Universitat de ValènciaEstructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

Xarrada ERI - Joe Magliano: "Examinant el marc del lector acadèmic competent en contextos postsecundaris"

  • 3 de maig de 2024
Image de la noticia

10 de maig de 2024. 12:00h. Sessió presencial (AULA ESTE, 2a planta, Facultat de Psicologia y Logopedia). Idioma: anglès.

Examinant el marc del lector acadèmic competent en contextos postsecundaris

Joe Magliano

Georgia State University (Estats Units)

 

Està ben documentat que molts estudiants universitaris als Estats Units no estan preparats per satisfer les demandes d'alfabetització dels cursos. No es tracta d'un problema nou i, com a tal, s'han fet esforços considerables a les institucions postsecundàries per donar suport als lectors universitaris poc preparats. Aquests esforços s'han de basar en marcs teòrics que especifiquen quins aspectes dels estudiants universitaris són necessaris perquè tinguin èxit en les activitats d'alfabetització lectora a la universitat. Amb aquesta finalitat, els meus col·legues i jo hem proposat el marc del Lector Acadèmic Competent (Proficient Academic Reader o PAR en anglès). PAR especifica que les activitats d'alfabetització lectora en entorns acadèmics són intrínsecament activitats complexes de resolució de problemes. Per participar en aquestes activitats, els lectors necessiten habilitats bàsiques de lectura, motivació, la propensió a ser estratègics i la consciència metacognitiva de les tasques d'alfabetització a mesura que llegeixen. En aquesta xarrada parlaré de dos estudis que posen a prova PAR. Talwar et al. (2022) van provar el marc PAR en el context de l'ús de mesures generals dels constructes de PAR, mentre que Kaldes et al. (2024) van provar el marc PAR en el context de mesures situades. Aquests estudis donen suport al marc PAR i aporten idees per al seu perfeccionament, però també suggereixen que les mesures situades són més adequades per provar el marc.

 

Bio

Joe Magliano és professor a la Universitat Estatal de Geòrgia (GSU). És conegut per les seves investigacions en el camp de la psicologia, especialment en àrees relacionades amb la comprensió del llenguatge, la lectura i la psicologia cognitiva. Magliano ha publicat nombrosos articles i treballs sobre temes com ara el processament del discurs, la comprensió de textos i els processos cognitius implicats en la lectura. És reconegut per les seues contribucions a la comprensió de com les persones comprenen i processen el llenguatge escrit, cosa que té implicacions per a l'educació, l'alfabetització i la ciència cognitiva.