Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Estudis de les Dones Logo del portal

Aquest projecte se centra en tres conceptes clau recollits en el seu subtítol: Gènere, Imatges, Experiències. El primer d'ells –Gènere- introdueix una dialèctica que és rescatada en les últimes dècades pels estudis i per les visions públiques de les víctimes: les particularitats del sofriment de les dones en la repressió, la qual cosa replanteja les lectures tradicionals sobre la rereguarda i la repressió en una clau nova. El segon terme –Imatges- fa referència a la manera en què s'ha posat en relleu la identitat de la víctima de la guerra, el seu protagonisme en detriment d'una literatura heroica que va generar al seu torn una producció iconogràfica d'heroisme (i de la qual està també a vessar la guerra civil i el franquisme). En tercer lloc, Experiències, fa referència a la vivència íntima d'allò que naix com a imperatiu o imposició col·lectiva, social; alguna cosa que connecta amb les tendències actuals de l'anàlisi del testimoniatge, la captació dels mateixos i el seu registre en imatge. Encara que aquest projecte es concep sota un prisma comú i una orientació teòrica comuna, el seu cos se subdivideix en dues línies d'indagació que generen al seu torn dos equips de treball diferents en les fases concretes del seu quefer, però complementàries a l'hora de presentar, difondre i projectar els seus resultats: a) Víctimes i la seua imatge: localitzar, reunir, inventariar, classificar i posar en relació els documents fotogràfics, cartelístics i cinematogràfics que mostren aqueixa figura protagonista passiva de la guerra: la víctima civil) i b) Víctimes de la Repressió femenina franquista: Recuperar la Història i la Memòria de les dones represaliades pel franquisme en la Presó Provincial de Dones de València en la primera postguerra, entre 1939-1942.
Descripció

Memòria final del subprojecte "Género y represión franquista", emmarcat dins del projecte de investigació "Víctimas de la guerra civil y de la represión franquista. género, imágenes y experiencias".

Investigadors principals no UV

Ana Aguado Higón, Catedràtica de Hª Contemporànea, membre del IUED.
Vicente Sánchez Biosca, Catedràtico de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Univ. de València

Investigadors participants no UV

L'equip global està integrat per dos sub-equips
Sub-equip dirigit per Ana Aguado:
- Carmen Agulló, Profª. Titular del Departament de Hª de la Educació de la UV.
- Luz Sanfeliu, Professora Titular de Universitat de Hª de la Educació de la UV.
- Vicenta Verdugo, Doctora en Història, col·laboradora del IUED y professora del Centro Florida Universitaria (adscrit a la Universitat de València)

Sub-equip dirigit per Vicente Sánchez:
- Rafael Rodríguez Tranche, Prof. Titular del Depto. de Comunicació audiovisual i publicitat, de la Universidad Complutense de Madrid.
- Vicente J. Benet Ferrando, Prof. Titular del Departament de Ciències de la comunicació, de la Universitat Jaume I de Castelló.
- Nancy Berthier, Catedràtica de Llengua i Civilització hispàniques de la Universidad de Marn-la-Vallée (Francia).

Data d'inici
2010 Gener
Data de finalització
2011 Desembre
Entitats finançadores:

Ministeri de la Presidència