BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

 • Butlleti dies internacionals 2021

  18/01/21

  Butlleti dies internacionals 2021

  L'existència de dies internacionals és anterior a l'establiment mateix de l'Organització; no obstant això, les Nacions Unides els ha adoptats com un poderós instrument de promoció d'aqueixes qüestions. Cada dia internacional ofereix a molts actors l'oportunitat d'organitzar activitats relacionades amb el tema del dia. Les organitzacions i oficines del sistema de les Nacions Unides i, cosa que és més important, els governs, la societat civil, el sector públic i el privat, les escoles, les universitats i, en general, els ciutadans, fan d'un dia internacional un trampolí per a les activitats de sensibilització. En general, aquestes commemoracions les aprova l'Assemblea General mitjançant una resolució; a vegades, són declarades pels organismes especialitzats del Sistema de les Nacions Unides. A més, les Nacions Unides observen altres aniversaris de moments o actes claus en la seua història.

 • Butlleti ONUBIB 4 2020

  31/12/20

  Butlleti ONUBIB 4 2020

  En el present Butlletí es recullen algunes de les principals novetats en la documentació produïda per l'Organització de les Nacions Unides en el 4t i últim trimestre de 2020. Normalment, aquest Butlletí hauria d'haver centrat quasi tota la seua atenció en la celebració del 75 aniversari de l'Organització. Però, encara que com veurà el lector en el primer apartat d'aquest Butlletí es recullen alguns documents d'especial transcendència elaborats en ocasió d'aquest esdeveniment, la veritat és que l'apartat més extens del Butlletí està dedicat a un tema que ens vam veure obligats a introduir en el número corresponent al segon trimestre de 2020 i que, com llavors assenyalem, esperem que s'atemporal: el referent a la pandèmia pel COVID-19.
  La Humanitat sencera està afectada per aquesta pandèmia i, degraciadamente, continua sent una preocupació essencial per a la major part dels habitants d'aquest planeta. Una pandèmia que a la fi de 2020 ha contagiat a més de 87 milions de persones, de les quals al voltant de 2 milions han mort. Una pandèmia que, encara que a la fi de 2020 es veu amb un raig d'esperança per l'inici de la distribució de vacunes que puguen frenar-la, no obstant això, també produirà una crisi social i econòmica que tindrà un abast molt més llarg en el temps que la crisi sanitària. En aquest sentit, gran part dels documents de les Nacions Unides que es recullen en aquest Butlletí plantegen estudis i reflexions als Estats per a minimitzar les conseqüències socials i econòmiques de la crisi. Al costat d'això, les lliçons apreses per a previndre conseqüències semblants en altres crisis sanitàries semblants, és també centre d'especial atenció.
  En el fons, aquesta atenció especial a la pandèmia del COVID-19 no està allunyada del que hem de destacar com destacat en aquest últim trimestre: la celebració del 75 aniversari. El primer document que recull aquest Butlletí és el resultat d'una de les majors enquestes que s'han realitzat fins al moment sobre la labor de l'Organització: “El futur que volem, les Nacions Unides que necessitem”. En aquest document es recullen els anhels i expectatives de més d'un milió de persones de tots els països i de totes les classes socials. Enquesta que demostra que l'Organització de les Nacions Unides és una organització necessària. Com s'ha dit moltes vegades: si no existira, caldria inventar-la.
  Però és també una Organització que ha de saber adaptar-se a les necessitats i anhels de la Comunitat internacional actual. Són molts els reptes, molts els desafiaments, moltes les necessitats de canvi. En aqueix sentit, un altre document que destaquem per la seua especial importància és l'Informe Anual del Secretari General sobre la labor de l'Organització. Com assenyala el Secretari General en aqueix Informe: “mentre les Nacions Unides celebren 75 anys des de la signatura de la Carta, tenim l'oportunitat de reflexionar sobre el nostre progrés compartit, així com sobre el nostre futur comú. La nostra visió i els nostres valors, basats en la igualtat, el respecte mutu i la cooperació internacional, ens van ajudar a evitar una Tercera Guerra Mundial, que hauria tingut conseqüències catastròfiques per a la vida en el nostre planeta. Durant 75 anys, hem forjat relacions de cooperació productives per a la resolució de problemes globals i el bé comú. Hem establit normes i acords vitals que codifiquen i protegeixen els drets humans, hem establit metes ambicioses per al desenvolupament sostenible i hem traçat un camí cap a una relació més equilibrada amb el clima i el món natural. Milers de milions de persones han emergit del jou del colonialisme. Milions han eixit de la pobresa”. I és important destacar aqueixa labor, alhora que es reflexiona sobre com afrontar els reptes del futur, sempre en el marc dels ODS.
  Una novetat introduïda al final d'aquest Butlletí és la referència als Decennis de Nacions Unides que s'inicien en 2021. Decennis dedicats a matèries en les quals Nacions Unides vol posar una especial atenció en els pròxims 10 anys. Al costat d'això, el lector trobarà la proclamació de 2021 com a any internacional de diversos temes i, com sempre, la referència als dies internacionals del trimestre.
  Finalment, en aquest Butlletí el lector trobarà com sempre, molts altres documents sobre les principals activitats de l'Organització classificats per matèries. Esperem que l'ajude a comprendre millor la labor de l'Organització i a mantindre's informat sobre aquesta.

 • Dia drets humans. 10 desembre

  08/12/20

  Dia drets humans. 10 desembre

  El Dia dels Drets Humans se celebra cada any el 10 de desembre, el dia en què l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar, en 1948, la Declaració Universal de Drets Humans (DUDH). La Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) és un document històric que proclama els drets inalienables als quals tota persona té dret com a ésser humà, independentment de la seua raça, color, religió, sexe, idioma, opinió política o d'un altre tipus, origen nacional o social, propietat, naixement o una altra condició. Disponible en més de 500 idiomes, és el document més traduït del món.
  Tema de este año 2020: Recuperar-se millor - Defensar els drets humans
  El tema del Dia dels Drets Humans d'enguany es relaciona amb la pandèmia de COVID-19 i se centra en la necessitat de reconstruir millor assegurant que els Drets Humans siguen fonamentals per als esforços de recuperació. Aconseguirem els nostres objectius globals comuns solo si som capaços de crear igualtat d'oportunitats per a tots, abordar les brexes exposades i explotades per COVID-19 i aplicar els estàndards de drets humans per a abordar les desigualtats, l'exclusió i la discriminació arrelades, sistemàtiques i intergeneracionals.
  El 10 de desembre és una oportunitat per a reafirmar la importància dels drets humans en la reconstrucció del món que volem, la necessitat de solidaritat global, així com la nostra interconnexió i humanitat compartida. Sota l'anomenada a l'acció genèrica de Drets Humans de l'ONU "Defensar els drets humans", el nostre objectiu és involucrar al públic en general, els nostres socis i la família de l'ONU per a impulsar l'acció transformadora i mostrar exemples pràctics i inspiradors que poden contribuir a una millor recuperació i a fomentar més societats resilients i justes. Per a obtindre més informació, visite: 

  Actes. https://www.un.org/es/observances/human-rights-day/events 

  Biblioteca del ACNUDH i portal de drets humans. https://www.ohchr.org/sp/library/pages/index.aspx

  Bases de dades de l’ACNUDH. https://www.ohchr.org/sp/publicationsresources/pages/databases.aspx

