Logo de la Universitat de València Logo Servei de Llengües i Política Lingüística Logo del portal

Proves de valencià de la Generalitat (JQCV)

  • 13 de maig de 2024

S'han convocat les proves oficials de valencià que organitza la Generalitat Valenciana, a través de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), per a l'any 2024. El dissabte 19 d’octubre es faran les proves escrites de l’A2, B1, B2, C1 i C2; i les orals es repartiran entre els dissabtes 26 d’octubre i 9 i 16 de novembre. Les proves dels llenguatges específics es faran el dissabte 15 de juny i inclouen tres certificats de capacitació tècnica: llenguatge administratiu, correcció de textos i llenguatge als mitjans de comunicació.

Inscripció per a fer les proves

La inscripció serà via telemàtica en el web específic de la JQCV per a les proves de certificació, que s’activarà de manera progressiva en diferents dates segons els nivells.

El primer període de matriculació telemàtica, que s’obrirà entre el 6 i el 10 de maig, serà el dels llenguatges específics. Del 25 de juny a l'1 de juliol, els dos inclosos, s’obrirà la matriculació telemàtica dels nivells A2, B1 i B2.

Tant en el cas dels llenguatges específics com en els nivells A2, B1 i B2, la matrícula telemàtica es farà sense necessitat de petició prèvia de torn. És a dir, que les persones aspirants s’hi inscriuran i faran el pagament de les taxes, de manera que quedaran automàticament matriculades. Aquesta tramitació es podrà fer en la plataforma web de les proves.

Sol·licitud de torn de matrícula dels nivells C1 i C2 

En el cas dels nivells C1 i C2, les persones aspirants han de fer una sol·licitud de torn de matrícula com a requisit previ a la matriculació. Els enllaços a les diferents sol·licituds de torn es trobaran en la plataforma web de les proves.

La sol·licitud de torn de matrícula del C1 estarà disponible des de les 9.00 hores del dimecres 3 de juliol fins a les 9.00 hores del dilluns 8 de juliol, o fins que s’esgoten els torns. En el cas del C2, els torns es podran demanar des de les 10.00 hores del 3 de juliol fins a les 10.00 hores del 8 de juliol, o fins que s’esgoten els torns.

Les persones aspirants amb torn assignat dels nivells C1 i C2 hauran de realitzar la matrícula telemàtica en la data i la franja horària que se’ls haja assignat.

Horaris de les proves

Les proves escrites dels cinc nivells es faran el dissabte 19 d’octubre. A les 9.00 hores, la del B1 i la del C1; i les dels nivells A2, B2 i C2, a les 16.00 hores. Els aspirants coneixeran la nota de les àrees de comprensió escrita, comprensió oral i estructures lingüístiques, avaluades en aquesta primera jornada, abans de la realització de les proves orals.

L’avaluació de l’àrea d’expressió i interacció orals es repartirà al llarg de tres dissabtes seguits: els dies 26 d’octubre i 9 i 16 de novembre. Cada aspirant coneixerà, mitjançant el web de la JQCV, el dia i l’hora concreta en què haurà de fer aquesta prova, que podrà tenir horari tant de matí com de vesprada, segons la localitat.

Quant als certificats de capacitació tècnica, les proves tindran lloc el dissabte 15 de juny: a les 9.00 hores, les de llenguatge administratiu i les de correcció de textos; i a les 16.00 hores, les de llenguatge als mitjans de comunicació.

Tots els detalls de la convocatòria, com ara els espais de realització de les proves, es podran consultar en les pròximes setmanes en el web de la JQCV.

Més informació en jqcv.gva.es.