Logo de la Universitat de València Logo del portal

 • onu
 • Butlleti ONUBIB 4 2018

  02/01/19

  Butlleti ONUBIB 4 2018

  És un plaer presentar-li el Butlletí núm. 4 de 2018, el número 16 ja des que comencem la marxa d'aquest Butlletí en 2015. Fins a hui, hem estat puntuals a publicar els 4 números de cada any, intentant prestar, d'aquesta forma, un servei públic que ajudi a difondre el treball de l'Organització de les Nacions Unides.
  El quart trimestre de 2018 has estat ple d'esdeveniments i novetats en l'activitat de l'Organització. Un esdeveniment sens dubte de gran importància era la celebració del 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans. Però la veritat és que la lectura del contingut del Butlletí deixa clar que és tanta l'activitat duta a terme aquest trimestre que aquest esdeveniment ha quedat gairebé difuminat.
  Tots els anys l'últim trimestre és especialment ric en activitat, perquè l'inici del període de sessions de l'Assemblea General de Nacions Unides ve acompanyat de la presentació d'Informes sobre qüestions essencials per al desenvolupament i benestar de la Comunitat Internacional.
  Sigui com sigui l'interès particular del lector, estem segurs que trobarà informació rellevant. Ja sigui el seu interès tenir coneixement de Nacions Unides en general, els drets humans, les qüestions humanitàries, el manteniment de la pau, el desenvolupament social, el desarmament, els Objectius de Desenvolupament Sostenible o el medi ambient, aquest Butlletí porta informes, llocs web i instruments creats per Nacions Unides que segur atreuen la seva atenció. No és fàcil destacar cap.
  Com diu el Secretari General de Nacions Unides, Antonio Guterres, en la introducció de la 42 edició de la publicació ABC de les Nacions Unides, referenciada en aquest mateix Butlletí, “Les Nacions Unides continuen sent un pilar indispensable del sistema internacional, treballant sense descans en tot el planeta per a promoure la pau, el desenvolupament sostenible i els drets humans. En un moment en el qual els desafiaments tenen una dimensió cada vegada més mundial, i les nostres destinacions estan inexorablement vinculats entre si, entendre l'essència de les Nacions Unides –la seva finalitat, el seu funcionament i els seus ideals– és més important que mai”.
  Amb aquest Butlletí continuem intentant aportar el nostre petit gra de sorra per a contribuir a aquesta finalitat.

 • Dia dels Drets Humans (10 de desembre)

  03/12/18

  Dia dels Drets Humans (10 de desembre)

  El Dia dels Drets Humans es celebra cada 10 de desembre, coincidint amb la data en què l'Assemblea General va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans, en 1948. Enguany, el Dia dels Drets Humans marca el 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, un document històric, que va proclamar els drets inalienables inherents a tots els éssers humans, sense importar la seua raça, color, religió, sexe, idioma, opinions polítiques o d'una altra índole, origen nacional o social, propietats, lloc de naixement ni cap altra condició. És el document més traduït del món, disponible en més de 500 idiomes.
  La Declaració, l'esborrany de la qual van redactar representants de diferents contextos jurídics i culturals de tot el món, exposa valors universals i un ideal comú per a tots els pobles i nacions. A més, estableix que totes les persones tenen la mateixa dignitat i el mateix valor.
  Gràcies a aquest document —que amb les seues versions en 500 idiomes s'ha convertit en el més traduït del món— i el compromís dels Estats amb els seus principis, la dignitat de milions de persones s'ha vist enfortida, i s'han assegut les bases d'un món més just. Queda molt de camí per recórrer perquè les promeses que conte es complisquen plenament, el fet que haja perdurat en el temps és prova inequívoca de la universalitat imperible dels seus valors eterns sobre l'equitat, la justícia i la dignitat humana.
  La Declaració ens enforteix a tots i els principis que arreplega són tan rellevants en l'actualitat com el van ser en 1948. Hem de lluitar pels nostres propis drets i pels del proïsme. Podem passar a l'acció en les nostres vides diàries per a defensar aquells drets que ens protegeixen i així fomentar la unió de tots els éssers humans.

  Veure aquest video:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=ibyI7zFRqUQ

 • Dia Mundial d'Informació sobre el Desenvolupament. (24 d'octubre)

  23/10/18

  Dia Mundial d'Informació sobre el Desenvolupament. (24 d'octubre)

  «Les tecnologies de la informació i les comunicacions tenen el potencial de brindar noves solucions als problemes del desenvolupament, en particular en el context de la globalització, i poden promoure el creixement econòmic, la competitivitat, l'accés a la informació i els coneixements, l'eradicació de la pobresa i la inclusió social». — Resolució de l'Assemblea General (A/RES/65/141)

  Des dels seus inicis en 1945, una de les principals prioritats de les Nacions Unides ha estat «aconseguir la cooperació internacional en la solució dels problemes de caràcter econòmic, social, cultural o humanitari i en el desenvolupament...», segons es recull en la seva Carta fundacional.

  Disposar d'informació àmplia, puntual i rellevant sobre tots els assumptes vinculats al desenvolupament, així com un major accés a la tecnologia i a les noves vies de comunicació que han sorgit, contribuirà a avançar en els esforços per millorar les vides de les persones, sobretot a les regions amb menys recursos.

