Logo UVFacultat de Ciències Socials Logo del portal

Taller pràctic-teòric: Cap a una Comunitat Universitària Lliure d'Assetjaments Sexistes. Eines d'Identificació i Prevenció

  • 28 de setembre de 2023
Image de la noticia

professora: Isabel Núñez

amb crèdits de participació

dies 13, 15 i 17 de novembre

9:30 - 12:30 h.

Aules 2A3 i 2A4 Facultat CC. Socials

La macroenquesta més recent de violència contra les dones realitzada pel Ministeri d’Igualtat del Govern d’Espanya (2019)  va desvetllar que el 40,4% de les dones enquestades va patir assetjament sexual en algun moment de les seues vides.

Més recentment encara, de gener a maig de 2022, personal i estudiantat de 46 organitzacions d’investigació i universitats d’Europa participaren a l’enquesta UniSAFE que aborda les violències de gènere dins el món acadèmic. És la major enquesta realitzada fins ara a l’Espai Europeu d’Investigació, amb més de 42.000 respostes, participant 9 institucions acadèmiques. Dels múltiples resultats obtinguts destaquem aquest: UNA DE CADA TRES PERSONES ENQUESTADAS HA PATIT ASSETJAMENT SEXUAL. La violència psicològica és la forma de violència més freqüent (57%). Tanmateix, casi u/na de cada tres persones afirma haver patit assetjament sexual al seu centre (31%), mentres que el 6% de les persones enquestades ha sofert violència física i el 3% violència sexual.

Amb aquestes xifres com a teló de fons, acudim al registre d’incidències de la nostra institució i ens trobem que des del 2015 fins a final de 2022 s’han registrat un total de 84 queixes/denúncies per assetjament sexual o per raó de sexe a la nostra universitat, moltes de les quals no varen generar cap tipus de procediment per voluntat expressa de les víctimes.

Per caminar cap a la universitat que volem -un espai respectuós i segur on la cura de les persones siga l’eix vertebrador i la brúixola de la convivència acadèmica-, ens proposem continuar amb la tasca preventiva que ja es fa des de diferents instàncies, aquesta vegada a través d’un taller que aborde la problemàtica de l’assetjament sexual de manera directa i pràctica.

Plantegem un taller dirigit a estudiantat  de 9 hores de durada, consistent en 3 sessions de 3 hores cadascuna. Amb un torn de matí i un altre de vesprada, per ofertar l’activitat als dos torns horaris.

Impartit per ISABEL NÚÑEZ (Unitat d'Igualtat de la Universitat de València)

SESSIÓ 1. POSANT LA LUPA. DEFINICIÓ, DIMENSIÓ I DETECCIÓ DEL PROBLEMA

SESSIÓ 2. ACTUAR ÉS POSSIBLE. DIFERENTS SITUACIONS, DIFERENTS RESPOSTES

SESSIÓ 3. LO PERSONAL ÉS INSTITUCIONAL. RECURSOS I RESILIÈNCIES

Inscripció pement ací