 • Dia Internacional de les Persones amb Discapadidad

  30/11/20

  Dia Internacional de les Persones amb Discapadidad. 3 desembre

  El Dia Internacional de les Persones amb Discapadidad va ser declarat en 1992 per l'Assemblea General de les Nacions Unides mitjançant la resolució 47/3. L'objectiu és promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitats en tots els àmbits de la societat i el desenvolupament, així com conscienciar sobre la seua situació en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.
  Prenent com a base molts anys de treball de les Nacions Unides en l'àrea de les discapacitats, la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (PDF), aprovada en 2006, ha avançat encara més els drets i el benestar d'aquestes persones en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i altres marcs de desenvolupament internacionals, com el Marc de Sendái per a la Reducció del Risc de Desastres, la Carta sobre la Inclusió de les Persones amb Discapacitat en l'Acció Humanitària (EN), la Nova Agenda Urbana (PDF), i l'Agenda d'Acció d'Addis Abeba sobre el Finançament per al Desenvolupament (EN).
  Enguany el tema del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (IDPD) és "Participació i el lideratge de les persones amb discapacitat: Agenda de Desenvolupament 2030". Se centra en l'apoderament de les persones amb discapacitat per a un desenvolupament inclusiu, equitatiu i sostenible, com es demanava en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que es compromet a "no deixar a ningú arrere" i considera la discapacitat com una qüestió transversal en la implementació de les seues 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
  En els Objectius es fa referència a la discapacitat, específicament en les parts relacionades amb l'educació, el creixement econòmic i l'ocupació, la desigualtat i l'accessibilitat dels assentaments humans, així com en la recopilació de dades i el seguiment dels ODS.

 • Dia de l'eliminació de la violència contra la dona. 25 novembre

  24/11/20

  Dia de l'eliminació de la violència contra la dona. 25 novembre

  La Declaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona emesa per l'Assemblea General de l'ONU en 1993, defineix la violència contra la dona com “tot acte de violència que tinga o puga tindre com a resultat un mal o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la vida privada.”
  Els efectes psicològics adversos de la violència contra les dones i xiquetes, igual que les conseqüències negatives per a la seua salut sexual i reproductiva, afecten les dones en tota etapa de les seues vides. Per exemple, els desavantatges primerencs en matèria d'educació no sols constitueixen l'obstacle principal per a aconseguir l'escolarització universal i fa complir el dret a l'educació de les xiquetes, després també li restringeix l'accés a l'educació superior a la dona i limita les seues oportunitats d'ocupació.
  Encara que totes les dones, a tot arreu del món, poden patir violència de gènere, algunes dones i xiquetes són particularment vulnerables, exemple d'elles són les xiquetes i les dones més majors, les dones que s'identifiquen com a lesbianes, bisexuals, transgènere o intersex, les migrants i refugiades, les de pobles indígenes o minories ètniques, o dones i xiquetes que viuen amb el VIH i discapacitats, i aquelles en crisis humanitàries.
  La violència contra la dona continua sent un obstacle per a aconseguir igualtat, desenvolupament, pau, igual que el respecte dels drets humans de dones i xiquetes. El que és més, la promesa dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de no deixar que ningú es quede arrere, no podrà complir-se sense primer posar fi a la violència contra dones i xiquetes. Per a veure recursos punxar ací: https://www.un.org/es/events/endviolenceday/resources.shtml i també en  https://www.unwomen.org/es 

 • Dia Mundial del Xiquet. 20 de novembre

  18/11/20

  Dia Mundial del Xiquet. 20 de novembre

  Hui es celebra el Dia Universal del Xiquet/a i es commemoren els aniversaris de l'adopció de la Declaració Universal dels Drets del Xiquet (1959) i l'aprovació de la Convenció dels Drets del Xiquet (1989).
  Aquesta Convenció, la més universal dels tractats internacionals, estableix una sèrie de drets per als xiquets i les xiquetes, inclosos els relatius a la vida, la salut i l'educació, el dret a jugar, a la vida familiar, a la protecció enfront de la violència i la discriminació, i al fet que s'escolten les seues opinions.
  Tots els membres de la nostra societat - pares i mares, personal docent i sanitari, dirigents governamentals, líders religiosos, personalitats de la política, el món empresarial, la societat civil i els mitjans de comunicació - exerceixen un paper clau en el benestar de la infància.
  Així, aquest Dia Mundial ens ofereix un punt de partida per a dur a terme mesures inspiradores per a defensar, promoure i celebrar els drets del xiquet a través de diàlegs i accions que construiran un món millor per als xiquets.  
  La crisi de la COVID-19 ha resultat ser una crisi dels drets dels xiquets. 
  Aquest Dia Mundial dels Xiquets, uneix-te a UNICEF per a reimaginar un futur millor per a tots els xiquets.