Logo de la Universitat de València Logo del portal

 • onu
 • Butlleti ONUBIB 2 2018

  15/05/18

  Butlleti ONUBIB 2 2018

  Benvolgut lector, en el número 1 de 2018 iniciàvem aquesta introducció recordant que el 10 de desembre d'enguany es compleix el 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, punt d'arrencada per a l'inici del llarg camí dut a terme per les Nacions Unides en l'àmbit dels Drets Humans. Si en el número anterior destacàvem diverses novetats bibliogràfiques que mostraven el camí recorregut des de eixe moment, en este voldríem destacar algunes referències que ens indiquen el llarg camí que ens queda per recórrer.
  Els epígrafs arreplegats en l'apartat 4 d'aquest Butlletí, dedicat als Drets Humans, clara mostra d'ells: Observació General nº 4 del Comitè contra la Tortura relativa a l'obligació de no expulsar, retornar o extraditar a una persona a un altre Estat on podria enfrontar la tortura (desgraciadament d'actualitat a Espanya arran del cas Ali Aarrass, extraditat al Marroc malgrat els advertiments que anava a ser torturat i, després de la tortura i el seu retorn a Espanya, denunciat i condemnat l'Estat espanyol pel Comitè contra la tortura malgrat la qual cosa l'Estat es nega a indemnitzar a la víctima); l'informe sobre la desaparició de 43 estudiants de Ayotzinapa a Mèxic en 2014; els desafiaments en matèria de drets humans de la dones i xiquetes d'ascendència africana en el continent Americà; el joc #HerStoryOurStory que té la finalitat de crear consciència sobre la prevalença i l'impacte de la violència contra les dones i les xiquetes; el document de sessió de la Comissió Internacional Independent de Recerca sobre la República Àrab de Síria relatiu a violència sexual i de gènere en aquest país; o l'informe sobre l'impacte de l'estat d'emergència en els drets humans a Turquia.
  A més de la informació continguda en l'apartat específic de drets humans, es troba informació relacionada amb ells en altres apartats d'aquest Butlletí. És el cas de l'informe del secretari General sobre mesures especials de protecció contra l'explotació i l'abús sexuals per part de forces de manteniment de la pau (apartat 2.4); l'informe mundial sobre les crisis alimentàries de 2018 (apartat 3.1); l'informe de gènere 2018 (apartat 3.5); o els apartats relatius als ODS.
  Com pot observar-se, són molts els desafiaments que enfronta Nacions Unides en matèria de Drets Humans en totes les regions del món.
  Al costat d'aquesta informació, s'arreplega en el Butlletí les altres novetats de llocs web de Nacions Unides, seguint la classificació habitual. Entre elles voldríem destacar el document “L'essencial de l'ONU” (apartat 1.1) que proporciona una introducció completa i una visió general del treball de l'ONU en àrees clau de pau i seguretat, desenvolupament econòmic i social, drets humans i acció humanitària.
  Com sempre, acabem demanant-los que seguisquen ajudant-nos en la nostra reflexió contínua, fent-nos arribar les seues crítiques, suggeriments o propostes perquè estiguem a l'altura del que la societat i les Nacions Unides reclamen de nosaltres.
   

 • Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, 23 d'abril

  19/04/18

  Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, 23 d'abril

  El 23 d'abril és un dia simbòlic per a la literatura mundial ja que aqueix dia en 1616 van morir Cervantes, Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. La data també coincideix amb el naixement o la mort d'altres autors prominents com Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

  Va ser natural que la Conferència General de la UNESCO, celebrada a París en 1995, decidira rendir un homenatge universal als llibres i autors en aquesta data, encoratjant a tots, i en particular als joves, a descobrir el plaure de la lectura i a valorar les irreemplaçables contribucions d'aquells els qui han impulsat el progrés social i cultural de la humanitat. Respecte a aquest tema, la UNESCO va crear el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, així com el Premi UNESCO de Literatura Infantil i Juvenil Pro de la Tolerància.

  Cada any, la UNESCO i les tres organitzacions professionals internacionals del món del llibre (la Unió Internacional d'Editors, la Federació Internacional de Llibreters i la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries) trien una capital mundial del llibre el mandat del qual comença cada 23 d'abril.

