BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

 • Butlleti ONUBIB 4 2021

  28/12/21

  Butlleti ONUBIB 4 2021

  Aquest és l'últim Butlletí de 2021. Moment de fer balanç de l'any.
  Una vegada més, la pandèmia de COVID-19 ha marcat moltes de les activitats de les Nacions Unides. La pandèmia ha provocat, possiblement, la crisi socioeconòmica i de salut pública mundial més greu que el món ha enfrontat en l'últim segle, exacerbant les desigualtats preexistents i sistèmiques i amenaçant els mitjans de vida i el benestar a llarg termini de centenars de milions de persones. L'Organització Mundial no podia mirar cap a un altre costat i és lògic que moltes de les seues activitats s'hagen vist marcades per aquesta circumstància. Per això, a més de la secció especial dedicada a “La Nacions Unides i la pandèmia del coronavirus (COVID-19)”, el lector trobarà referències en totes les seccions a l'efecte de la pandèmia en tots els sectors d'activitat de l'Organització. Estem segurs que la pandèmia no tardarà molt més a desaparéixer, però els seus efectes es deixaran notar a molt major llarg termini i és necessari que l'Organització afronte aqueixos efectes a fi de complir els seus fins. Per això, no és d'estranyar que el tema del debat general triat per al 76 ° període de sessions de l'Assemblea General haja sigut: “Construir resiliència a través de l'esperança: recuperar-se del COVID-19, reconstruir de manera sostenible, respondre a les necessitats del planeta, respectar els drets de les persones i revitalitzar les Nacions Unides”.
  Un altre dels àmbits que ha marcat l'activitat de l'Organització d'aquest últim quadrimestre amb especial intensitat ha sigut el medi ambient. El lector trobarà puntual informació sobre la Conferència sobre el canvi climàtic (COP26) celebrada del 31 d'octubre al 12 de novembre de 2021 a Glasgow (el Regne Unit). Però les activitats de Nacions Unides sobre medi ambient i canvi climàtic van molt més allà i, especialment, desitgem destacar la Resolució 48/13, adoptada el 8 d'octubre de 2021, pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, que va reconéixer amb especial contundència que tindre un medi ambient net, saludable i sostenible és un dret humà.
  Encara que el lector trobarà informació sobretot el conjunt de totes les activitats dutes a terme per l'Organització aquest últim trimestre, entre les quals es troba el 76 període de sessions de l'Assemblea General o diversos informes de balanç de la situació en diversos àmbits de l'any 2021, volem destacar, finalment, un informe d'especial importància: l'Informe del Secretari General sobre "El nostre programa comú", que mira cap als pròxims 25 anys i representa la visió del Secretari General sobre el futur de la cooperació mundial i la revitalització del multilateralisme inclusiu, en xarxa i eficaç.
  Sens dubte l'any 2021 ha sigut complex. Tots els anys ho són. Però la nostra esperança està en la capacitat de l'ésser humà per a superar totes les adversitats, quan té instruments eficaços per a fer-ho. I en aquest sentit, l'Organització de les Nacions Unides és, sens dubte, un instrument indispensable. El repte per als Estats és fer-la cada dia més eficaç i eficient. Esperem que l'any 2022 siga un pas important en aquesta direcció.
  Acabem, com sempre, demanant als nostres lectors que continuen ajudant-nos en la nostra reflexió contínua, fent-nos arribar les seues crítiques, suggeriments o propostes perquè estiguem a l'altura del que la societat i les Nacions Unides reclamen de nosaltres. Estem especialment agraïts per l'increment de subscripcions a aquest Butlletí de ONUBIB. El nostre únic interés és el servei públic i la difusió de l'activitat de les Nacions Unides.
  Ens despedimi amb els nostres millors desitjos de pau, desenvolupament i cooperació per a l'any 2022.

 • Dia dels Drets Humans (10 de decembre)

  10/12/21

  Dia dels Drets Humans (10 de decembre)

