La Universitat i Escola Valenciana posen en marxa una Unitat sobre l’Educació Multilingüe

Foto de família després de la signatura.

La Universitat de València i Escola Valenciana han signat un conveni específic, dins de l’acord marc de col·laboració subscrit en 2003, pel qual es posarà en funcionament una Unitat d’Assessorament i Recerca sobre l’Educació Multilingüe (UEM-UVEG) dins de la institució acadèmica, vinculada a l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV). La signatura formal l’han realitzada el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

Amb aquest conveni, ambdues institucions pretenen promoure la recerca sobre l’educació multilingüe, tant a l’àmbit universitari com a les aules dels diversos nivells de l’ensenyament no universitari, mitjançant la creació de grups de treball i la col·laboració entre centres educatius (escoles, centres d’educació secundària i universitats) i altres entitats implicades en aquesta matèria.

L’acord permetrà, així mateix, difondre programes d’educació multilingüe, assessorar en el disseny i l’avaluació dels resultats d’aquests programes, crear i mantindre una base de dades de documentació i recursos, publicar materials de formació i de recerca, organitzar cursos, jornades i altres accions formatives i participar en una web sobre l’educació multilingüe.

El rector Esteban Morcillo s’ha referit al sistema educatiu i ha dit que “ha de ser percebut i concebut com un sistema global”. “La Universitat no és un sistema tancat, sinó tot el contrari, els nostres estudiants vénen d’altres ensenyaments, primari i secundari, i, per tant, hem de mantindre una col·laboració molt estreta”, ha assenyalat en aquest sentit. És per això que “la Universitat no pot viure d’esquenes a l’escola i a l’inrevés. Iniciatives com aquesta són particularment importants perquè podem millorar el conjunt del sistema”, ha indicat.

Esteban Morcillo també ha insistit en què aquesta iniciativa, en la qual participen les universitats valencianes amb estudis de Filologia -València, Jaume I de Castelló i Alacant-, s’estenga a les cinc universitats públiques de la Comunitat amb diferents intensitats.

Per a Escola Valenciana la signatura d’aquest conveni suposa la consolidació d’una xarxa especialitzada en un tema acadèmic valencià clau com és el plurilingüisme.

La creació de la UEM-UVEG suma criteris i especialització al si de la Universitat de València i serà una entitat universitària que generarà propostes en la línia del plurilingüisme educatiu basat en postulats científics i atenent a la realitat sociolingüística de l’alumnat.

La intenció d’Escola Valenciana, a més, és fomentar que s’establisquen ponts directes de comunicació per a generar actuacions conjuntes amb les unitats per a l’Educació Multilingüe tant de la Universitat d’Alacant com de la Universitat Jaume I de Castelló. Equips formats per professorat universitari i per membres de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana, que amb la creació de la UEM-UVEG poden crear una xarxa acadèmica i ser referent de tres universitats públiques.

Segons ha manifestat el president d’Escola Valenciana, “d’aquesta manera es podrà establir una coordinació efectiva i iniciar projectes d’assessorament a les escoles per tal de contrarestar l’actual confusió i desinformació generada per l’administració educativa valenciana. En aquest sentit, la Unitat d’Assessorament i Recerca sobre l’Educació Multilingüe UEM-UVEG, junt a les respectives unitats de les universitats de Castelló i d’Alacant tenen com a objectiu esdevindre referents acadèmics en matèria de plurilingüisme valencià”.

El tractament del plurilingüisme necessita del criteri, l’estudi i l’argumentari que puguen fer les màximes autoritats en la matèria. És per això que la confiança que ha dipositat la Universitat de València és molt important. Amb la creació de la UEM-UVEG es tendeixen nous llaços de col·laboració entre la Universitat de València i Escola Valenciana. La presidenta de la nova unitat és la professora Maria Conca i l’equip està conformat per professorat de les facultats de Filologia i de Magisteri de la Universitat de València i de membres de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana.

A l’acte han assistit també la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística de la Universitat de València, Isabel Vázquez; el degà de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Carles Padilla; el secretari de la Facultat de Magisteri, Vicent Miralles; el director del IIFV, Ferran Carbó; i representants de les unitats per a l’Educació Plurilingüe de les Universitats d’Alacant i de Castelló.

Data d'actualització: 7 de de novembre de 2012 08:00.

Llista de notícies