La Universitat de València i Harvard debaten sobre l’ètica i la corrupció en les organitzacions

Els participants en el tercer col·loqui de Harvard.

La Universitat de Harvard ha publicat en el seu canal de YouTube el Tercer Col·loqui Internacional IECO-RCC, organitzat per iniciativa de Manuel Guillén, professor del Departament de Direcció d’Empreses ‘Juan José Renau Piqueras’. Experts reflexionaren sobre la corrupció institucional i la manera de construir organitzacions èticament sanes des d’un enfocament de gestió humanista.

El col·loqui va ser moderat per William English, director de recerca del Centre per a l’Ètica Edmond J. Safra de la Universitat de Harvard. Van intervindre com a ponents Michael Pirson, fundador del moviment Humanistic Management i professor de l’Escola de Negocis de la Universitat de Fordham, a Nova York; la professora Donna Hicks, del Centre per a Assumptes Internacionals Weatherhead de la Universitat de Harvard; el professor Michael O’Mara Shimek, investigador a València de l’Institut per a l’Ètica en la Comunicació i les Organitzacions (IECO); i el professor Nien-he Hsieh, de l’Escola de Negocis de la Universitat de Harvard. Un any més, el seminari va tindre lloc a la seu del Reial Col·legi Complutense a Harvard (Harvard RCC) i van assistir una trentena de directius i acadèmics de l’àrea de Boston. 
 
En la seua introducció al col·loqui, William English va subratllar la necessitat de lluitar contra la corrupció institucional, tasca en la qual ell i el seu equip porten treballant i investigant durant els últims cinc anys. A continuació va incidir en l’oportunitat que ofereix el col·loqui per a reflexionar sobre la corrupció des d’un enfocament positiu: el d’una gestió humanista, capaç de construir organitzacions èticament sanes, generadores de confiança.
 
Per la seua banda, el professor O’Mara, investigador de l’IECO, va centrar el debat precisament en la necessitat de potenciar les “organitzacions èticament sanes”, enteses com a aquelles que contribueixen al ple desenvolupament humà de les persones que les integren, en contraposició a les organitzacions èticament malaltes, que portarien a l’empobriment humà dels seus membres en fomentar la pèrdua de les seues qualitats humanes, o de les virtuts morals.
 
Entre les seues reflexions, el professor O’Mara va fer esment al paper de les polítiques de Responsabilitat Social Empresarial (RSE) en les últimes dècades i la seua relació amb l’ètica en les organitzacions. En aquest punt O’Mara va subratllar el flac favor que fan a la societat les empreses que es presenten com a socialment responsables però sense criteris morals. Va insistir que nombroses empreses duen a terme una “RSE immoral”, que malgrat respondre a les expectatives socials, no incorporen els criteris ètics en totes i cadascuna de les seues actuacions. O’Mara va insistir en la importància de posar per sobre de tot el criteri ètic, sent aquest el que qualifica les bones pràctiques d’RSE, i va presentar la Direcció d’Empreses Humanista com a un mitjà idoni per al desenvolupament d’organitzacions èticament sanes, capaces de promoure polítiques d’RSE de qualitat ètica.
 
A continuació, el professor Nien-he Hsieh va posar l’accent en la conveniència d’aprofundir en el concepte Humanista de Direcció d’Empreses i en la importància que aquesta reflexió té per al futur del Management. Nien-he va subratllar la necessitat de repensar les premisses que subjauen sota els models actuals de la gestió de les organitzacions, i en particular els conceptes de preferència, poder i propòsit.
 
Per la seua banda, el professor Michael Pirson va exposar de manera senzilla les qualitats d’un enfocament Humanista de Direcció d’Empreses. Aquest moviment internacional defensa una visió de la direcció basada en la dignitat humana i en la contribució al ben comú, constituint per tant un mitjà idoni per al desenvolupament d’organitzacions èticament sanes. 
 
Finalment, la professora Donna Hicks va posar de manifest en la seua intervenció la idea que el reconeixement de la dignitat humana de tots els integrants de l’organització condueix a un estil de direcció molt singular, on els directius es fan càrrec del valor de cada persona propiciant així majors nivells de confiança al si de les organitzacions.
 
El col·loqui ha sigut organitzat conjuntament pel Harvard RCC i l’IECO (Institut per a l’Ètica en la Comunicació i les Organitzacions). Aquest Institut, dirigit pel professor Guillén, col·labora amb universitats i altres centres de recerca de tot el món amb el propòsit d’ampliar el coneixement i promoure el pensament crític sobre el paper de l’ètica en l’administració, direcció i comunicació en les organitzacions, a través de la recerca, de la formació i l’assessorament.
 
Manuel Guillén dirigeix la Càtedra Internacional IECO-UNESCO en Direcció, Govern, Confiança i Alteritat, adscrita a la Universitat de València i a la Universitat Politècnica de València, al si del VLC/CAMPUS d’Excel·lència Internacional.
 
La tercera edició del col·loqui pot seguir-se en la seua totalitat a través d’aquest link.
 
En aquest altre link es recull un breu resum amb idees del col·loqui exposades en finalitzar la trobada per alguns dels participants.
 

Data d'actualització: 5 de de juny de 2015 07:00.

Llista de notícies