  El Dia dels Drets Humans, es celebra cada 10 de desembre, dia en què, en 1948, l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans (DUDH). La Declaració Universal de Drets Humans és un document històric que proclama els drets inalienables que corresponen a tota persona com a ésser humà, independentment de la seua raça, color, religió, sexe, idioma, opinió política o d'una altra índole, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició. Està disponible en més de 500 llengües i és el document que més s'ha traduït a tot el món.
  El tema del Dia dels Drets Humans d'enguany està relacionat amb la “Igualtat” i l'article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans, “Tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets”.
  IGUALTAT - Reduir les desigualtats, promoure els drets humans
  Els principis d'igualtat i de no discriminació són l'essència dels drets humans. La igualtat està alineada amb l'Agenda 2030 i amb l'enfocament de les Nacions Unides tal com es defineix en el document Shared Framework on Leaving NO One Behind: Equality and Non-Discrimination at the Heart of Sustainable Development. Aquest enfocament inclou abordar i trobar solucions per a formes arrelades de discriminació que han afectat les persones més vulnerables de les nostres societats.
  La igualtat, la inclusió i la no discriminació, en altres paraules, un enfocament del desenvolupament basat en els drets humans, és la millor manera de reduir les desigualtats i reprén la nostra ruta cap a la consecució de l'Agenda 2030.
  Veure recursos en: https://www.un.org/es/observances/human-rights-day/resources

 • Butlleti dies internacionals 2022

  03/12/21

  Butlleti dies internacionals 2022

  Les Nacions Unides, dediquen determinats dies, setmanes, anys i dècades, a celebrar esdeveniments o temes específics, amb la finalitat de promoure, mitjançant la conscienciació i l'acció, els objectius de l'Organització. En general, són els Estats membres els que proposen aquestes commemoracions i l'Assemblea General les aprova mitjançant una resolució. A vegades, aquestes celebracions són declarades pels organismes especialitzats del Sistema de les Nacions Unides — com la UNESCO, UNICEF, FAO, etc.— quan es tracta de qüestions que entren dins del camp de les seues competències. Així s'ha creat un calendari amb Dies, Setmanes, Anys i Dècades Internacionals que s'actualitza constantment, ja que, amb freqüència, s'estableixen noves commemoracions.
  Si bé són diversos els noms amb els quals es pot designar a aquestes dates assenyalades —dies internacionals, mundials, universals de l'ONU, etc.—, l'ús d'un terme o un altre no suposa cap diferència quant a la naturalesa dels dies. Es tracta tan sols de la preferència de l'autor de la propuesta.
   

 • Dia de l'eliminació de la violència contra la dona (25 de novembre)

  24/11/21

  Dia de l'eliminació de la violència contra la dona (25 de novembre)

  La Declaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona emesa per l'Assemblea General de l'ONU en 1993, defineix la violència contra la dona com “tot acte de violència que tinga o puga tindre com a resultat un mal o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la vida privada.”
  Els efectes psicològics adversos de la violència contra les dones i xiquetes, igual que les conseqüències negatives per a la seua salut sexual i reproductiva, afecten les dones en tota etapa de les seues vides. Per exemple, els desavantatges primerencs en matèria d'educació no sols constitueixen l'obstacle principal per a aconseguir l'escolarització universal i fa complir el dret a l'educació de les xiquetes, després també li restringeix l'accés a l'educació superior a la dona i limita les seues oportunitats d'ocupació.
  Encara que totes les dones, a tot arreu del món, poden patir violència de gènere, algunes dones i xiquetes són particularment vulnerables, exemple d'elles són les xiquetes i les dones més majors, les dones que s'identifiquen com a lesbianes, bisexuals, transgènere o intersex, les migrants i refugiades, les de pobles indígenes o minories ètniques, o dones i xiquetes que viuen amb el VIH i discapacitats, i aquelles en crisis humanitàries.
  La violència contra la dona continua sent un obstacle per a aconseguir igualtat, desenvolupament, pau, igual que el respecte dels drets humans de dones i xiquetes. El que és més, la promesa dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de no deixar que ningú es quede arrere, no podrà complir-se sense primer posar fi a la violència contra dones i xiquetes. Per a veure recursos punxar ací https://www.un.org/es/events/endviolenceday/resources.shtml
  Els volem presentar "L' Iniciativa Spotlight", és una campaña conjunta, entre la Unió Europea i Nacions Unides per a eliminar totes les formes de violència contra les dones i les xiquetes per a 2030. https://www.un.org/es/spotlight-initiative/.
  Descargue el paquet per a les xarxes socials i  utilitze les etiquetes #pintaelmundodenaranja, #16días » https://www.unwomen.org/es/what-we-do/ending-violence-against-women/take-action/toolkit

   

 • Dia Mundial del Xiquet (20 de novembre)

  20/11/21

  Dia Mundial del Xiquet (20 de novembre)

