BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Estudiants

Celebrem el Dia del Llibre Valencià

  • 20 de novembre de 2020
 

El 20 de novembre de 1490 es publicava a València la primera edició de “Tirant lo Blanc”, l’obra més important de l’escriptor valencià Joanot Martorell. Amb este motiu, cada 20 de novembre es celebra el Dia del Llibre Valencià, una ocasió per llegir llibres en la nostra llengua.

A les nostres biblioteques disposem d’una àmplia varietat de llibres en valencià, tant d’estil literari com manuals i llibres de text per a l’estudi. Hem seleccionat una part d’aquests llibres de la nostra col·lecció per mostrar-vos alguns exemples.

La celebració del Dia del Llibre Valencià és un bon motiu per “entrar” en la nostra literatura, per conèixer els nostres escriptors i per familiaritzar-nos amb els llibres en valencià: des de Carles Salvador i Manuel Sanchis Guarner a Enric Valor; de Josep Pla, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés a Carme Miquel o Carmelina Sánchez-Cutillas. I també per descobrir els clàssics de la nostra literatura: Ausiàs March, Jaume Roig, Joan Timoneda, Jordi de Sant Jordi, Ramon Llull, o Sor Isabel de Villena. Aquesta última és enguany la gran protagonista. La Biblioteca Històrica ha volgut commemorar la celebració del Dia del Llibre Valencià amb una activitat cultural de caràcter virtual en col·laboració amb la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

L’activitat consisteix en la lectura col·lectiva de l’obra Vita Christi d’Isabel de Villena, figura clau en la literatura religiosa i primera escriptora coneguda en valencià. Al llarg del dia, es publicaran al Facebook de la Biblioteca Històrica els vídeos de lectors i lectores de l’obra. El treball de la biblioteca en aquesta activitat esta recollit a la pàgina Isabel de Villena: una dona del nostre temps. Amb aquesta activitat, la biblioteca vol apropar a la societat valenciana el valuós patrimoni bibliogràfic que hi custodia, i impulsar el coneixement de l'obra de la primera i única escriptora en valencià de les nostres lletres medievals, una intel·lectual de la València del segle XV, conegut també com l'època el Segle d'Or de les lletres valencianes. Isabel de Villena està considerada a més com una dona avançada al seu temps. Més de 100 persones han participat en la lectura, per a sentir a Isabel de Villena més viva que mai. Entre els participants, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre Escrivà, el Vicerector de Cultura i Esport Antonio Ariño, i la directora del Servei de Biblioteques, Victoria García Esteve.