BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

 • Celebració del 75 aniversari de la signatura de la Carta ONU

  26/06/20

  Celebració del 75 aniversari de la signatura de la Carta ONU

  La Carta es va signar el 26 de juny de 1945 a San Francisco, en acabar la Conferència de les Nacions Unides sobre Organització Internacional,
  i va entrar en vigor el 24 d'octubre del mateix any. L'Estatut de la Cort Internacional de Justícia és part integrant de la Carta.
  La Carta va ser signada el 26 de juny de 1945 pels representants dels 50 països. Polònia, que no va estar representada, la va signar mes tarda i
  es va convertir en un dels 51 Estats membres fundadors.
  Les Nacions Unides van començar a existir oficialment el 24 d'octubre de 1945, després que la Carta fos ratificada per la Xina, França, la Unió Soviètica, el Regne Unit, els Estats Units i la majoria dels altres signataris.
  Pot usded aquí accedir a un resum de la seva història: els seus anys previs i els precursors de les Nacions Unides:
  https://www.un.org/es/sections/history/history-united-nations/
  Accedir a veure imatges històriques de la signatura de la Carta de l'ONU https://www.unmultimedia.org/avlibrary/asset/1288/1288630/
  També escoltar en Ràdio ONU Clàssics, la lectura del Preàmbul de la Carta de les Nacions Unides, per l'actor britànic Sir Laurence Olivier.
  https://www.unmultimedia.org/avlibrary/asset/c106/c1065/
  I pot visitar també la col·lecció de traduccions de la Carta de la Biblioteca Dag Hammarskjöld. https://links.uv.es/qwvdyv7

 • Dia Mundial dels refugiats, 20 de juny

  20/06/20

  Dia Mundial dels refugiats, 20 de juny

  El Secretari General de les Nacions Unides va recorda a tots els països que és la seua responsabilitat donar protecció als quasi 80 milions de persones que han sigut obligades a fugir de les seues cases i comunitats per a salvar les seues vides i buscar seguretat. I hi ha una cosa encara més impactant: d'ells, 10 milions ho van fer només en l'últim any. Aqueixes persones generalment vivien en zones de conflicte o van patir persecució o l'efecte d'altres crisis.
  Enguany, en aquest Dia Mundial del Refugiat, amb el lema: "Tota acció compte", António Guterres, en el seu missatge va encomiar a les nacions i comunitats que acullen a persones refugiades o desplaçades internament, i que sovint ho fan enmig dels seus propis desafiaments econòmics i de seguretat. “A aqueixos països hem d'agrair-los, secundar-los i invertir en ells”, va dir.
  Aqueixos països mereixen el nostre agraïment, el nostre suport i la nostra inversió per la seua generositat i la seua humanitat.
  La pandèmia de COVID19 i les recents protestes contra el racisme posen de manifest com necessitem lluitar desesperadament per un món més inclusiu i igualitari; un món on ningú es quede arrere. Aquest moment que vivim ens demostra que tots exercim un paper en la lluita per a aconseguir canviar les coses. Això és l'essència mateixa de la campanya del Dia Mundial del Refugiat de l'ACNUR. Enguany, el nostre objectiu és recordar al món que totes les persones, inclosos els refugiats, poden fer una contribució a la societat i cada acció compta per a crear un món més just, inclusiu i igualitari.
  Uneix-te a ACNUR per a crear un món inclusiu i visita la pàgina web de la campanya d'enguany: https://www.unhcr.org/refugeeday/es/
  En el Dia Mundial dels Refugiats, ens comprometem a fer tot el que siga a la nostra mà per a posar fi als conflictes i la persecució responsables d'aqueixes horribles xifres.
  Tots hem de treballar per a restablir la integritat del règim internacional de protecció dels refugiats i complir les promeses contretes en el Fòrum Mundial sobre els Refugiats, de manera que els refugiats i les comunitats que els acullen reben el suport que necessiten.

 • Butlleti ONUBIB 2 2020

  04/06/20

  Butlleti ONUBIB 2 2020

  En el present butlletí corresponent al segon trimestre del 2020, volem destacar la sorpresa del fenomen global, imprevist i devastador: la pandèmia provocada pel coronavirus COVID-19. Com era d'esperar, el Sistema de Nacions Unides en el seu conjunt s'ha vist impel·lit a reaccionar davant aquest fenomen.
  La pandèmia és global i només la cooperació global pot enfrontar-se a ella. Els intents unilaterals d'Estats que han volgut actuar unilateralment només han portat al fet que comptem per centenars de milers les víctimes mortals d'aquesta pandèmia. Víctimes a les quals, des d'aquest Butlletí, volem rendir un sentit recorde i homenatge. Sens dubte, les Nacions Unides haurien d'haver tingut un paper més protagonista en la reacció enfront de la pandèmia. Però les Nacions Unides no poden fer el que els Estats no li deixen. No obstant això, l'acció del Sistema delas Nacions Unides ha sigut immensa i, lògicament, ha sigut necessari incloure un apartat específic en el Butlletí sobre el tema.
  El nostre desig és que es tracte d'un apartat temporal, que prompte quede en un mal record. Però, ara com ara, hem considerat que era necessari dedicar-li un apartat autònom, que el lector trobarà després de l'apartat d'ONU en general.
  La decisió de col·locar-ho com a primer apartat de qüestions específiques és també deliberada. Tota l'acció de Nacions Unides s'ha vist condicionada per la pandèmia. Han sigut moltes les reunions suspeses, els òrgans no convocats, els temes posposats, les qüestions que no han pogut ser ateses. Tot el Sistema ha reaccionat intentant mantindre la seua activitat adaptant-se a les noves circumstàncies, tal com ha intentat fer la major part de la Comunitat Internacional. Però, sens dubte, la pandèmia ha sigut un element central que ha condicionat totes les altres activitats.
  No obstant això, la Comunitat Internacional continua tenint necessitats vitals i urgents que necessitaven continuar sent ateses. El manteniment de la pau, la garantia, defensa i protecció dels drets humans, l'atenció a les necessitats humanitàries, la preservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, el desarmament, la consecució dels ODS, no podien frenar-se per una pandèmia i, com veurà el lector, Nacions Unides ha continuat treballant en totes aqueixes esferes.
  Com sempre, acabem demanant-los que continuen ajudant-nos en la nostra reflexió contínua, fent-nos arribar les seues crítiques, suggeriments o propostes perquè estiguem a l'altura del que la societat i les Nacions Unides reclamen de nosaltres.

 • Dia Mundial del Medi Ambient, 5 de juny

  04/06/20

  Dia Mundial del Medi Ambient, 5 de juny

  El Dia Mundial del Medi Ambient és la data més important en el calendari oficial de les Nacions Unides per a fomentar l'acció ambiental. Des de 1974, el 5 de juny s'ha convertit en una plataforma global d'abast públic que reuneix governs, empreses, celebritats i ciutadans entorn d'un assumpte ambiental urgent.
  En 2020 el tema és la biodiversitat –motiu de preocupació tant urgent com existencial–. Esdeveniments recents, com els incendis forestals sense precedents al Brasil, Califòrnia i Austràlia, la invasió de llagostes en la Banya d'Àfrica i ara la pandèmia de COVID-19, demostren la relació inextricable entre els humans i les xarxes de la vida en les quals vivim.
  La biodiversitat és la base que sustenta tota la vida en la terra i davall de l'aigua. Té relació amb tots els aspectes de la salut humana. Proporciona aigua i aire nets, aliments nutritius, coneixement científic i fonts de medicaments, resistència a malalties naturals i mitigació del canvi climàtic. Canviar o eliminar un element en aquesta intricada xarxa afecta tot el sistema de vida i pot produir conseqüències negatives.
  La desforestació, la invasió d'hàbitats de vida silvestre, l'agricultura intensiva i l'acceleració del canvi climàtic han alterat el delicat equilibri de la naturalesa. Se necessitarien els recursos de 1,6 planetes Terra per a satisfer la demanda dels humans cada any. Si continuem en aquest camí, la pèrdua de biodiversitat tindrà greus conseqüències per a la humanitat, inclòs el col·lapse dels sistemes alimentaris i de salut.
  L'aparició de la COVID-19 ha posat en evidència que quan destruïm la biodiversitat destruïm el sistema que sustenta la vida humana. A nivell mundial, mil milions de persones són contagiades cada any i milions d'elles moren a causa de les malalties causades pels coronavirus; i al voltant d'un 75% de totes les malalties infeccioses emergents en humans són zoonòtiques, la qual cosa significa que es transmeten d'animals a persones.

