Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

El projecte de recerca FIT FORTHEM promou millorar la gestió universitària en cinc àrees

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 de març de 2024
Personal investigador amb el vicerector d'Investigació, Carlos Hermenegildo.
Personal investigador amb el vicerector d'Investigació, Carlos Hermenegildo.

L’equip de treball de València del projecte europeu FIT FORTHEM, que promou noves estratègies i conceptes de recerca i innovació per establir l’agenda de recerca futura de les universitats europees, s’ha reunit amb Carlos Hermenegildo, vicerector de Recerca de la Universitat de València (UV) per presentar-li la versió en llibre del seu treball, FIT FORTHEM. Recomendaciones para el cambio institucional. Els canvis en la gestió universitària es plantegen en les àrees d’internacionalització, ciència oberta, cocreació i quàdruple hèlix, transferència del coneixement i comunicació científica.

Durant la reunió, que tingué lloc a l’edifici del rectorat, l’equip liderat per María Dolores Pitarch, catedràtica de Geografia i delegada de la rectora per a programes Universitat-Societat, va presentar un detallat informe en format llibre basat en els resultats obtinguts durant els últims tres anys de treball en col·laboració amb els equips de les 7 universitats originals de l’Aliança FORTHEM. Són: Dijon (França), Jyväskylä (Finlàndia), Mainz (Alemanya), Opole (Polònia), Palerm (Itàlia), Riga (Letònia), València (Espanya)] i Sibiu (Romania).

Entre altres i pel que fa al personal investigador, es planteja que les universitats poden desenvolupar estructures d’incentius que reconeguen la recerca internacional, que proporcionen assistència personalitzada i puguen donar formació específica sobre l’accés als fons de recerca de la UE. Pel que fa als estudiants, plantegen incloure informació sobre oportunitats d’internacionalització en temes específics, a través de matèries o cursos, per donar-los una perspectiva global. A més, caldria impulsar una estratègia per promoure la internacionalització dels estudiants, entre d’altres qüestions.

El projecte FIT FORTHEM té per objectiu modelar un enfocament de transformació de quàdruple hèlix en cooperació amb l’acadèmia, la indústria, la governança i la ciutadania per establir l’agenda de recerca futura universitària; eliminar els desavantatges específics tant de les institucions com dels investigadors i estudiants mitjançant l’intercanvi d’infraestructures, tecnologies, coneixements i serveis; o desenvolupar nous models, processos i estructures de suport per enfortir la cooperació interinstitucional.

El projecte FIT FORTHEM, finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, ha estat un catalitzador per al desenvolupament i la implementació de diverses metodologies dins de l’Aliança FORTHEM. Aquestes propostes de millora tenen el suport d’una investigació exhaustiva i l’aplicació pràctica de diferents enfocaments durant el transcurs del projecte, que inclouen una enquesta amb diversos milers de respostes, grups de discussió i entrevistes en profunditat.

L’Aliança FORTHEM, de la qual és membre la Universitat de València, ha tingut un paper fonamental en l’intercanvi de coneixements i experiències entre les institucions associades. A la reunió de l’11 de març, els membres de l’equip presents (Maria Dolores Pitarch, Investigadora Principal de FIT FORTHEM; Esteban Sanchís, IP de FORTHEM a la UV i Isabel Mendoza, FelizFajardo, Jose Javier Serrano, Lola Garzón i Jose Manuel Barrueco) van expressar la seua gratitud per l’oportunitat de compartir les seues recomanacions i analitzar-ne la implementació a la UV, amb la qual cosa enfortir la qualitat de la recerca.

 

Més informació:

Projecte FIT FORTHEM.

Aliança FORTHEM.

Recomanacions propostes fent clic ací.

Imatges: