Logo de la Universitat de València Logo del portal

 • onu
 • Dia Mundial del Refugiat (20 de juny)

  20/06/18

  Dia Mundial del Refugiat (20 de juny)

  "Una crida a la solidaritat"
  En un món on la violència obliga a milers de famílies a abandonar les seues llars per a salvar les seues vides, és el moment de demostrar que tots estem de part dels refugiats.

  Els refugiats són persones que fugen del conflicte i la persecució. La seua condició i la seua protecció estan definides pel dret internacional, i no han de ser expulsades o retornades a situacions en les quals les seues vides i les seues llibertats córreguen risc.

  En l'actualitat presenciem els nivells de desplaçament més alts mai registrats.

  Una xifra sense precedent de 65,6 milions de persones a tot el món s'han vist obligades a fugir de les seues llars. Dels quasi 22,5 milions de refugiats, més de la meitat són menors de 18 anys.

  L'organisme de les Nacions Unides per als refugiats, l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), va llançar la campanya #ConLosRefugiados al juny de 2016 per a demanar als governs que col·laboraren i compliren amb el seu haver d'en relació als 65,6 milions de persones que es troben en aquesta situació.

  En el Dia Mundial del Refugiat, que se celebra cada 20 de juny, commemorem la seua força, valor i perseverança. Aquesta celebració ens brinda l'oportunitat de mostrar el nostre suport a les famílies que s'han vist obligades a fugir.

  Podeu veure aquest video: https://youtu.be/XLdDTuUM1cw

 • Dia Mundial del Medi ambient (5 Juny)

  04/06/18

  Dia Mundial del Medi ambient (5 Juny)

  «El missatge d'aquest Dia Mundial del Medi Ambient és simple: rebutja el plàstic descartable. Si no pots reusarlo, refusa-ho. Junts podem traçar el camí cap a un planeta més net i verd.». — António Guterres, Secretari General de l'ONU.

  Les Nacions Unides, conscients que la protecció i el millorament del mig humà és una qüestió fonamental que afecta al benestar dels pobles i al desenvolupament econòmic del món sencer, van designar el 5 de juny  Dia Mundial del Medi ambient. La celebració d'aquest dia ens brinda l'oportunitat d'ampliar les bases d'una opinió pública ben informada i d'una conducta dels individus, de les empreses i de les col·lectivitats inspirada en el sentit de la seua responsabilitat quant a la conservació i la millora del mitjà. Aquest dia ha anat guanyant rellevància des que va començar a celebrar-se en 1974 i, ara, és una plataforma mundial de divulgació pública amb àmplia repercussió en tot el mon.

  Cada any, el Dia Mundial del Medi ambient s'organitza entorn d'un tema i serveix per a centrar l'atenció en una qüestió particular urgent. El tema d'enguany: sense contaminació per plàstic, fa una crida a la població de tot el món en favor d'un planeta Sense contaminació per plàstics. Cada any s'aboquen en els oceans 8 milions de tones de plàstic, la qual cosa amenaça la vida marina i humana, i destrueix els ecosistemes naturals. L'objectiu és conscienciar sobre la necessitat de reduir la quantitat de plàstic que s'aboca en els nostres oceans. La celebració d'aquest dia pretén fer-nos conscients que nosaltres mateixos podem canviar hàbits en el nostre dia a dia àra reduir la pesada càrrega de la contaminació dels plàstics en la nostra naturalesa, en la nostra vida silvestre i sobre la nostra pròpia salut. Si bé és cert que el plàstic té diversos usos molt valuosos, depenem massa del plàstic d'un sol ús i açò té greus conseqüències mediambientals.

  El país amfitrió del Dia Mundial del Medi ambient, on tenen lloc les celebracions oficials, varia anualment. Enguany és Índia.

  Est aquest Dia, ONU Medi ambient et demana a tu, com a individu, a les empreses i a la societat civil que tots prenguem consciència i que participem, que prenguem mesures concretes per a Combatre la contaminació per plàstics. Contribuïm tots a netejar el nostre medi ambient.
  L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible declara la nostra determinació per a «garantir una protecció duradora del planeta i els seus recursos naturals». En concret, els objectius 14 i 15 se centren en la conservació dels ecosistemes marins i terrestres, així com en l'ús sostenible d'aquests recursos.

 • Butlleti ONUBIB 2 2018

  15/05/18

  Butlleti ONUBIB 2 2018

  Benvolgut lector, en el número 1 de 2018 iniciàvem aquesta introducció recordant que el 10 de desembre d'enguany es compleix el 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, punt d'arrencada per a l'inici del llarg camí dut a terme per les Nacions Unides en l'àmbit dels Drets Humans. Si en el número anterior destacàvem diverses novetats bibliogràfiques que mostraven el camí recorregut des de eixe moment, en este voldríem destacar algunes referències que ens indiquen el llarg camí que ens queda per recórrer.
  Els epígrafs arreplegats en l'apartat 4 d'aquest Butlletí, dedicat als Drets Humans, clara mostra d'ells: Observació General nº 4 del Comitè contra la Tortura relativa a l'obligació de no expulsar, retornar o extraditar a una persona a un altre Estat on podria enfrontar la tortura (desgraciadament d'actualitat a Espanya arran del cas Ali Aarrass, extraditat al Marroc malgrat els advertiments que anava a ser torturat i, després de la tortura i el seu retorn a Espanya, denunciat i condemnat l'Estat espanyol pel Comitè contra la tortura malgrat la qual cosa l'Estat es nega a indemnitzar a la víctima); l'informe sobre la desaparició de 43 estudiants de Ayotzinapa a Mèxic en 2014; els desafiaments en matèria de drets humans de la dones i xiquetes d'ascendència africana en el continent Americà; el joc #HerStoryOurStory que té la finalitat de crear consciència sobre la prevalença i l'impacte de la violència contra les dones i les xiquetes; el document de sessió de la Comissió Internacional Independent de Recerca sobre la República Àrab de Síria relatiu a violència sexual i de gènere en aquest país; o l'informe sobre l'impacte de l'estat d'emergència en els drets humans a Turquia.
  A més de la informació continguda en l'apartat específic de drets humans, es troba informació relacionada amb ells en altres apartats d'aquest Butlletí. És el cas de l'informe del secretari General sobre mesures especials de protecció contra l'explotació i l'abús sexuals per part de forces de manteniment de la pau (apartat 2.4); l'informe mundial sobre les crisis alimentàries de 2018 (apartat 3.1); l'informe de gènere 2018 (apartat 3.5); o els apartats relatius als ODS.
  Com pot observar-se, són molts els desafiaments que enfronta Nacions Unides en matèria de Drets Humans en totes les regions del món.
  Al costat d'aquesta informació, s'arreplega en el Butlletí les altres novetats de llocs web de Nacions Unides, seguint la classificació habitual. Entre elles voldríem destacar el document “L'essencial de l'ONU” (apartat 1.1) que proporciona una introducció completa i una visió general del treball de l'ONU en àrees clau de pau i seguretat, desenvolupament econòmic i social, drets humans i acció humanitària.
  Com sempre, acabem demanant-los que seguisquen ajudant-nos en la nostra reflexió contínua, fent-nos arribar les seues crítiques, suggeriments o propostes perquè estiguem a l'altura del que la societat i les Nacions Unides reclamen de nosaltres.
   

 • Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, 23 d'abril

  19/04/18

  Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, 23 d'abril

  El 23 d'abril és un dia simbòlic per a la literatura mundial ja que aqueix dia en 1616 van morir Cervantes, Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. La data també coincideix amb el naixement o la mort d'altres autors prominents com Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

  Va ser natural que la Conferència General de la UNESCO, celebrada a París en 1995, decidira rendir un homenatge universal als llibres i autors en aquesta data, encoratjant a tots, i en particular als joves, a descobrir el plaure de la lectura i a valorar les irreemplaçables contribucions d'aquells els qui han impulsat el progrés social i cultural de la humanitat. Respecte a aquest tema, la UNESCO va crear el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, així com el Premi UNESCO de Literatura Infantil i Juvenil Pro de la Tolerància.

  Cada any, la UNESCO i les tres organitzacions professionals internacionals del món del llibre (la Unió Internacional d'Editors, la Federació Internacional de Llibreters i la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries) trien una capital mundial del llibre el mandat del qual comença cada 23 d'abril.

  El comitè de selecció va triar per al 2018 a Atenes, capital de Grècia, per la qualitat de les seues activitats que duu a terme, que compten amb el suport de tot el sector del llibre. L'objectiu és que els llibres siguen accessibles a tota la població, inclosos els migrants i els refugiats.

  Recursos: http://www.un.org/es/events/bookday/resources.shtml

   

 • Dia de l'idioma espanyol en les Nacions Unides, 23 d'abril

  19/04/18

  Dia de l'idioma espanyol en les Nacions Unides, 23 d'abril

  El pròxim dia 23 d'abril es el Dia de l'idioma espanyol en les Nacions Unides.
  Les Nacions Unides recolzen el multilingüisme com a mitjà de promoure, protegir i preservar la diversitat d'idiomes i cultures a tot el món (A/RES/65/311). Així mateix, la promoció del multilingüisme està estretament vinculada al respecte de la diversitat cultural i el foment del diàleg intercultural (A/65/488).

  El 23 d'abril se celebra el «Dia de la llengua espanyola» en les Nacions Unides per a conscienciar al personal de l'Organització, i al món en general, sobre la història, la cultura i l'ús de l'espanyol com a idioma oficial.Data en què es commemora la mort del gran geni de les lletres espanyoles, Miguel de Cervantes Saavedra.
  En 2010, l'Organització va decidir celebrar la seua diversitat cultural i multilingüisme a través de l'establiment dels «Dies de les llengües» per als seus sis idiomes oficials. http://www.un.org/es/events/spanishlanguageday/2010/
  L'objectiu del Dia de les llengües de les Nacions Unides és crear consciència sobre la història, la cultura i el desenvolupament de cadascun dels sis idiomes oficials entre els funcionaris.
  S'anima a les seus i les oficines de les Nacions Unides repartides per tot el món al fet que celebren els Dies de les Llengües i organitzen actes culturals que mostren la importància del multilingüisme i la riquesa de cadascuna d'aquestes llengües a través de la música, l'art, la poesia, la gastronomia, el teatre i el cinema.

 • Butlletí ONUBIB 1 2018

  08/03/18

  Butlletí ONUBIB 1 2018

  Tenim l'honor de presentar-li el nº1 de 2018 del Butlletí ONUBIB. Any 2018 en el qual es compleix el 70 Aniversari de la Declaració dels Drets Humans. Es tracta d'una cita especialment important i al que desitgem donar protagonisme al llarg de tot l'any. Com podrà observar en l'apartat 4 d'aquest Butlletí, la primera novetat que destaquem és el nou lloc web creat per l'Organització de les Nacions Unides per a celebrar aquest aniversari. Li animem a visitar-ho i, fins i tot, a participar gravant la lectura d'un dels drets continguts en la Declaració.
  Sens dubte, si contemplem la situació dels drets humans en el món, veiem que és molt el camí que queda per recórrer per a arribar a una situació, almenys, relativament acceptable. Però si, al contrari, tirem la vista arrere i veiem el camí recorregut en aquests 70 anys, devem també reconèixer que s'ha avançat molt en el camí. Bon exemple d'açò és el dia en què apareix aquest Butlletí: el 8 de març de 2018, Dia Internacional de la Dona. Sens dubte, estem lluny d'aconseguir la igualtat desitjada i obligada entre homes i dones. Les grans bretxes existents en molts àmbits (salarial, d'accés a llocs d'adreça, de responsabilitats en la llar, etc.) són prova del molt que ens queda per davant. No obstant açò, hui està convocada una jornada de vaga mundial reivindicant el dret de les dones a no ser discriminades, hui eixiran milions de dones i d'homes en tot el món reivindicant la igualtat i, si tirem la vista arrere i veiem el camí recorregut, podem tenir esperances que ho aconseguirem.
  Les bases de dades de l'Alt Comissionat dels Drets Humans que es relacionen en l'apartat 4.3 d'aquest Butlletí són bon compte de la labor realitzada per les Nacions Unides en tots els àmbits dels drets humans.
  Estem per tant, en una data de celebració i, alhora, de presentació de reptes. Al llarg de l'any seguirem incloent en aquest Butlletí referencies a aquesta celebració i als reptes que ela implica.
  En aquest nombre trobarà també les novetats d'aquest trimestre dividides en les matèries que ja s'han convertit en tradicionals. Esperem que aquesta informació siga útil a tots els lectors que, Butlletí a Butlletí, han seguit augmentant.
  Com sempre, tornem a reiterar el nostre agraïment a tots aquells lectors que ens ha realitzat suggeriments per a seguir millorant i recordem que estem oberts a totes aquelles quines consideren oportunes.

 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies