Logo de la Universitat de València Logo Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

PROJECTE OLEDIG - Optimització de la lectura digital: Anàlisi i intervenció en els processos cognitius implicats

La digitalització de l'educació és ja una realitat, però aquest procés s'ha realitzat sense donar temps a una anàlisi prèvia de la seua idoneïtat (Sidorkin, 2017). La psicologia educativa ha d'afrontar els desafiaments lligats a l'ensenyament i aprenentatge i a les noves competències, com la lectura i la competència digital. La competència lectora digital és l'habilitat per a localitzar, integrar i reflexionar sobre informació en format digital. La meta última del projecte OLEDIG és desenvolupar i optimitzar la competència en lectura digital dels adolescents (5é-6é de EP i 1r-4t ESO) utilitzant eines tecnològiques d'alta precisió en entorns naturals.
Acrònim

OLEDIG

Codi referència

TED2021-132733B-I00

Descripció

En el panorama actual d'unes pràctiques educatives de creixent digitalització, és essencial el desenvolupament de la competència lectora digital durant l'educació obligatòria, ja que capacita als alumnes per a utilitzar diferents tipologies de textos amb finalitats personals i socials (INEE, 2020). Sabem que els nivells de competència en lectura digital dels adolescents espanyols (proves PISA) són significativament inferiors (477) a la de la mitjana OCDE (487) i de la UE (489) i és preocupant la tendència decreixent en aquests nivells entre 2015 i 2018, amb 19,1 punts de descens, per 8,8 punts en l'OCDE. Resulta necessari analitzar els problemes associats al desenvolupament de la competència en lectura digital. Sabem que un dels grans impactes que introdueix la lectura digital és la major dificultat a mantindre l'atenció en la tasca. Això és així no sols per les característiques interactives dels textos digitals (p. ex. enllaços), sinó també per la tendència a generar pensaments aliens a la tasca (p. ex. “m'hauran arribat nous missatges?”) mentre els estudiants interactuen amb dispositius digitals (Delgado i Salmerón, 2021). Així, amb la finalitat última d'aconseguir que els adolescents es convertisquen en lectors digitals competents, el projecte OLEDIG analitza els problemes associats al desenvolupament de la competència en lectura digital utilitzant programari educatiu i tracta de cobrir els següents objectius.

Objectius del projecte:

1. Analitzar l'efectivitat d'un programa per a la millora de la competència en lectura digital.

1.1. Avaluar a gran escala en entorns educatius naturals l'eficàcia d'un programa per a la millora de la competència en lectura digital dirigida a adolescents.

1.2. Comprovar l'eficàcia de dues manipulacions instructives per a maximitzar l'atenció durant la tasca de lectura digital: (a) preguntes adjuntes (preguntes disponibles simultàniament a la lectura del text vs. després de la lectura del text); i (b) feedback (amb control càlid explícit vs. sense control càlid explícit).

1.3. Identificar l'eficàcia diferencial d'algunes característiques del programa en funció del nivell general de comprensió inicial dels participants.

2. Estudiar amb eines d'alta precisió (registre de moviments oculars i el registre electroencefalogràfic) els processos de lectura en contextos naturals d'intervenció en competència en lectura digital.

2.1. Analitzar l'evolució dels indicadors de processament *atencional durant l'execució de la tasca en diversos moments temporals durant el desenvolupament del programa d'intervenció en competència en lectura digital.

2.2. Analitzar el comportament diferenciat dels indicadors de processament *atencional en funció de la dificultat del text.

Com ho farem:

Per a aconseguir aquests objectius s'han dissenyat dos estudis que s'ajusten als objectius generals 1 i 2 respectivament. El primer estudi analitzarà l'eficàcia a gran escala del programa per a la millora de la competència en lectura digital de l'empresa col·laboradora Intralíneas, Un projecte al qual se li introduiran manipulacions experimentals per a examinar el sub-objectiu 1.2 a través d'una seqüència de 16 sessions (lectura de textos, contestació a preguntes i proves de mindwandering post-tasca). El disseny experimental consisteix en dos grups estratificats mitjançant un disseny aleatoritzat per grup, en el qual participaren un grup experimental (15 centres, 30 aules, 750 estudiants) i un grup control (15 centres, 30 aules, 750 estudiants) el qual rebrà la intervenció, per qüestions ètiques, posteriorment. L'eficàcia del programa es valorarà a partir de l'aplicació de dues proves de comprensió diferents per al pretest i per al posttest, respectivament. A més, es prendran mesures de control de vocabulari i memòria de treball.

En el segundo estudio, una submuestra de 60 alumnos de 1º- 4º de la ESO participantes en el estudio anterior será evaluada (1) al inicio del entrenamiento, (2) a mitad (tras 8 sesiones de entrenamiento) y (3) al final (tras 16 sesiones de entrenamiento). En la sesión, los participantes leerán dos textos multimedia largos (aprox. 1000 palabras), uno en versión fácil y otro en versión difícil y contestarán a 20 preguntas de comprensión literal, inferencial y de evaluación (OCDE, 2018) en formato de opción múltiple. Para maximizar la necesidad de autorregular la lectura, se indicará que tienen un tiempo limitado para la misma. Durante el proceso de lectura, se medirá la actividad electroencefalográfica (EEG) y los movimientos oculares de los estudiantes.

En el segon estudi, una sub-mostra de 60 alumnes de 1r- 4t de l'ESO participants en l'estudi anterior serà avaluada (1) a l'inici de l'entrenament, (2) a meitat (després de 8 sessions d'entrenament), i (3) al final (després de 16 sessions d'entrenament). En la sessió, els participants llegiran dos textos multimèdia llargs (aprox. 1000 paraules), un en versió fàcil i un altre en versió difícil i contestaran a 20 preguntes de comprensió literal, inferencial i d'avaluació (OCDE, 2018) en format d'opció múltiple. Per a maximitzar la necessitat d'autoregular la lectura, s'indicarà que tenen un temps limitat per a aquesta. Durant el procés de lectura, es mesurarà l'activitat electroencefalogràfica (EEG) i els moviments oculars dels estudiants.

Paraules clau

Lectura digital, competència lectora, educació digitalitzada

Investigadors principals:
  • Salmeron Gonzalez, Ladislao
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
Investigadors participants:
  • Gil Pelluch, Laura
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a de Mobilitat
Veure fitxa
  • Maña Lloria, Amelia
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
  • Coordinador/a Curs
  • Director/a de Seccio Departamental
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
  • Vergara Martinez, Marta
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors participants no UV

Pablo Delgado, Universidad de Sevilla

Equip de treball UV
  • Altamura Garcia, Lidia
  • PI-Invest Formacio Predoc Ministeri
Veure fitxa
Data d'inici
2022 Gener
Data de finalització
2023 Desembre
Entitats finançadores:

Entitats col·laboradores: