BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

 • Calendari ONUBIB Dies Internacionals 2023

  30/12/22

  Calendari ONUBIB Dies Internacionals 2023

  Les Nacions Unides, dediquen determinats dies, setmanes, anys i dècades, a celebrar esdeveniments o temes específics, amb la finalitat de promoure, mitjançant la conscienciació i l'acció, els objectius de l'Organització. En general, són els Estats membres els que proposen aquestes commemoracions i l'Assemblea General les aprova mitjançant una resolució. A vegades, aquestes celebracions són declarades pels organismes especialitzats del Sistema de les Nacions Unides — com la UNESCO, UNICEF, FAO, etc.— quan es tracta de qüestions que entren dins del camp de les seues competències. Així s'ha creat un calendari amb Dies, Setmanes, Anys i Dècades Internacionals que s'actualitza constantment, ja que, amb freqüència, s'estableixen noves commemoracions. Si bé són diversos els noms amb els quals es pot designar a aquestes dates assenyalades —dies internacionals, mundials, universals de l'ONU, etc.—, l'ús d'un terme o un altre no suposa cap diferència quant a la naturalesa dels dies. Es tracta tan sols de la preferència de l'autor de la propuesta.
   

 • Butlleti ONUBIB 4 2022

  21/12/22

  Butlleti ONUBIB 4 2022

  Acabem l'any 2022 amb aquest quart Butlletí en el qual, una vegada més, ens veiem obligats a incloure un apartat sobre la guerra de Rússia a Ucraïna. En Butlletins anteriors ja parlem d'aquest conflicte i del desafiament que suposa per als propòsits i principis de les Nacions Unides. Però en aquest Butlletí volem destacar la resta dels apartats del Butlletí. El lector trobarà puntual informació en ell sobre l'inici del 77é període de sessions de l'Assemblea General, així com de l'Informe anual del Secretari General sobre la labor de l'Organització. Tots dos apartats són essencials per a comprendre l'amplitud dels desafiaments, ambicions, assoliments i ensopegades de l'activitat de l'Organització Mundial en l'últim any. L'activitat duta a terme en els àmbits del manteniment de la pau i la seguretat internacionals; del desenvolupament econòmic i social; del respecte, protecció i garantia dels drets humans; de l'atenció als més apressants assumptes humanitaris; de la cooperació en l'àmbit del control del control de drogues, la prevenció del delicte i la lluita contra el terrorisme; de l'acció per a aconseguir el desarmament de les armes nuclears, químiques i convencionals; de la promoció de la justícia i del dret internacional en les relacions internacionals; de la protecció del medi ambient; o dels avanços en l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, són mostra d'una activitat ímproba de l'Organització de les Nacions Unides que, ni la guerra a Ucraïna, ni les tensions internacionals, aconsegueixen detindre.
  Un important fet en este camí, del qual es dona complit compte en el Butlletí, ha sigut la proclamació, per part de l'Assemblea General, de l'accés a un medi ambient net i saludable, com un dret humà universal A/RES/76/300.. Es tracta d'un pas essencial per a poder exigir a totes les autoritats, nacionals i internacionals, l'exercici de polítiques respectuoses, protectores i rehabilitadores del medi ambient. No és una cosa convenient, és una exigència l'incompliment de la qual implica una violació greu dels drets humans individuals i col·lectius.
  Sens dubte, és una satisfacció poder continuar comptant els avanços en la consecució dels propòsits i principis que inspiren a les Nacions Unides des de 1945.
  No obstant això, hem de reconéixer que no sabem si podrem continuar duent a terme aquesta tasca en el futur. Aquest Butlletí no és només l'últim Butlletí de l'any 2022, sinó que també podía ser l'últim Butlletí de ONUBIB.

 • Dia dels Drets Humans. 10 de desembre

  10/12/22

  Dia dels Drets Humans. 10 de desembre

  El Dia dels Drets Humans se celebra cada 10 de desembre, dia en què, en 1948, l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans (DUDH). La Declaració Universal de Drets Humans és un document històric que proclama els drets inalienables que corresponen a tota persona com a ésser humà, independentment de la seua raça, color, religió, sexe, idioma, opinió política o d'una altra índole, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició. Està disponible en més de 500 llengües i és el document que més s'ha traduït a tot el món.
  Dignitat, llibertat i justícia per a tots
  Participa en una campanya d'un any per a promoure i reconéixer el 75é aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.
  El 75é aniversari de la Declaració se celebrarà el 10 de desembre de 2023.
  Per a preparar aquesta gran celebració, a partir del Dia dels Drets Humans d'enguany, el 10 de desembre de 2022, llançarem una campanya d'un any de duració per a donar a conéixer la Declaració Universal dels Drets Humanoscentrándonos en el seu llegat, rellevància i activisme.
  La campanya d'un any de duració té per objecte reorientar el nostre treball i mesures cap a un major coneixement de la universalitat de la Declaració i l'activisme associat a ella. Per a veure recursos relacionats pot anar a: https://www.un.org/es/observances/human-rights-day/resources

 • Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. 25 de novembre

  25/11/22

  Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. 25 de novembre

  Encara que de manera extra oficial, els orígens d'aquest dia es remunten a 1981, quan militants i activistes en favor del dret de la dona llançaven les seues protestes davant la violència de gènere. L'origen: la necessitat d'honrar la memòria de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana que van ser brutalment assassinades en 1960 per ordre del governant dominicà, Rafael Trujillo (1930-1961).
  Dos anys abans (1979), les Nacions Unides van aconseguir l'aprovació de la Convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona. No obstant això, la violència contra dones i xiquetes va continuar (i continua) sent un greu problema a nivell mundial, per la qual cosa es precisava una normativa concreta en aquest aspecte.
  Per aquesta raó, l'ONU també va emetre en 1993 una resolució que inclou l'emblemàtica "Declaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona", establint les bases per a un futur lliure de violència de gènere.
  En l'àmbit de la conscienciació, l'Assemblea General adopta l'any 2000 la resolució que designava el 25 de novembre com el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, convidant a governs, organitzacions internacionals i ONGs a prendre mans en l'assumpte i coordinar activitats tots els anys sobre aquesta data que eleven la consciència pública.
  Un altre ferm pas avant va ser la campanya "UNEIX-TE per a Posar fi a la Violència contra les Dones", posada en marxa en des de 2008 fins al dia de hui. La seua comesa és augmentar el nivell de conscienciació sobre el problema i buscar solucions polítiques per a solucionar-lo.
  Consultar recursos en: https://www.un.org/es/node/112821/

 • Dia Mundial del Xiquet. 20 de novembre

  20/11/22

  Dia Mundial del Xiquet. 20 de novembre

  Per què un dia dedicat a la infància?
  L'objectiu del Dia és promoure el benestar de la infància, establit en les lleis internacionals com la Declaració Universal, que estableix: «El xiquet gaudirà d'una protecció especial i disposarà d'oportunitats i serveis, dispensat tot això per la llei i per altres mitjans, perquè puga desenvolupar-se física, mental, moral, espiritual i socialment en forma saludable i normal, així com en condicions de llibertat i dignitat. En promulgar lleis a aquest efecte, la consideració fonamental serà l'interés superior del xiquet».
  En proclamar el Dia Universal del Xiquet (PDF), en 1954, l'Assemblea General va convidar a tots els països a celebrar-ho com una jornada de fraternitat i entesa entre els xiquets del món, així com una data per a promoure el benestar dels xiquets. També va recomanar que es dedicara aquesta data a la promoció dels ideals i objectius de la Carta de les Nacions Unides. El 20 de novembre serveix per a marcar el dia en què es va adoptar la Declaració dels Drets del Xiquet (PDF), en 1959, i la Convenció sobre els Drets del Xiquet (PDF), en 1989.
  Promoguem i celebrem aqueixos drets en aquest Dia i construïm un ambient amistós per a la infància a tot el món a través del diàleg i l'acció.
  Veure recursos en:https://www.un.org/es/observances/world-childrens-day/resources

 • Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, 10 de novembre

  10/11/22

  Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, 10 de novembre

  La ciència és l'eina que l'ésser humà ha creat tant per a comprendre el món que li envolta, com per a aplicar aqueixos coneixements en el seu benefici. Els avanços científics ens permeten trobar solucions als nous desafiaments econòmics, socials i mediambientals amb els quals construir un futur sostenible. La ciència té, a més, un paper en la construcció de la pau en fomentar la cooperació internacional per a aconseguir el desenvolupament sostenible.
  Acostar la ciència a la societat és fonamental perquè els individus tinguen els coneixements necessaris i, d'aquesta manera, puguen triar les seues opcions professionals, personals i polítiques. A més, serveix per a atraure als ciutadans cap a l'apassionant món de la investigació.
  En aquest context, cada any, el Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament promou que els ciutadans estiguen informats sobre els avanços científics, creant societats més sostenibles, al mateix temps que afavoreix la comprensió sobre la fragilitat del planeta en el qual vivim.
  El Dia ofereix l'oportunitat de mobilitzar a tots els actors entorn del tema de la ciència per a la pau i el desenvolupament, des dels funcionaris governamentals fins als mitjans de comunicació i els alumnes de les escoles. La UNESCO anima encaridament a tots a unir-se a la celebració del Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament organitzant el seu propi esdeveniment o activitat aqueix dia.
  El Dia Mundial de la Ciència se celebra en el marc de l'Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible, que va començar el 8 de juliol de 2022. https://www.unesco.org/en/year-basic-sciences