Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Una jornada analitza a la Universitat de València l’impacte del còmic en el tractament de problemes de salut

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 26 de març de 2024
logo

La Universitat de València (UV) organitza el dijous 19 d’abril les II Jornades d’Educació, Docència i Innovació a través del Còmic (JEDI Còmic 2024), una trobada que reuneix estudiantat de Medicina, professionals universitaris i creadors de còmics, i la inscripció a la qual ja està oberta en l’enllaç https://links.uv.es/caroma7/JEDI2024. En aquesta edició, s’intenta oferir una perspectiva de l’impacte que la narrativa gràfica pot tindre per al tractament de problemes de salut.

La jornada, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia de la UV, arrancarà a les 9.30 hores amb la inauguració per part d’Àngels Solanes, vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació; Miguel Martí, secretari de la Facultat de Medicina i Odontologia, i Carlos Romá Mateo, coordinador del projecte d’innovació docent Fisiologia Gràfica.

Es tracta d’una jornada que ofereix tant al públic universitari com a l’extern l’oportunitat de comprovar com la docència universitària ofereix ponts que van més enllà de la transmissió del coneixement. Aquest any, la jornada inclou una presentació dels materials relacionats amb el còmic i la salut disponibles a la Biblioteca de Ciències de la Salut de la Universitat de València, a través de Laura Queipo i Blanca Salom.

A més, la professora Marisa Guillén presentarà un projecte de formació i divulgació sobre salut i higiene menstrual femenina a Etiòpia en format còmic; i hi haurà una taula quadrada en què autors i editors de còmics centrats en la fisiologia cel·lular i la salut mental interactuaran amb professorat universitari. També s’oferirà un repàs a la trajectòria d’una de les revistes satíriques més longeves de la Universitat de València, VBI PVS, a càrrec de les estudiants Lucía Romano, Mª Cristina Cabeza i Valentina Martín, que la coordinen i editen.

També hi haurà una xarrada magistral a càrrec d’Elisabeth Karin i Pavón Rymer-Rythén, les autores d’un dels còmics autobiogràfics més utilitzats per a la divulgació i l’ensenyament dels trastorns de la conducta alimentària que hi ha a l’àmbit de la medicina gràfica: Comiendo con miedo. Gloria Olaso, per la seua banda, juntament amb Carlos Romá Mateo, coordinadors del Grup Consolidat d’Innovació Docent en Fisiologia Narrativa presentarà el Club de Lectura de Medicina Gràfica per abordar el paper del professional de la salut als Trastorns de la Conducta Alimentària.

Aquesta jornada forma part d’un projecte d’innovació docent finançat per la Universitat de València a través del Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la UV (ref. UV-SFPIE_PIEC-2736635) i compta a més amb el suport i el patrocini de l’Associació Valenciana d’Estudiants de Medicina, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UV, el programa Cultura als Campus de la UV, el Aula de Còmic de la Càtedra d'Estudis del Còmic de la UV i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT). L’assistència a la jornada és lliure i gratuïta.

Inscripció oberta en https://links.uv.es/caroma7/JEDI2024

Imatges: