Universitat de ValènciaEstructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

Xarrada ERI - Inmaculada Fajardo: "Preferència ull-boca durant la percepció de la parla en xiquets amb Trastorn de l’Espectre Autista"

  • 17 de febrer de 2025
Image de la noticia

21 de febrer de 2024. 13:00 h. Sessió presencial i per Zoom (Sala M204, Facultat de Psicologia i Logopèdia). Idioma: espanyol.

Preferència ull-boca durant la percepció de la parla en xiquets amb Trastorn de l’Espectre Autista

Inmaculada Fajardo

Universitat de València

 

L’atenció a la boca del parlant sembla predir l’accés al lèxic i la posterior descodificació de paraules durant la lectura en xiquets amb desenvolupament típic (DT) d’entre 2 i 8 anys (Worster et al., 2018; Zamurer et al., 2023). En aquest estudi, vam mesurar la preferència ulls-boca durant la percepció de la parla en xiquets amb trastorn de l’espectre autista (TEA) d’entre 5 i 8 anys. Es va demanar als participants que escoltaren històries curtes en modalitat audiovisual (AV) o només àudio (A), mentre es registraven la seua precisió en la comprensió i la seua atenció al rostre del parlant mitjançant moviments oculars (percentatge de temps de fixació).

La precisió en la comprensió va ser major en els xiquets amb DT que en els xiquets amb TEA, independentment de la modalitat de presentació. En la modalitat AV, tant els xiquets amb DT com amb TEA van mostrar una preferència per la boca durant l’episodi de parla, encara que el grup amb DT va passar més temps mirant la boca que el grup amb TEA. En la modalitat A, es va observar una preferència pels ulls en ambdós grups durant els episodis de parla, pausa prèvia i pausa posterior a la parla, encara que el grup amb DT va passar més temps mirant els ulls que el grup amb TEA només durant l’episodi de parla. Es proposa que els patrons de fixació ocular durant la percepció de la parla poden actuar com a biomarcadors de trajectòries atípiques del desenvolupament en la infància i com a indicadors de preparació escolar.

 

Bio

Soc membre del Personal Docent i Investigador en el Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de València. Investigue les dificultats de lectura en xiquets i adults amb trastorns del desenvolupament (discapacitat intel·lectual, autisme, discapacitat auditiva). Lidere un projecte d'I+D+i sobre l'adquisició de la lectura en xiquets en edat preescolar amb aquestes condicions. He codirigit projectes finançats per les convocatòries BIOMED i AICO. Forme part del grup Atypical (Desenvolupament de la Lectura i el Llenguatge) i de la comissió acadèmica del Programa de Doctorat en ‘Lectura i Comprensió’. També coordine la SIG15 (Necessitats Educatives Especials) en EARLI.