Logo UVFacultat de Ciències Socials Logo del portal

Activisme Africà contra el canvi climàtic

  • 2 de febrer de 2024
Image de la noticia

Sala Manuela Ballester de la Facultat de Ciències Socials

Del 8 de febrer fins al 10 d'abril

de 9 a 20 h. de dilluns a divendres

Dia 26 de març visita guiada amb estudiantat

A Jennifer Baitwamasa li han intentat detenir, han amençat la seva mare i l'acusen de lesbiana en una societat heteropatriarcal i homòfoba com la ugandesa. "¿Que si estic espantada? No, no puc estar-ho”.

Aquesta exposició mostra la lluita dels activistes africans pel canvi climàtic i els drets humans a través del projecte East African Crude Oil Pipeline (EACOP), un oleoducte de 1.443 kilòmetres entre Uganda i Tanzània liderat per la petrolera francesa Total Energies per exportar 6,5 mil milions de barrils fora d'Àfrica. Amb una producció estimada de 34 milions de tones anuals de CO₂, això duplicarà les emissions actuals d'Uganda i Tanzània i ha estat fortament confrontat per activistes locals i organitzacions medioambientals, ja que posa en perill la lluita contra el canvi climàtic i incompleix els Acords de París.

 A través d'un recorregut d'imatges i textos narrats en primera persona per activistes i conservacionistes, es presenten les seves històries personals i com treballen sota amenaces. S'introdueixen diferents perfils que aborden una àmplia mirada de les diferents vies que prenen els activistes africans per lluitar pels seus drets contra les corporacions multinacionals.

 La exposició es complementa amb una sèrie d'imatges que mostren l'impacte ambiental i en l'hàbitat a les poblacions de girafes Rothschild autòctones en perill d'extinció, les comunitats de ximpanzés així com els boscos de manglars i la barrera de corall africana.
 

Les fotografies es van prendre a setembre i octubre del 2022 en diverses ubicacions d'Uganda i Tanzània en el marc d'una recerca periodística finançada per les fundacions Pascal Decroos Fund i JournalismFund.EU, publicada a França (Médiapart), Espanya (El País), Bèlgica (MO Magazine) i Suïssa (Daslamm).

 

Comissaris: David Soler Crespo, Soraya Aybar Laafou i Pablo Garrigós.

David Soler Crespo és un periodista freelance valencià afincat a Turís, València. És fundador del primer mitjà digital de notícies sobre l'Àfrica en castellà, Àfrica Mundi. Col·labora amb mitjans de comunicació nacionals i internacionals com El País, eldiario.es, El Confidencial, Diari Ara, El Orden Mundial, The Continent i The Africa Report. És graduat en Periodisme per la Universitat de Navarra amb Màster en Innovació en Periodisme per la Universitat Miguel Hernández d'Elx i Màster en Política Africana per la SOAS Universitat de Londres. Va treballar anteriorment en el Navarra Center for International Development. David ha cobert eleccions a Kenya i Nigèria, i els seus interessos es centren principalment en la política, geopolítica, les identitats i els drets humans de les poblacions africanes.

Soraya Aybar Laafou és politòloga i periodista afincada a Madrid. Durant els últims anys, la seva especialització ha girat entorn del continent africà en matèria de drets humans, geopolítica, moviments migratoris i feminismes. És directora d'Àfrica Mundi, el primer mitjà digital sobre l'Àfrica en castellà. A més, ha col·laborat com a periodista freelance en mitjans de comunicació nacionals com El País o El Salto, i internacionals com The Africa Report. Soraya també treballa com a analista internacional a LISA Institute. És graduada en Ciències Polítiques per la Universitat de València amb Màster en Drets Humans i Desenvolupament Sostenible per la mateixa universitat i en Relacions Internacionals i Comunicació per la Universitat Camilo José Cela.

Pablo Garrigós és un periodista visual valencià afincat a Bèlgica, on treballa com a coordinador multimèdia per a l'Agència EFE. Durant la seva carrera, ha col·laborat amb agències de notícies, canals de televisió i diaris que cobreixen temes nacionals i internacionals. El seu treball ha aparegut en nombrosos mitjans com Revista 5W, El País, Mediapart i Le Soir, així com en canals com Al Jazeera, RTVE, France 24 o GloboTV. Pablo treballa en projectes a llarg termini centrats en les identitats, els drets humans i mediambientals i el canvi climàtic a Europa i l'Àfrica. A més, ha documentat les rutes migratòries al Mediterrani i les emergències sanitàries a la República Democràtica del Congo per a Mèdics Sense Fronteres.

El día 26 de març, a les 11 h. David Soler fará una visita guiada amb els estudiants ERASMUS de Dret Internacional