la facultat –“Pertany a la tercera promoció, any 1973. Allí vaig aprendre molt a reflexionar i a obrir la ment a altres idees”- i ha explicat com van ser els orígens i posterior evolució de Mercadona: “No us deixeu impressionar pel gran que és, fins als elefants quan naixen són xicotets; l'important és ser una empresa àgil, no de gran grandària”.

Importància de tindre un model

A continuació, Juan Roig ha destacat la importància que les empreses tinguen un model. “La teoria de Mercadona procedeix d'idees del món: dels treballadors, d'inspirar-nos en uns altres i millorar-los, dels competidors i dels llibres”. “En la Facultat d’Economia vaig aprendre a ser crític amb altres idees, encara que vagen a contra corrent”, ha assegurat.

També ha llançat una recomanació a aquells que vulguen emprendre: “Si voleu fer alguna cosa, o aneu en direcció contrària, o la resta està inventat”. A més, ha emfatitzat la importància de la persona a l'hora de crear una empresa: “L'important no és la idea sinó com executar-la”.

“El model és el collaret que ordena totes les idees soltes. La diferència es troba a escriure-ho i a complir-ho sempre, que és el més difícil. En Mercadona, una vegada ho vam fer, comencem la nostra expansió i el nostre creixement”, ha destacat alhora que ha explicat els principals aspectes del model de Mercadona.

“Un bon emprenedor, un bon empresari, és també qui comparteix la seua riquesa per a contribuir al desenvolupament de la societat. Si l'èxit és compartit, s'arriba més lluny i sap millor”, ha subratllat Juan Roig, qui ha explicat totes les iniciatives que ell està desenvolupant, focalitzades en la formació i l'emprenedoria a través de Marina d'Empreses (ecosistema emprenedor que acull a EDEM Escuela de Empresarios, Lanzadera i Angels) i en el mecenatge esportiu a través del València Basket i de la Fundació Trinidad Alfonso.

Així mateix, ha citat als autors del llibre “Capitalisme Conscient” en assenyalar que “Igual que les persones no viuen només per a menjar, tampoc les empreses existeixen només per a aconseguir beneficis. Però sent conscients que igual que les persones no poden viure sense menjar, les empreses no poden viure sense beneficis”. A més, ha volgut fer públic el seu agraïment al Consell de Govern de la Universitat de València, el qual va aprovar el mes d'octubre passat concedir-li el doctorat ‘honoris causa’.

Per la seua part el professor José Manuel Pastor, Degà de la Facultat d’Economia, ha agraït la participació de Juan Roig en aquest acte, destacant el seu perfil d'emprenedor, posat ja de manifest en la seua joventut quan va triar estudiar Econòmiques, uns estudis incipients en una facultat que, 50 anys després, s'ha convertit en la més gran i amb més reputació de tota la Comunitat Valenciana, situada entre les 150 millors del món i la primera d'Espanya en l'àrea d'Administració d'Empreses segons el rànquing de Shanghái.

Pastor ha assenyalat que la societat necessita persones emprenedores, tant per a crear noves empreses com per a innovar i millorar la competitivitat de les existents, formats amb l'educació, els coneixements i els valors necessaris per a ser bons professionals i millors persones. La Facultat d’Economia, com a centre universitari públic i de qualitat, està compromesa amb l'ocupabilitat dels seus estudiants, amb una docència i investigació d'excel·lència, i en estreta col·laboració amb la societat i l'empresa valenciana. “Al meu entendre, encara que ja tenim projectes conjunts, hauríem de ser més ambiciosos. Pense que dues institucions de la importància i grandària de Mercadona i de la Universitat de València tenen capacitat per a ampliar aquesta col·laboració a moltíssims altres àmbits. És la nostra obligació, pel bé de la nostra societat i pel bé de la joventut universitària valenciana”, ha destacat el Degà.

La rectora ha començat destacant que la “Facultat d’Economia rep hui a un dels seus antics alumnes que ha destacat, i ha sigut reconegut per això, en la gestió dels negocis. Un home que és, també, un important mecenes de l'esport i de la cultura”.

En la seua intervenció, la rectora ha recordat, també, el compromís de Juan Roig amb el sistema universitari, i ha remarcat el paper que va exercir com a director acadèmic de la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València.

Prèviament a la ponència, Juan Roig ha visitat al costat de José Manuel Pastor l'exposició que està acollint la UV amb motiu del 50 aniversari de la Facultat d’Economia i ha signat en el Llibre d'Honor de la facultat.