Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Dia Mundial de la Justícia Social

  • 20 de febrer de 2018
Image de la noticia

“La justícia social ha d'ocupar un lloc central en les nostres iniciatives. Ara que estan augmentant l'exclusió i la desigualtat, hem de redoblar els esforços perquè totes les persones, sense cap discriminació, tinguen oportunitat de millorar les seues condicions de vida i les dels altres. Hem de construir societats inclusives, promoure el treball decent, reforçar els nivells mínims de protecció social i incloure als qui viuen marginats”. Aquestes paraules, pronunciades per Ban Ki-moon el 2016 quan encara ocupava el càrrec de secretari general de Nacions Unides, resumeixen l’esperit del Dia Mundial de la Justícia Social, que se celebra hui 20 de febrer.

La justícia social és un principi fonamental per a la convivència pacífica i pròspera dins i entre les nacions. La Resolució 62/10, aprovada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 26 de novembre de 2007, declara que el 20 de febrer de cada any se celebrarà el Dia Mundial de la Justícia Social.

Després de la signatura d'aquesta resolució, l'Assemblea General de les Nacions Unides va convidar a tots els països integrants a dedicar especialment aquest dia a la promoció d'activitats que s'ajusten als objectius i les metes de la Cimera Mundial sobre Desenvolupament Social. Aquests objectius són: l'eradicació de la pobresa, la promoció de la plena ocupació i el foment de la integració social, especialment d’aquells grups més desfavorits. A més, la celebració del Dia Mundial de la Justícia Social està dirigida a aconseguir la igualtat real entre els sexes.

Durant la 57ª sessió plenària de les Nacions Unides, en la qual es va acordar la celebració d'aquest dia, es va reconéixer: “el desenvolupament social i la justícia social no poden aconseguir-se si no hi ha pau i seguretat o si no es respecten tots els drets humans i les llibertats fonamentals”.

El terme Justícia Social va nàixer a mitjan segle XIX i amb ell es fa referència a la necessitat d'aconseguir un repartiment equitatiu dels béns socials. Les societats amb justícia social són respectuoses amb els drets humans, i en elles els col·lectius més desfavorits tenen majors oportunitats de desenvolupament.

L'Organització Mundial del Treball va aprobar per unanimitat la Declaració de l’OIT sobre la justícia social per a una globalització equitativa el 10 de juny de 2008. Amb l'acolliment d'aquest text els representants dels governs i de les organitzacions d'ocupadors i de treballadors de 182 estats membres varen subratllar que la contribució de l'organització al progrés és una de les claus per a aconseguir la justícia social.

La globalització ha obert noves oportunitats mitjançant el comerç, els corrents d'inversió de capital i els avanços de la tecnologia per al creixement de l'economia mundial i el desenvolupament del nivell de vida. Encara així, persisteixen problemes greus. Actualment, al món hi ha crisis financeres, inseguretat, pobresa, exclusió i desigualtat en la societat, i grans obstacles per una major integració i participació plena dels països en desenvolupament i d'alguns països d'economia en transició en l'economia mundial.

Per tot açò, cal que es continue consolidant la labor de la comunitat internacional encaminada a eradicar la pobresa i promoure l'ocupació plena i el treball decent, la igualtat entre els sexes i l'accés al benestar social i la justícia social per a tots.