
El passat 27 d'abril, la Biblioteca Històrica de la Universitat de València va presentar el llibre de Josep Lluís Martos El primer cancionero impreso y un pliego poético incunable, publicat per l’editorial Iberoamericana/Vervuert, que estudia l’exemplar únic conservat del primer dels incunables poètics hispànics i la possible literatura perduda d’aquest document.
Compromesa amb la difusió i l’estudi del fons que conserva, la Biblioteca va organitzar aquesta presentació per tal de promoure un major coneixement del valuós patrimoni bibliogràfic de la Universitat de València.
L’autor, catedràtic de literatura medieval de la Universitat d’Alacant, exposa en el seu treball l’estudi detallat que ha dut a terme sobre dues obres conservades a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i que constitueixen autèntiques joies bibliogràfiques: un plec poètic inclòs en el volum factici conegut com El Natzaré i l’incunable Trobes en lahors de la Verge Maria, publicat a València en 1474 amb motiu d’un certamen literari celebrat a la ciutat.
El primer és un plec imprès de la Salve Regina, de Pere Vilaspinosa. La seua anàlisi tipogràfica ha permès revisar la datació de l’obra en el període comprès entre 1491 i 1495, per la qual és un incunable (llibre imprès anterior a 1501) i no un postincunable. De la mateixa manera, s’ha pogut atribuir la seua edició al taller de Pedro Hagenbach i Leonardo Hutz. Aquestes dades converteixen aquest document imprès en el primer plec valencià de caràcter estrictament poètic del qual es té constància.
En relació amb l’incunable Trobes en lahors de la Verge Maria, la publicació del professor Martos trau a la llum noves dades i demostra que l’exemplar únic conservat està mutilat i que li falta el que degué ser el primer colofó de la impremta valenciana. L’autor planteja la possibilitat que s’haja perdut part de les poesies d’aquest certamen i de l’incunable de 1474. Així mateix, apunta a l’existència d’una edició posterior impresa en lletra gòtica que degué de ser la font directa del plec de la Salve Regina. Aquestes troballes suposen un gran avanç en la història de la impremta valenciana i en el coneixement del patrimoni bibliogràfic de la Universitat de València.
La presentació va tindre lloc a la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica del Centre Cultural de la Nau.
En l’acte de presentació del llibre El primer cancionero impreso y un pliego poético incunable, es van presentar els resultats d’aquesta investigació en una conferència de l’autor, el professor Josep Lluís Martos, de la Universitat d’Alacant, que va presentar a Marta Haro Cortés, catedràtica de literatura medieval de la Universitat de València.