  Per la natura!: https://p.widencdn.net/05lb7t/WED_SimpleToolkit_ES.
  Vosté pot consultar altres recursos consultat la web: https://www.un.org/es/observances/environment-day/resources  

  I pots registrar el teu esdeveniment en la web oficial del Dia del Medi Ambient i conéixer altres celebracions al voltant del món en “Esdeveniments al voltant del món” https://www.worldenvironmentday.global/es/participa/registra-tu-evento

   

 • Dia Internacional del Personal de Pau de les Nacions Unides (29 de maig)

  27/05/20

  Dia Internacional del Personal de Pau de les Nacions Unides (29 de maig)

  El Dia Internacional del Personal de Pau de les Nacions Unides, brinda l'oportunitat de reconéixer la valuosa contribució del personal uniformat i civil per a la labor de les Nacions Unides i de retre homenatge als més de 3900 membres del personal de manteniment de la pau que han perdut la vida defensant els valors de l'Organització des de 1948, inclosos els 102 que van morir l'any passat.
  Enguany, les dificultats i les amenaces a les quals s'enfronta el personal de manteniment de la pau són encara més grans que mai, ja que, igual que la resta del món, no sols estan fent front a la pandèmia del COVID-19, sinó que també estan ajudant i protegint a la població dels països en els quals es troben. Continuen amb les seues operacions en la mesura de les seues possibilitats i continuen ajudant als Governs i les poblacions locals, malgrat el risc del COVID-19.
  El lema per al Dia d'enguany és "Dones en processos de pau: claus per a la pau", que commemora el vinté aniversari de l'aprovació de la resolució 1325 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides relativa a les dones, la pau i la seguretat.
  Per a assenyalar el Dia en la Seu de les Nacions Unides a Nova York, el Secretari General col·locarà una ofrena floral en honor de tot el personal de pau que va perdre la vida mentre servia sota la bandera de les Nacions Unides durant les últimes set dècades. A més, se celebrarà una cerimònia virtual en la qual s'atorgarà la medalla Dag Hammarskjold a títol pòstum al personal de pau que va perdre la vida en 2019. També es presentarà el Premi Anual al Millor Defensor Militar de les Qüestions de Gènere en aquesta cerimònia. Per a consultar més recursos, pot visitar: https://www.un.org/es/observances/peacekeepers-day/resources;

   http://research.un.org/es/peacekeeping-community

   

 • ODS en Acció en el SBD

  18/05/20

  ODS en Acció en el SBD

  Fa justament un any publicarem que:
  La Biblioteca dipositària de les Nacions Unides (ONUBIB) col·laboraba en la difusió d'Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).  Cumplint  amb lema “Aquesta biblioteca dóna suport als ODS”, les biblioteques i centres de documentació podem fer un gran paper en la implementació dels ODS. La IFLA així ho considera: “Les biblioteques i la implementació de l'Agenda 2030 de l'ONU”. En aquella ocasió també publicarem que les Nacions Unides llançava oficialment una aplicació per al mòbil interactiva dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) "ODS en Acció".
  Ara volem informar que el  SBD, dóna suport als ODS i s'uneix al projecte de la nostra Universitat: "ODS: jo_si!". Té com a objectiu donar a conéixer l'Agenda 2030 i els ODS i estudiar com implementar-los a les nostres biblioteques i centres del SBD.
  L'Agenda 2030 de les Nacions Unides subratlla la importància del desenvolupament de les activitats bibliotecàries. I cal destacar que en la revisió dels ODS del 2019, es va prestar una atenció especial a l'educació, l'ocupació i la igualtat, així com a l'accés a la informació, la qual cosa suposa una gran oportunitat per a ressaltar la importància del treball de les biblioteques i situar a les nostres institucions en el centre on s'elaboren les polítiques d'actuació.
  És de destacar el que ens diu sobre aquest tema la Xarxa de Biblioteques universitàries (REBIUN) i la Federació Internacional d'Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques (IFLA).