  El comitè de selecció va triar per al 2018 a Atenes, capital de Grècia, per la qualitat de les seues activitats que duu a terme, que compten amb el suport de tot el sector del llibre. L'objectiu és que els llibres siguen accessibles a tota la població, inclosos els migrants i els refugiats.

  Recursos: http://www.un.org/es/events/bookday/resources.shtml

   

 • Dia de l'idioma espanyol en les Nacions Unides, 23 d'abril

  19/04/18

  Dia de l'idioma espanyol en les Nacions Unides, 23 d'abril

  El pròxim dia 23 d'abril es el Dia de l'idioma espanyol en les Nacions Unides.
  Les Nacions Unides recolzen el multilingüisme com a mitjà de promoure, protegir i preservar la diversitat d'idiomes i cultures a tot el món (A/RES/65/311). Així mateix, la promoció del multilingüisme està estretament vinculada al respecte de la diversitat cultural i el foment del diàleg intercultural (A/65/488).

  El 23 d'abril se celebra el «Dia de la llengua espanyola» en les Nacions Unides per a conscienciar al personal de l'Organització, i al món en general, sobre la història, la cultura i l'ús de l'espanyol com a idioma oficial.Data en què es commemora la mort del gran geni de les lletres espanyoles, Miguel de Cervantes Saavedra.
  En 2010, l'Organització va decidir celebrar la seua diversitat cultural i multilingüisme a través de l'establiment dels «Dies de les llengües» per als seus sis idiomes oficials. http://www.un.org/es/events/spanishlanguageday/2010/
  L'objectiu del Dia de les llengües de les Nacions Unides és crear consciència sobre la història, la cultura i el desenvolupament de cadascun dels sis idiomes oficials entre els funcionaris.
  S'anima a les seus i les oficines de les Nacions Unides repartides per tot el món al fet que celebren els Dies de les Llengües i organitzen actes culturals que mostren la importància del multilingüisme i la riquesa de cadascuna d'aquestes llengües a través de la música, l'art, la poesia, la gastronomia, el teatre i el cinema.

 • Butlletí ONUBIB 1 2018

  08/03/18

  Butlletí ONUBIB 1 2018

  Tenim l'honor de presentar-li el nº1 de 2018 del Butlletí ONUBIB. Any 2018 en el qual es compleix el 70 Aniversari de la Declaració dels Drets Humans. Es tracta d'una cita especialment important i al que desitgem donar protagonisme al llarg de tot l'any. Com podrà observar en l'apartat 4 d'aquest Butlletí, la primera novetat que destaquem és el nou lloc web creat per l'Organització de les Nacions Unides per a celebrar aquest aniversari. Li animem a visitar-ho i, fins i tot, a participar gravant la lectura d'un dels drets continguts en la Declaració.
  Sens dubte, si contemplem la situació dels drets humans en el món, veiem que és molt el camí que queda per recórrer per a arribar a una situació, almenys, relativament acceptable. Però si, al contrari, tirem la vista arrere i veiem el camí recorregut en aquests 70 anys, devem també reconèixer que s'ha avançat molt en el camí. Bon exemple d'açò és el dia en què apareix aquest Butlletí: el 8 de març de 2018, Dia Internacional de la Dona. Sens dubte, estem lluny d'aconseguir la igualtat desitjada i obligada entre homes i dones. Les grans bretxes existents en molts àmbits (salarial, d'accés a llocs d'adreça, de responsabilitats en la llar, etc.) són prova del molt que ens queda per davant. No obstant açò, hui està convocada una jornada de vaga mundial reivindicant el dret de les dones a no ser discriminades, hui eixiran milions de dones i d'homes en tot el món reivindicant la igualtat i, si tirem la vista arrere i veiem el camí recorregut, podem tenir esperances que ho aconseguirem.
  Les bases de dades de l'Alt Comissionat dels Drets Humans que es relacionen en l'apartat 4.3 d'aquest Butlletí són bon compte de la labor realitzada per les Nacions Unides en tots els àmbits dels drets humans.
  Estem per tant, en una data de celebració i, alhora, de presentació de reptes. Al llarg de l'any seguirem incloent en aquest Butlletí referencies a aquesta celebració i als reptes que ela implica.
  En aquest nombre trobarà també les novetats d'aquest trimestre dividides en les matèries que ja s'han convertit en tradicionals. Esperem que aquesta informació siga útil a tots els lectors que, Butlletí a Butlletí, han seguit augmentant.
  Com sempre, tornem a reiterar el nostre agraïment a tots aquells lectors que ens ha realitzat suggeriments per a seguir millorant i recordem que estem oberts a totes aquelles quines consideren oportunes.

