UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

ENERGIA

Presentació conceptual

El consum energètic és un dels aspectes de la nostra vida quotidiana que més impacte té el canvi climàtic i en la justícia social (a més d'en la nostra pròpia despesa personal!). Centrant-nos en el consum elèctric, ens enfrontem també a la realitat que ens movem en un model i mercat opacs, complicats i controlats per unes poques empreses. Això dona la sensació que no tenim molt de marge. Tanmateix, sí que podem fer moltes coses per a contribuir a reduir el nostre impacte i a canviar el model energètic cap a un altre més just i sostenible.

Un punt de partida clau és pensar que la millor energia és la que no es consumeix. Així, és important consumir menys. A més, podem consumir millor, energia més neta, venuda per entitats més ètiques o fins i tot produïda per nosaltres mateixes. A més, podem demanar que canvie el model, donant suport a reivindicacions d'organitzacions i plataformes.

Algunes recomanacions concretes

Per a consumir menys pots fer el següent:

-              Ajusta els teus hàbits energètics, per exemple, localitzant i eliminant tots els “estand-by” i els “consums fantasma”.

-              Millora el rendiment energètic de la teua llar, per exemple, millorant el rendiment de la calefacció o triant bé electrodomèstics quan els canvies.

-              Analitzar la “dieta energètica” i inverteix una mica a tindre una llar que demande menys energia, per exemple, canviant aïllaments.

Tens consells molt pràctics i 15 mesures molt concretes per a fer aquestes tres coses en aquest material.

Per a consumir millor pots fer següent:

-              Revisar el contracte amb la teua comercialitzadora i el teu patró de consum. Pots revisar en línia la potència que tens contractada, optimitzar la teua tarifa i eliminar serveis que no uses (la teua comercialitzadora pot estar venent-te coses que no necessites o en condicions que no són les millors per a tu). Revisa també quan consumeixes més. Tens informació sobre com pots fer això ací.

-              Mira si la teua comercialitzadora - t'està venent energia neta (veure més endavant sobre el Certificat de Garantia d'Origen). Si no és el cas, opta per una comercialitzadora que t'oferisca energia 100% renovable. Pots usar aquest comparador per a veure les ofertes de les comercialitzadores. Recorda que la comercialitzadora és l'empresa que et factura l'energia i que pots canviar-la lliurement i de manera senzilla

-              Recorda que molts dels problemes del mercat elèctric es deuen a l'oligopoli (el control d'unes poques empreses), així que el més recomanable és canviar-te a una comercialitzadora responsable. Hi ha moltes comercialitzadores que no sols venen energia 100% renovable, sinó que aposten per un altre model energètic i que són cooperatives sense ànim de lucre. Canviar-se és molt més ràpid i senzill del que a vegades pensem (i, per cert, tens dret a fer-ho encara que estigues en un pis llogat). Tens una llista de comercialitzadores responsables ací. Algunes són locals i només operen en algunes poblacions, però altres ho fan en tot l'Estat, com Som Energia

 

Per a consumir el que tu mateix produeixes:

-              Pots animar-te a produir la teua pròpia energia. Pots consultar amb diferents empreses instal·ladores les opcions, preus i formes de finançament. Si t'animes a fer la teua pròpia instal·lació, intenta contractar entitats responsables, locals i si pot ser cooperatives. Com a exemple, a la Comunitat Valenciana està aquesta cooperativa instal·ladora

-              Si vius en un edifici, pots també posar-te d'acord amb les teues veïnes per a produir la teua pròpia energia. És més fàcil del que pensem!! Pots mirar aquesta guia.

-              Potser pots sumar-te o impulsar una de les moltes comunitats energètiques que estan sorgint. Aquesta altra forma col·lectiva i comunitària de produir energia juntament amb persones del teu entorn. Pots mirar de què es tracta i com impulsar-les ací.

 

Pots exigir un canvi en el model energètic:

-              Pots sumar-te a organitzacions locals que demanden un canvi en el model o subscriure i difondre les seues reivindicacions. Per exemple, pots veure el que fa la Plataforma per un Nou Model Energètic.

Pots demanar ajuda i assessorament gratuïts en l'Oficina de l'Energia de l'Ajuntament de València . A més d'atendre't personalment, tens molts materials i organitza cursos molt interessants.

Segells que intervenen

Per a saber si l'energia que t'embene la teua comercialitzadora és 100% renovable, existeixen les “Garanties d'origen”, un instrument que certifica que s'ha produït una determinada quantitat d'electricitat mitjançant energies renovables o de cogeneració. Mira en la factura o en la pàgina web de la teua comercialitzadora si ho té. Ho emet la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Altres recursos

https://climaienergia.com/oficina-de-l-energia/materials/