BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

 • Fotografía sala lectura biblioteca
 • Sátira mujer

  20/01/22

  NOVA ENTRADA DE “SABERS EN ACCIÓ”: "La Rosa, una curandera madrilenya" de Carolin Schmitz (University of Cambridge)

  Segon volum de “sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/.  Categoria "Pluralitat de sabers i pràctiques mèdiques"

   

  Entre coneixements empírics i suposats embruixos transcorre la biografia de la curandera María Sánchez de la Rosa a Madrid al voltant de 1700. 

   

  A la Castella de l’edat moderna, com en altres regions europees, foren poques les dones que van actuar com a professionals dins del que es considerava “medicina oficial”. Encara que moltes sabien i exercien pràctiques curatives, en la majoria dels casos ho feien fora del sistema reglat. Un grup eren les curanderes, persones reconegudes col·lectivament per la seva capacitat de curar, encara que sense títol oficial per a fer-ho. Es tracta d’una categoria molt àmplia i poc concreta, amb moltes diferències pel que fa al seu origen social i geogràfic, el seu nivell educatiu, les seves pràctiques i la seva clientela. Malgrat, o precisament a causa de, la pluralitat d’identitats, les curanderes atenien malalts d’ambdós sexes, de tot tipus de condició social i lloc de vida.

   

  Per a continuar llegint:

  https://sabersenaccio.iec.cat/la-rosa-una-curandera-madrilenya/

 • Societat Catalana Historia Ciencia

  18/01/22

  La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica inicia el seu cicle "30 Anys", coordinat per Josep Simon (IILP-UV) i Alfons Zarzoso (MHMC)

  Al cicle intervindran entre gener i abril, Marcos Cueto (Fiocruz / DHST-IUHPS), Marta Lourenço (MUHNAC-CIUHCT-PRISC, Universidade de Lisboa / UMAC-ICOM), Koen Vermeir (CNRS / GYA / Centaurus) i Brigitte van Tiggelen (Science History Institute), presentats respectivament per Enrique Perdiguero (IILP-UMH), Alfons Zarzoso (MHMC), Josep Simon (IILP-UV) i Ignacio Suay (IILP-UV).
   

  El primer col.loqui, impartit per Marcos Cueto, porta per títol "Covid-19 y Brasil: una mirada histórica", i tindrà lloc el dimecres 19 de gener a les 18h30 en la sala virtual:

   

  https://eu.bbcollab.com/guest/e1461ad81277419697d01ed9b48fa1dc
   

  Més informació: https://blogs.iec.cat/schct/schct-30-anys/

 • Maletín web

  12/01/22

  NOVA ENTRADA DE “SABERS EN ACCIÓ”: "Samuel Hahnemann i l’homeopatia" d'Enrique Perdiguero-Gil (IILP-UMH)

  Segon volum de “sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/.  Categoria "Pluralitat de sabers i pràctiques mèdiques"

   

  Sorgida a principis del segle XIX, l’homeopatia va ser i és una de les teràpies alternatives més conegudes i controvertides

   

  Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843), més conegut com a Samuel Hahnemann, va ser el creador de l’homeopatia, una forma de curar les malalties radicalment diferent dels principis terapèutics usats en l’àmbit mèdic de la segona meitat del segle XVIII i principis del XIX. Hahnemann va néixer a Meißen (Saxònia, Alemanya) el 1755, va estudiar medicina a Leipzig, Viena i, el 1779, es va llicenciar i doctorar en medicina a Erlangen (Francònia, Baviera), una jove universitat creada el 1743. La seva tesi va tractar de les causes i els tractaments de les malalties degudes a espasmes.

   

  Per a continuar llegint:

  https://sabersenaccio.iec.cat/samuel-hahnemann-i-lhomeopatia/

 • Tecnologies en acciò

  10/01/22

  Cicle: «Sabers en acció». Seminari: "Tecnologies en acció"

  Dimecres 19 de gener de 2022 a les 18 hores on line

   

  Seminari impartit per Jaume Sastre-Juan (IHC-UAB Col·lectiu Allaqqat)  i Jaume Valentines-Álvarez (CIUHCT / FCT-NOVA, Universidade Nova de Lisboa, Col·lectiu Allaqqat)

   

  Enllaç a la sessió: 

  https://eu.bbcollab.com/guest/baa0ac09a5244487a8db1b1768b69640

   

  RESUM:

  Per a què els sabers es posin en acció, en general, es necessiten objectes, eines, tècniques. A la secció “Tecnologies en acció” presentem recerques que il·luminen alguns dels angles morts de les narratives habituals sobre la tecnologia, que estem cansats d’escoltar com a “mantres”, a la historiografia però també als llibres de text, a la publicitat, a les campanyes electorals, als tuits... 

   

  Avui, la majoria de discursos sobre la tecnologia se centren bàsicament en el món digital i en l’anomenada economia verda, i ens parlen d’aquelles noves revolucions de la tecnologia que donaran una giravolta completa a la història. Curiosament, la història sembla la mateixa que en tantes altres ocasions: els experts ens portaran al tecno-edèn promès. A banda de la tècnica d’anar a peu, potser no hi ha res més vell que els discursos sobre el que és nou...

   

  En aquesta sessió presentarem una visió alternativa a aquesta narrativa i diversos casos d'estudi de la secció "Tecnologies en acció", tot donant eines per a pensar críticament els paisatges materials del passat i el futur. En general, els casos de la secció són recerques en curs, de llarga durada i inèdites. Moltes ho seguiran sent, perquè queden en el angles morts del nostre treball acadèmic, sempre a l’espera de tenir temps per allò altre que també ens apassiona i que no sempre entra en les formes canòniques de la disciplina.

 • Portada libro facultad

  10/01/22

  Presentació del llibre “La Facultat de Medicina de València. Cinc segles d'història. València” PUV, 2021

  Data: 26 de gener de 2022 a les 18 hores on line

   

  Enllaç a la sessió:

  https://eu.bbcollab.com/guest/58abebe411144e88b79c28aaa3c89ac7

  Intervindran en la presentació:


  - Josep L Barona, director del llibre.

  - Carmel Ferragud, autor de diversos capítols.

  - Ignacio Suay Matallana, professor d'història de la ciència de la UVEG.


  Presentació del llibre coordinat per Josep Lluís Barona en el que han participat una vintena d’historiadors de les universitats de València, Miguel Hernández i Catòlica de València, i diversos instituts del CSIC.

   

  Amb més de cinc segles d’història i amb antecedents dels estudis de cirurgia medievals, la Facultat de Medicina de València fou un centre avantguardista en la recepció i difusió de l’humanisme científic renaixentista, particularment de la reforma anatòmica, el paracelsisme, l’atomisme i la botànica mèdica L’obra, a més, serveix per retre homenatge a la figura de Juan Peset Aleixandre, rector i catedràtic de Medicina Legal.

 • Dibujo_Icono_BtaHcomèdica

  22/12/21

  Biblioteca tancada la vesprada del 23 de desembre

  AVÍS:

   

  El dijous 23 de desembre la sala d'investigadors i els diferents serveis que presta la Biblioteca Historicomèdica romandran tancats durant la vesprada, des de les 14:00 h.

   

  La sala de lectura de la primera planta estarà oberta amb l'horari habitual.

   

  Disculpeu les molèsties.