 • Dia Internacional de la Dona (8 de març)

  01/03/18

  Dia Internacional de la Dona (8 de març)

  «En el Dia Internacional de la Dona, hem de comprometre'ns a fer tot el possible per a superar els prejudicis arrelats, recolzar la participació i l'activisme i promoure la igualtat de gènere i l'apoderament de la dona». — António Guterres, Secretari General de les Nacions Unides.

  El 8 de març, uneix-te a les activistes de tot el món, aprofita el moment, i posa de la teua part per a transformar les vides de les dones allí on es troben. Ara és el moment! 

  Amb el lema «Ara és el moment: les activistes rurals i urbanes transformen la vida de les dones», la celebració de 2018 se sumarà a un moviment mundial sense precedents pels drets, la igualtat i la justícia de les dones. L'assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones han acaparat els titulars i el discurs públic, amb una creixent determinació a favor del canvi.

  El Dia Internacional de la Dona és un bon moment per a reflexionar sobre els avanços assolits, demanar més canvis i celebrar la valentia i la determinació de dones del carrer que ha jugat un paper clau en la història dels seus països i comunitats.

  El Dia Internacional de la Dona ens brinda l'oportunitat de transformar l'impuls en acció, de empoderar a les dones en tots els contextos, i fer homenatge a les activistes que treballen sense descans defensant els drets de les dones i animant a les dones al fet que es desenvolupen plenament.

  La igualtat de gènere en l'Agenda 2030. Aquests són alguns dels objectius clau de l'Agenda 2030:

  -Per a 2030, vetlar per que totes les xiquetes i tots els xiquets acaben els cicles de l'ensenyament de primaria i secundària, que ha de ser gratuïta, equitativa i de qualitat i produir resultats escolars pertinents i eficaços.
  -Per a 2030, vetlar per que totes les xiquetes i tots els xiquets tinguen accés a serveis d'atenció i desenvolupament en la primera infància i a un ensenyament preescolar de qualitat, a fi que estiguen preparats per a l'ensenyament primari.
  -Posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i les xiquetes a tot el món.
  -Eliminar totes les formes de violència contra totes les dones i les xiquetes en els àmbits públic i privat, incloses la tracta i l'explotació sexual i altres tipus d'explotació.
  -Eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni infantil, precoç i forçat i la mutilació genital femenina.

 • Exposició fotogràfica imprescindibles

  01/02/18

  Exposició fotogràfica imprescindibles

  De l'1 al 13 de febrer de 2018 en la Sala de la Biblioteca dipositària de les Nacions Unides de València (ONUBIB) te lloc l'Exposició Fotogràfica: “IMPRESCINDIBLES PER A la PAU” d'ACNUR Espanya.
  Cada panell mostra, en una imatge, un aspecte necessari per a la participació de les dones en la construcció de la pau en les seues comunitats a Àfrica.
  Les imatges estan acompanyades amb textos, inclosos en el mateix panel, en basc i espanyol.
  ACNUR llança  la campanya “Imprescindibles per a la pau” per a sensibilitzar sobre el Gènere i la Construcció de la Pau en els conflictes africans.
  En la majoria de les societats del món, i també en les africanes, les dones estan en situació de desigualtat respecte dels homes. Les dones están relegades de molts espais de presa de decisions, on es construeix el seu present i el seu futur sense tenir en compte la seua opinió, les dones són les invisibles de l'invisible.
  Per a donar forma a una societat que visca en pau, és necessari que totes aquestes veus fetes callar se senten amb tanta força com les altres.
  El dret a participar i decidir sobre les seues pròpies vides comença en nàixer. Es construeix i perllonga durant tota la vida.Per açò, perquè una societat en pau resulte sostenible és necessari tractar tots els àmbits que afecten la vida de les persones.
   
   
 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies