Logo de la Universitat de València Logo Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

Xarrada ERI - Encarna Pascual: "Què llig actualment l’alumnat de Secundària?"

  • 18 de novembre de 2022
Image de la noticia

25 novembre 2022. 12:00h. Sessió presencial. Idioma: valencià.

Què llig actualment l’alumnat de Secundària?

Encarna Pascual

 

Ens preguntem què llig l’alumnat de Secundària, perquè volem conéixer quin és el cànon lector que estem construint actualment a les aules.

El currículum és per a tots els estudiants el mateix, perquè ve dictat des dels decrets que aprova la Generalitat Valenciana. Però els textos que es lligen a les aules canvien d’un centre a un altre, ja que els escollim el professorat.

Com sabem si aquesta elecció és bona, regular o dolenta? No ho sabem; i el que és més important, desconeixem si aquestes lectures formen adolescents lectors.

Necessitem investigar què es llig i com es llig a les nostres aules. Volem analitzar els criteris que utilitzem el professorat a l’hora d’escollir les lectures obligatòries, quines pràctiques lectores es realitzen a les aules de Secundària i quin paper se li atorga a la biblioteca escolar.

Per tal d’obtindre aquesta informació utilitzem l’enquesta com a instrument d’observació. Hem elaborat tres enquestes, una per a l’alumnat de Secundària, una altra per al professorat i una tercera enquesta dirigida als equips directius. Les enquestes porten per títol: Conéixer el cànon escolar en Secundària a través de les lectures, i les hem allotjades a la plataforma LimeSurvey de la Universitat de València.

A hores d’ara tenim les enquestes enllestides per poder enviar-les als centres educatius de la Comunitat Valenciana. Creem que el resultat ens aportarà informació valuosa a l’hora de realitzar intervencions educatives.

 

Bio

Encarna Pascual és llicenciada en Filologia Hispànica (Literatura espanyola) i Filologia catalana per la Universitat de València. Va cursar el Màster en direcció i gestió de centres educatius, per la Universitat Catòlica de València. Ha treballat en doblatge, en produccions audiovisuals, en ràdio i en correcció de textos. Actualment treballa en l’ensenyament, a l’etapa de Secundària, com a professora de Llengua i literatura.