Logo de la Universitat de València Logo del portal

 • onu
 • Butlletí ONUBIB 3 2019

  30/09/19

  Butlletí ONUBIB 3 2019

  Benvolgut lector, iniciem un nou curs en l'ONU. Com tots els anys, de conformitat amb l'article 1 del Reglament de l'Assemblea General, aquesta es reuneix “anualment, en un període ordinari de sessions que inicia el dimarts de la tercera setmana de setembre, comptant la primera setmana en la qual hi haja almenys un dia laboral”. Igualment, de conformitat amb l'annex IX del mateix reglament: "El debat general de l'Assemblea General s'inaugura el dimarts següent a l'obertura del període ordinari de sessions de l'Assemblea General i se celebrarà sense interrupcions durant un període de nou dies hàbils".
  És el gran esdeveniment internacional de tots els anys. Un gran nombre de Caps d'Estat i de Govern es desplacen a Nova York per a presentar les seues prioritats de política internacional i debatre sobre temes d'interés global.
  Enguany, al voltant del debat general de nou dies de duració, s'han celebrat dues cimeres mundials i 5 reunions d'alt nivell sobre temes vitals per a la supervivència i el progrés de la Humanitat. De totes elles, així com del debat general i de l'inici del període de sessions, es dóna complit compte en aquest Butlletí, amb indicació de les fonts on es pot trobar la informació de cadascuna.
  L'inici del període de sessions de l'Assemblea General és també el moment en què es presenten informes de gran transcendència que ens donen compte de l'estat actual de les relacions internacionals i de la situació dels membres de la Comunitat Internacional. Començant per la Memòria Anual del Secretari General de Nacions Unides i continuant per un conjunt d'informes sobre diverses qüestions específiques dels quals també s'adona en els diversos apartats del Butlletí.
  Al costat d'aqueixa informació, el lector trobarà, com sempre, puntual informació sobre els principals esdeveniments, documents i fonts d'informació documental que han aparegut al llarg del tercer trimestre de l'any.
  Amb això seguim en el camí d'intentar realitzar un Butlletí que siga el més útil possible per a tots els seus lectors que, trimestre a trimestre, van en augment.
  Com sempre, acabem demanant-los que continuen ajudant-nos en la nostra reflexió contínua, fent-nos arribar les seues crítiques, suggeriments o propostes perquè estiguem a l'altura del que la societat i les Nacions Unides reclamen de nosaltres.

 • CAMPANYA #ODSéate

  19/09/19

  CAMPANYA #ODSéate

  Es tracta d'una campanya digital col·laborativa que es desenvoluparà del 16 al 27 de setembre, llançada per L'Alt Comissionat per a l'Agenda 2030 d'Espanya. Entre les diferents metes que figuraven en el Pla d'Acció, la Meta Transformadora número quatre establia que en 2020 el 100% de la població espanyola hauria de conéixer l'Agenda 2030 i estar sensibilitzada sobre l'abast de les transformacions que l'Agenda 2030 comporta. Aquesta campanya busca contribuir a aquesta meta.
  La iniciativa #ODSéate és una anomenada a l'acció perquè les organitzacions i els ciutadans es mobilitzen difonent i impulsant el compliment de l'Agenda 2030 i de les seues 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per a unir-se a la campanya, només és necessari #ODSear el logotip de les organitzacions, o els perfils de xarxes socials, afegint la imatge del cércol dels ODS a aquestes, difondre enllaços amb informació relacionada amb l'Agenda 2030 en webs o blogs, publicar vídeos i exemples de compliment dels ODS en xarxes socials, o mobilitzar accions concretes en el seu entorn.
  Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 persegueixen la igualtat d'oportunitats entre PERSONES, la protecció del PLANETA i la generació de PROSPERITAT en un món en PAZ que treballa en ALIANÇA per a superar els reptes als quals ens enfrontem.
  Els ODS i l'Agenda 2030 ofereixen una nova narrativa amb la qual dissenyar i construir el món que volem. 17 Objectius de Desenvolupament per a transformar el món on cadascun ha de fer la seua part: els governs, el sector privat, la societat civil i les persones com TU.
  COMPARTEIX-LOS I ACTUA!
  3 vídeos per a entendre l'Agenda 2030
  El nostre compromís amb l'Agenda 2030 de Nacions Unides
  Vull deixar una herència de la qual sentir-me orgullosa m'ajudes?
  Estem compromesos i tu?
  Troba "altres vídeos que ens agraden" en el nostre canal de YouTube
  Punxa ací per a descarregar el kit de comunicació de la Campanya #ODSéate
  Punxa ací per a descarregar els Recursos #ODSéate

 • Inauguració del 74é AG de l'ONU

  17/09/19

  Inauguració del 74é AG de l'ONU

  Inauguració del període ordinari de sessions del 74é període de sessions de l'Assemblea General. 17 setembre de 2019.
  Líders mundials es reuniran al setembre en la seu de l'ONU per a debatre sobre els temes més importants a nivell mundial. Entre ells el clima i la salut universal. Es pot  consultar el Diari o veure en: http://webtv.un.org/
  L'Assemblea General és un dels òrgans principals de les Nacions Unides, l'únic en el qual tots els Estats membres (193 en l'actualitat) estan representats, cadascun amb un vot. En aquest fòrum es debaten qüestions d'interés mundial, com el desenvolupament sostenible, la pau i la seguretat, el canvi climàtic, la igualtat de gènere, etc . Cada any al setembre, se celebra un debat general en la Seu de l'Organització a Nova York en el qual participen mandataris provinents de tot el món. Aquest acte dóna inici al nou període de sessions de l'Assemblea General
  https://www.un.org/es/ga/
  Disposicions relatives a les reunions d'alt nivell i al debat general del setanté quart període de sessions de l'Assemblea General.
  https://undocs.org/es/A/INF/74/4

 • XVIII SEMINARI DE CENTRES DE DOCUMENTACIÓ AMBIENTAL I ESPAIS NATURALS PROTEGITS

  02/09/19

  XVIII SEMINARI DE CENTRES DE DOCUMENTACIÓ AMBIENTAL I ESPAIS NATURALS PROTEGITS

  La idea d'organitzar un seminari dedicat als Centres de Documentació de Medi Ambient i Espais Naturals Protegits es va plantejar arran de l'anàlisi de les dades d'un qüestionari remés des del Centre Nacional d'Educació Ambiental (CENEAM ), Valsain (Segòvia) – ESPANYA. Aquest centre promou la responsabilitat dels ciutadans i ciutadanes en relació amb el medi ambient, dedicant els seus recursos al servei de tots aquells col·lectius, públics i privats, que desenvolupen programes i activitats d'educació i formació ambiental.
  Els Objectius generals del seminari son:

  • Promoure, facilitar i difondre la col·laboració, l'intercanvi d'informació i coneixement, les experiències i projectes interessants relacionats amb el medi ambient, la informació ambiental i els espais naturals protegits.
  • Ampliar la xarxa RECIDA i participar en projectes i experiències nacionals i internacionals.
  • Compartir recursos que optimitzen les inversions.
  • Desenvolupar serveis i productes que milloren l'accés a la informació ambiental i ajuden en la gestió documental.

  En 2002 es va constituir el Seminari sobre Centres de Documentació en matèria de Medi Ambient, dins del programa de Seminaris Permanents del CENEAM.
  La XVIII edició d'aquest seminari s'ha realitzat a la ciutat de València, amb el suport de la Universitat de València, la Facultat de Dret i la Generalitat Valenciana, en el Col·legi Major Rector Peset i en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) situat a Sagunt.
  La coordinació ha estat a càrrec de: Rosario Toril. Centre de Documentació del CENEAM i de Chelo Pons. Responsable de la Biblioteca depositària de l'ONU (ONUBIB). Biblioteca de Ciències Socials. Universitat de València. Amb la Col·laboració tècnica de Montse Grabolosa. Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Generalitat de Catalunya
  Han assistit més de 50 professionals, pertanyents a la Xarxa de Centres d'Informació i Documentació Ambiental (RECIDA) procedents de 16 comunitats autònomes.
  Vam tindre ocasió d'aprendre de les experiències presentades tant en format comunicació com en pòster, dels tallers impartits i d'intercanviar diverses publicacions aportades pels centres. Les visites van ser un complement ideal per a conéixer l'entorn i altres centres. En definitiva, una magnífica trobada per a mantindre contactes professionals.
  Per a més informació pot consultar la Memòria en:
  https://www.miteco.gob.es/es/ceneam/grupos-de-trabajo-y-seminarios/centros-de-documentacion-ambiental-y-espacios-naturales-protegidos/xviii-seminario-centros-documentacion.aspx

 • Dia Mundial de la Població, 11 de juliol

  11/07/19

  Dia Mundial de la Població, 11 de juliol

  «L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible és el pla que ha adoptat el món en pro d'un futur millor per a tots en un planeta sa. El Dia Mundial de la Població és l'ocasió de reconéixer que la missió guarda una estreta relació amb les tendències demogràfiques, entre elles el creixement demogràfic, l'envelliment de la població, la migració i la urbanització». António Guterres, Secretari General de les Nacions Unides.
  El Dia Mundial de la Població d'enguany aprofundeix en els assumptes encara pendents de la Conferència Internacional de 1994 sobre la Població i el Desenvolupament. Han passat vint-i-cinc anys des d'aquesta conferència històrica, on 179 governs van reconéixer que la salut reproductiva i la igualtat de gènere són essencials per a aconseguir un desenvolupament sostenible.
  Al novembre, el Fons de Població de l'ONU (UNFPA), juntament amb els governs de Kenya i Dinamarca, convocarà una conferència d'alt nivell a Nairobi per a accelerar els esforços a aconseguir aquests objectius pendents. En el Dia Mundial de la Població, es pretén realitzar una crida als líders mundials, els responsables polítics, les institucions i tots els membres de la societat en si, perquè ajuden al fet que la salut i els drets reproductius siguen una realitat per a tots.

 • Butlleti ONUBIB 2 2019

  26/06/19

  Butlleti ONUBIB 2 2019

  Estimat lector, té a les seues mans el Butlletí corresponent al segon trimestre de 2019. En aquest número podrà trobar, la web creada per a la celebració del centenari de la OIT. Aquesta Organització, va naixer en 1919 com a part del Tractat de Versalles que va acabar amb la Primera Guerra Mundial, i va reflectir la convicció que la justícia social és essencial per a aconseguir una pau universal i permanent. La força que va impulsar la creació de la OIT va estar provocada per consideracions humanitàries, polítiques, econòmiques i de seguretat. En sintetitzar-les, el Preàmbul de la Constitució de la OIT assenyala que les Altes Parts Contractants estan “mogudes per sentiments de justícia i humanitat, així com pel desig d'assegurar la pau permanent en el món...”. Aquests principis ens inspiren 100 anys després per a poder fer una realitat el tindre un món més just, més lliure, més pacífic. En aquesta mateixa línia, voldríem destacar la referència que el lector trobarà en aquest Butlletí a la reunió ministerial de manteniment de la Pau de les Nacions Unides per a l'any 2019, celebrada el 29 de març de 2019 en la seu de les Nacions Unides a Nova York.
  Són dos exemples que ajuden a mantindre l'esperança i el desig que les Nacions Unides es continuen reforçant. Al costat d'ells, com sempre, el lector trobarà en aquest Butlletí algunes de les activitats i punts d'informació de les Nacions Unides en molts altres àmbits. La nostra xicoteta contribució a tan alta meta és difondre aqueixa activitat amb puntualitat i posar el nostre treball al servei de tots aquells que vulguen contribuir a aqueixa necessària tasca.
  Com sempre, acabem demanant-los que continuen ajudant-nos en la nostra reflexió contínua, fent-nos arribar les seues crítiques, suggeriments o propostes perquè estiguem a l'altura del que la societat i les Nacions Unides reclamen de nosaltres.

 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies