Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Logo del portal

La Universitat de València va acollir el 3 de novembre l’entrega de premis del concurs Trau la Llengua 2023, un esdeveniment que va reunir estudiants de secundària i batxillerat i els seu professorat al Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

L’acte va comptar amb la presència d´Amparo Ricós, degana de la Facultat, Sergio Maruenda, el vicedegà d´Estudis de Grau i Rosa Álvarez, coordinadora de l´àrea de Filologia Portuguesa i Basca. La comissió avaluadora de la VIII edició dels Premis Trau la Llengua 2023 va destacar el talent i la creativitat dels joves estudiants en les modalitats de relat digital, microrelat, micropoema i còmic.

Microrelat:

Triana Marí Prada, estudiant de tercer d’ESO de la Reial Escola Pia de Gandia, va destacar a la categoria de microrelat amb la seua obra titulada "0", la qual va presentar davant l'audiència.

El seu relat es va inspirar en les pròpies experiències de patir assetjament escolar. Triana va aconseguir canalitzar les seues emocions a través de la seua narrativa, convertint una vivència difícil en una història commovedora.

El seu historial d'èxits al concurs Sambori li va atorgar la confiança per unir-se a Trau la Llengua. Guanyar el primer premi en una categoria generalment adreçada a estudiants de batxillerat i quart de l'ESO, tot i estar a tercer de l'ESO, la va omplir d'orgull, segons va declarar l'estudiant.

A més, Triana va compartir un valuós consell per a futurs participants: "Que no tinguen por d'expressar els seus sentiments i plasmar les seues idees a l'escriptura, ja que podria tenir un significat profund tant per a ells com per als que el llegeixen".

Tot i que encara no ha decidit el futur acadèmic, està considerant estudiar alguna filologia.

Còmic:

 

Martina Fromm Verdés, alumna de quart curs d’ESO de l'Escola d'Artesans, va destacar en la categoria de còmic. La idea de presentar-se al concurs va estar motivada per la seua passió per inventar personatges i la preocupació per la desforestació.  L'estudiant va descriure el procés creatiu com una experiència en què va imaginar una família d'ens en un bosc i com la desforestació afectaria les seues vides, afegint un toc de tristesa al final. 

Martina va admetre que inicialment es va unir al concurs amb l'incentiu de millorar la seua qualificació en valencià i va quedar sorpresa per la seua victòria. Ara anima altres estudiants a provar. “L'experiència de crear un còmic va ser realment enriquidora i em vaig divertir molt fent-ho”, va assegurar. Malgrat que encara no té clar el seu futur acadèmic, està plantejant-se estudiar Comunicació Audiovisual.

Relato Digital:

L'equip conformat per Alba Badenes, Laia Montes, Judith Montalvà i Emma Matamoros va ser guardonat amb el premi a la categoria de relat digital per la seua obra titulada “Buscando el pez anchoa”.

Les alumnes de quart curs d’ESO de l'IES Rei a Jaume (Alzira) van abordar en el relat la contaminació marina i el seu impacte a la vida marina, utilitzant l'univers de Bob Esponja com a teló de fons. Les creadores van compartir que la seua inspiració va sorgir de notícies sobre la mort de tortugues a causa de la contaminació als mars.

Es van unir a Trau la Llengua després que la seua professora els proposara el desafiament i van expressar la seua felicitat pel premi obtingut.

A més, van animar altres estudiants a participar en concursos semblants, destacant la importància de l'experiència enriquidora que proporcionen aquests certàmens.

Micropoema:

La guanyadora de la categoria de micropoema va ser Manuela García Caetano que, tot i no poder assistir a l’acte, no va passar desapercebuda amb el seu poema en portugués “A mina flor”. García Caetano estudia primer curs de Batxillerat en Escuelas de Artesanos.

Rosa Álvarez, coordinadora de l'àrea de Filologia Portuguesa i Basca, va recitar el poema per al públic. El jurat va reconéixer la contribució poètica de Manuela, que va aportar diversitat i riquesa al concurs.

 

Informació realitzada pels estudiants de Periodisme en pràctiques Raquel Folgado i Francesc Zamorano.