  El 20 de novembre és un dia important: se celebra el Dia Universal del Xiquet i es commemoren els aniversaris de l'adopció de la Declaració Universal dels Drets del Xiquet (1959) i l'aprovació de la Convenció dels Drets del Xiquet (1989).
  Aquesta Convenció, la més universal dels tractats internacionals, estableix una sèrie de drets per als xiquets i les xiquetes, inclosos els relatius a la vida, la salut i l'educació, el dret a jugar, a la vida familiar, a la protecció enfront de la violència i la discriminació, i al fet que s'escolten les seues opinions.
  Tots els membres de la nostra societat —pares i mares, personal docent i sanitari, dirigents governamentals, líders religiosos, personalitats de la política, el món empresarial, la societat civil i els mitjans de comunicació— exerceixen un paper clau en el benestar de la infància.
  Així, aquest Dia Mundial ens ofereix un punt de partida per a dur a terme mesures inspiradores per a defensar, promoure i celebrar els drets del xiquet a través de diàlegs i accions que construiran un món millor per als xiquets. Otros recursos:
  https://www.un.org/es/observances/world-childrens-day/background https://www.un.org/es/observances/world-childrens-day/resources

   

 • Butlleti ONUBIB 3 2021

  28/09/21

  Butlleti ONUBIB 3 2021

  El 18 de juny va ser reelegit Secretari General de les Nacions Unides Antonio Guterres. Després de la seua elecció les seues primeres paraules van ser: “la lliçó més important que vaig aprendre en el meu primer mandat és la necessitat de reconstruir la solidaritat i, si hi ha alguna cosa que necessite fer millor en el meu segon mandat, és assegurar-me de fer tot el possible per a reconstruir la confiança, confiança entre governs, confiança entre persones i institucions i confiança en les Nacions Unides". Guterres va demanar cooperació internacional davant "una sèrie de fragilitats dramàtiques", en referir-se a la pandèmia, el canvi climàtic, l'anarquia en el ciberespai i la divisió geopolítica. Va emfatitzar en què tot això ha d'abordar-se unint a les nacions del món i enfortint el multilateralisme. "Aquest és un moment per a entendre que cada país per si sol no pot fer res (…) que els països han d'unir-se", va afirmar, subratllant alhora que" reconstruir la confiança és la manera de fer possible l'impossible. Si romanem dividits, l'impossible continuarà sent impossible i les fragilitats d'aquest món es presentaran en un sofriment major per a la gent, especialment per als més vulnerables dels vulnerables".
  Aquestes paraules es tradueixen en la urgència d'adoptar totes les mesures necessàries per a enfrontar tots junts els gandes desafiaments que té la humanitat. Mesures que Nacions Unides va adoptant a poc a poc. La lectura d'aquest Butlletí mostra la punta de l'iceberg de la seua activitat en el trecer trimestre d'aquest any 2021.
  Només reforçant el multilateralisme es podrà enfrontar degudament aqueixos reptes. La pandèmia del COVID-19 ens ha posat en relleu la necessitat d'enfortir la cooperació i ha mostrat la fragilitat de l'actuació unilateral. Els grans reptes necessiten grans esforços de cooperació. El lector trobarà en les pàgines que segueixen, per exemple, els esforços col·lectius per a frenar el canvi climàtic i protegir el medi ambient amb la proclamació del Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) per a recolzar els esforços per a revertir el cicle de deterioració de la salut dels oceans i reunir les parts interessades dels oceans a tot el món darrere d'un marc comú que garantirà que les ciències oceàniques puguen ajudar plenament als països a crear millors condicions per al desenvolupament sostenible de l'oceà. Igualment, en els mateixos anys s'ha proclamat el Decenni de les Nacions Unides per a la Restauració d'Ecosistemes que pretén ser un anomenat a la protecció i la reactivació dels ecosistemes a tot el món, en benefici de les persones i la naturalesa a fi de detindre la degradació dels ecosistemes i restaurar-los per a aconseguir objectius globals.
  És només un exemple de les activitats quines en matèria de medi ambient, de protecció i garantia dels drets humans, de manteniment de la pau i la seguretat internacionals o d'un ordre més just basat en el dret, podrà trobar en les pàgines següents.
  Des d'aquest Butlletí, una vegada més, proclamem que el nostre únic anhel és ajudar en aqueix esforç col·lectiu difonent l'activitat de l'Organització Mundial, hui més necessària que mai.
  Com sempre, acabem demanant-los que continuen ajudant-nos en la nostra reflexió contínua, fent-nos arribar les seues crítiques, suggeriments o propostes perquè estiguem a l'altura del que la societat i les Nacions Unides reclamen de nosaltres.