Logo de la Universitat de València Logo Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

Xarrada ERI - Mario Romero: "Diferències en el volum de la matèria grisa associades a l'ús de pantalles en adults joves"

  • 16 de setembre de 2023
Image de la noticia

22 setembre 2023. 12:00h. Sessió presencial. Idioma: anglès.

Diferències en el volum de la matèria grisa associades a l'ús de pantalles en adults joves

Mario Romero

ERI-Lectura (Universitat de València)

 

L'ús problemàtic d'Internet s'ha convertit en una preocupació important, però la nostra comprensió dels patrons neurobiològics associats a aquest fenomen és limitada. Aquest estudi transversal va investigar l'associació entre l'ús del temps de pantalla i el volum de matèria grisa (GMV) en 154 adults joves (18-30 anys). Les dades de ressonància magnètica es van processar mitjançant CAT12 i SPM12. Es van fer regressions lineals múltiples de voxel de tot el cervell per estudiar la relació entre el GMV i la freqüència de navegació per Internet, l'ús de videojocs i el consum de continguts audiovisuals. Es van utilitzar com a covariables el volum intracranial total, la sensibilitat al càstig i la sensibilitat a la recompensa. La significació estadística es va determinar mitjançant el mètode de realçament de conglomerats sense llindar. Entre les mesures d'ús del temps davant de la pantalla, només la navegació d'oci per Internet es va associar negativament amb el GMV, abastant els lòbuls temporal, frontal, parietal i occipital, així com àrees cerebrals profundes com l'hipocamp i l'amígdala. Aquestes troballes suggereixen la necessitat de tenir cura amb la navegació freqüent per Internet en el temps lliure entre la població general i també poden explicar part de les troballes en poblacions clíniques.

 

Bio

Mario Romero és psicòleg per la Universitat de València. Amb Marta Vergara va treballar amb EEG durant les pràctiques de grau. Ladislao Salmerón va ser el seu tutor de treball de grau, sobre la relació entre els hàbits multitasca durant la lectura, la comprensió lectora i la metacomprensió. A la Universitat Jaume I va completar el seu màster en Investigació en Cervell i Comportament mentre treballava als laboratoris de Neurociència Afectiva i Neuropsicologia i Neuroimatge Funcional. En el treball de màster va examinar la connexió entre l'ús de pantalles i la matèria grisa mentre treballava sota la direcció de Víctor Costumero. La investigació de doctorat es centrarà en l'ús combinat d'un eye-tracker i un EEG per avaluar l'impacte de l'entrenament en lectura digital sobre la comprensió i l'atenció.