El conseller Vicent Soler clausura el II Fòrum d'Economia i Empresa que organitzen el Colegio de Economistas i la Facultat d’Economia de la Universitat de València.
Ahir va concloure en la Facultat d’Economia la segona edició del Fòrum d'Economia i Empresa, que durant dos dies ha congregat a un grup de professionals i acadèmics de reconegut prestigi en l'àmbit de l'economia i l'empresa, per a abordar temes de màxima rellevància, com la situació econòmica a Espanya i les seues perspectives, els reptes del sistema financer o la competitivitat de les empreses valencianes.
L'última de les taules redones va tractar sobre finançament autonòmic i va reunir a Santiago Lago, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universidadde Vigo; Francisco Pérez, catedràtic d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i investigador del Ivie i Manuel Illueca, director general de l'Institut Valencià de Finances. José Manuel Pastor, degà de la Facultat d´Economia, que va moderar la taula, va afirmar que la infrafinanciació de la Comunitat Valenciana “ens uneix a tots els valencians” i “perjudica a cinc milions de persones que ens impedeix accedir als serveis bàsics en igualtat de condicions”. Pastor va ressaltar el agravi comparatiu que suposa que la despesa per habitant al País Basc siga de 4.200 euros, enfront dels 1.800 dels valencians.
Santiago Lago va reconèixer que “la Comunitat Valenciana està molt mal finançada des de fa molt temps. Existeixen divergències en finançament per habitant ajustat molt substancials, no justificades”. Encara que va assegurar que el sistema foral “és molt estrany, una anomalia en el món” i va reconèixer que va a ser difícil “alterar la filosofia del sistema”, sí va reclamar avançar en l'import del contingent basc i l'aportació a Navarra.
Per altra banda, Francisco Pérez va declarar que el finançament autonòmic és molt important perquè condiciona l'accés a serveis públics essencials. “Les diferències de recursos qüestionen la igualtat d'oportunitats de ciutadans que viuen en diferents territoris”. Pérez va puntualitzar que l'ajust de la despesa pública part de nivells molt diferents, fins al punt que algunes autonomies, malgrat les polítiques d'austeritat, seguien gastant per habitant en 2013 més que la mitjana nacional en 2009.
En la mateixa línia, Manuel Illueca va denunciar que el dèficit de finançament acumulat de 2002 a 2013 va ser de 12.433 milions d'euros, la meitat del deute acumulat de la Generalitat. “És un problema d'Estat que ha d'abordar-se”, va demanar el director general del IVF, i va proposar compensar aqueixa infrafinanciació amb una condonació parcial d'aqueix deute històric. “La Comunitat Valenciana és la segona amb més pes de la despesa en serveis públics fonamentals, amb un 74,1%. No obstant açò, la despesa per habitant inferior a la mitjana en 128 euros per habitant i any, la quarta per la cua”.
El Fòrum va ser clausurat per Juan Manuel Pérez Mira, degà del Colegio de Economistas de València; Vicent Soler, Conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana; José Manuel Pastor, Degà de la Facultat d’Economia; i Esteban Morcillo, Rector de la Universitat de València.
Pérez Mira va valorar la importància haver pogut gaudir “d'intervencions i debats d'altura, amb professors universitaris, professionals experts i directius d'empresa que han abordat qüestions veritablement interessants”. I va agrair la col•laboració de la Facultat d´Economia en l'organització del fòrum.
El degà de la Facultat, José Manuel Pastor, va mostrar el seu “agraïment i satisfacció” per l'èxit de la convocatòria i el bon acolliment entre els estudiants. Va explicar que el Fòrum havia complit els cinc objectius que s'havia plantejat: acostar el Colegio de Economistas a la universitat i els col•legiats a la Facultat; intensificar les relacions de la facultat amb el món de l'empresa; visibilitzar les activitats de la Facultat; fomentar el debat i l'intercanvi d'idees i estrènyer les relacions de la Universitat amb el COEV. Així mateix, va agrair la participació de tots els moderadors de les taules redones, “sense els quals no s'hagueren pogut realitzar”.
Finalment, Soler i Morcillo van felicitar al Colegio de Economistas i a la Facultat d´Economia per la iniciativa i van animar a la corporació a seguir per aqueixa senda. “Volem potenciar més la col•laboració amb el COEV”, va manifestar el rector.