  Aprofitar les tecnologies de la informació i les comunicacions per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

  En 2015, l'ONU va adoptar l'Agenda 2030, que conté 17 objectius, entre els quals figura l'eliminació de la pobresa com a primer objectiu.

  Prèviament, en 2010, l'Assemblea General va reconèixer que les tecnologies de la informació i les comunicacions tenen el potencial de brindar noves solucions als problemes del desenvolupament, en particular en el context de la globalització. Poden promoure, a més, el creixement econòmic, la competitivitat, l'accés a la informació i els coneixements, l'eradicació de la pobresa i la inclusió social; factors que contribueixen a accelerar la integració de tots els països, especialment, la dels països en desenvolupament i, en particular, la dels països menys avançats en l'economia global.

  Aquest Dia Mundial pretén precisament conscienciar i mobilitzar a l'opinió pública, especialment a la joventut, per aconseguir un millor coneixement dels problemes generals del desenvolupament i per prendre consciència de com les noves tecnologies de la informació i la comunicació poden contribuir a fer-ho sostenible.

 • Dia de les Nacions Unides (24 octubre)

  23/10/18

  Dia de les Nacions Unides (24 octubre)

  El Dia de l'ONU marca l'aniversari de l'entrada en vigor el 24 d'octubre de 1945 de la Carta de les Nacions Unides, document amb el qual oficialment van entrar en vigor les Nacions Unides. En l'actualitat, 193 Estats són membres de les Nacions Unides, que estan representats en l'Assemblea General.

  Pots descobrir més coses sobre l'ONU i la nostra història en aquesta pàgina web. I veure aquets video.

  Celebra amb nosaltres l'aniversari de l'organització creada per a vetlar per tots els països i les persones del món.

   

 • Butlletí ONUBIB 3_2018

  30/09/18

  Butlletí ONUBIB 3_2018

  Benvolgut lector, té en les seues mans el Butlletí corresponent al tercer trimestre de 2018. Com sempre, desitgem destacar-li en aquesta introducció algunes novetats del mateix.
  En aquest trimestre, la principal novetat és la introducció d'una nova secció en el Butlletí, que en realitat és la reconversió de l'últim apartat que tenia abans la secció de “Noves publicacions i llocs web de l'ONU” i que portava per títol “Espanya i les Nacions Unides”. Aquest apartat tenia abans la finalitat de destacar les publicacions i llocs web de l'ONU que feien referència a Espanya. En aquest nombre, hem decidit transformar-ho, traient-ho d'aquesta secció del Butlletí i creant una nova secció (la B) que, amb el títol de “Espanya i les Nacions Unides”, arreplega notícies d'especial importància relatives a aquest tema. Allí, el lector veurà que arrepleguem les notícies relatives a la creació pel Govern d'Espanya de l'Alt Comissionat per a l'Agenda 2030; una entrevista amb Cristina Gallach  l'Alta Comissionada nomenada; l'elecció de l'espanyola Ana Peláez com a nou expert del Comitè de Nacions Unides per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW), que és la primera persona amb discapacitat que forma part d'un òrgan de tractat de drets humans que no siga el de persones amb discapacitat; o l'elecció d'Espanya com a vicepresident del Consell de Drets Humans.
  Pensem que aquesta nova orientació, sent ONUBIB una Biblioteca Dipositària de Nacions Unides radicada a Espanya, és especialment important per a donar a conèixer no solament l'activitat de Nacions Unides, sinó també l'activitat espanyola relacionada amb Nacions Unides. Creiem que és un valor afegit al Butlletí. Naturalment, són moltes més les qüestions que podrien haver-se posat en aquesta secció en aquest trimestre, però hem seleccionat aquelles que hem considerat de major rellevància.
  Amb aquest canvi seguim en el camí d'intentar realitzar un Butlletí que siga el més útil possible per a tots els seus lectors que, trimestre a trimestre, van en augment.
  Com sempre, acabem demanant-los que seguisquen ajudant-nos en la nostra reflexió contínua, fent-nos arribar les seues crítiques, suggeriments o propostes perquè estiguem a l'altura del que la societat i les Nacions Unides reclamen de nosaltres.

 • L'Assemblea General (18 setembre)

  18/09/18

  Assemblea General (18 setembre)

  L'Assemblea General és l'òrgan representant, normatiu i deliberatiu de l'ONU, i l'únic que compta amb representació universal en estar representats les seues 193 Estats Membres. Aquests es reuneixen cada any, al setembre, durant la sessió anual, que té lloc en el Saló de l'Assemblea General a Nova York. Durant els seus primers dies es realitza un debat general en el qual participen i parlen nombrosos Caps d'Estat.
  El 73° període de sessions s'inaugurarà avui 18 de setembre de 2018 i estarà presidit per María Fernanda Espinosa Garcés, d'Equador.
  Mali ha sigut triat per a ocupar el primer seient en el Saló de l'Assemblea General durant el 73º període de sessions, seguit en ordre alfabètic en anglès per tots els altres països.
  És de destacar els següents punts:
  -Ordre del dia i Programa de treball del 73° Període ordinari de Sessions.
  http://www.un.org/es/ga/73/agenda/index.shtml
  -Reunions d'alt nivell del 73° període de sessions.
  http://www.un.org/es/ga/73/meetings/index.shtml
  -Esdeveniments de OCHA (anglès).
  https://www.unocha.org/general-assembly-ocha-led-high-level-events

 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies