A A A
15 d'octubre de 2024
 

El Tribunal Suprem estima la demanda de CCOO i declara indegut descomptar del salari la quota patronal dels contractes “Margarita Salas” i “María Zambrano”.

 
Primera sentència del Tribunal Suprem que declara indegut descomptar del salari la quota patronal dels contractes “Margarita Salas” i “María Zambrano”
El Tribunal Suprem (TS) estima la demanda de CCOO i estableix que als contractes “Margarita Salas” i “María Zambrano” no se’ls pot llevar del salari les quantitats corresponents a la quota patronal de Seguretat Social.
 
La sentència 1153/2024 en relació amb la Universitat de Valladolid, ve a ratificar el que els Tribunals Superiors de Justicia (TSJ) autonòmics han vingut reconeixent.
 
En principi, aquesta sentència és aplicable exclusiva per als contractes Margarita Salas o María Zambrano en la Universitat de Valladolid. Cada recurs presentat per les universitats contra les sentències estimatòries del reclamat per CCOO davant els Tribunals Superiors de Justícia de cada territori ha de ser resolt ara pel TS, i els efectes de cada sentència seran aplicable únicament per a les universitats afectades per aquestes denúncies. Per tant, toca esperar a cadascuna de les sentències del TS que resolguen els recursos de cassació presentats per les universitats denunciades en cada territori, encara que lògicament entenem que la sentència del TS hauria de tenir el mateix sentit que la de la Universitat de Valladolid.
 
Aquesta sentència no estableix jurisprudència perquè és necessari que existisquen almenys dues fallades idèntiques o anàlegs. Aquesta és la primera sentència del TS que entén sobre aquesta qüestió i no pot ser més clara. Esperem que les restants vagen en el mateix sentit.
 
 

Compatibilitat del professorat substitut

 
Publicat al DOGV el DECRET 150/2024, de 8 d’octubre, del Consell, pel qual es declara la compatibilitat del professorat substitut en les universitats públiques valencianes per part del personal docent no universitari que desenvolupa la seua activitat en la Comunitat Valenciana.

 

L'habitatge és un dret, no un negoci.

 
CCOO PV reitera el seu compromís amb les mobilitzacions que tindran lloc el 19 d'octubre per a reivindicar el dret a un habitatge digne, juntament amb moltes altres organitzacions socials i polítiques per a denunciar i posar fre a l'especulació i a la inoperància dels poders públics. La classe treballadora no pot esperar més.
 
  • 19 d'octubre, manifestacions 'Pel dret a l’habitatge, la defensa del territori i contra la turistificació'.
 
  • A València, 18.30 hores, a les Torres de Serrans.
L'accés a l'habitatge s'ha convertit en una quimera per a àmplies capes de la societat, que observen amb preocupació com s'ha convertit en un factor determinant per a l'augment de la pobresa.
 
 
 
 

CCOO participa en les convocatòries i dona suport a les propostes de Pobresa Zero per fer #RESETalSistema

 
 
Com cada 17 d'octubre, la Plataforma Pobresa Zero Comunitat Valenciana ha convocat un seguit d’accions per a commemorar el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa, condemnar els conflictes armats i l'espoli de recursos naturals del Sud Global. Des de CCOO PV donem suport a la crida i animem la ciutadania a manifestar-se a favor d’atallar les desigualtats i denunciar l'emergència climàtica.
 
  • 17 d’octubre, a les 18.30 hores, a València, concentració davant Les Corts Valencianes

FECCOO presenta el Semàfor de la Salut Mental Educativa

 
Una eina per a la informació i prevenció dels riscos psicosocials dirigida a tot el personal docent i no docent.
 
El Semàfor de la Salut Mental educativa és una eina informativa i pràctica que permetrà a totes les persones que treballen en l'àmbit educatiu poder valorar la situació en la qual es troben en l'actualitat i prendre les mesures necessàries per a fer-li front.
 
 
 
 
 
El treball i les condicions en què es desenvolupa influeixen directament en la salut mental de les persones treballadores. Davant aquesta evidència, CCOO insisteix, en la taula de diàleg social que està abordant la reforma normativa en seguretat i salut en el treball, en la necessitat tant de legislar sobre l'exposició a riscos psicosocials com de modificar el quadre de malalties professionals, incorporant els danys a la salut mental perquè tots els trastorns mentals provocats pel treball siguen considerats malaltia professional. >> llegir més
 

7 D’OCTUBRE, JORNADA MUNDIAL PEL TREBALL DECENT
 

Democràcia en la societat i en el treball.

 
Aquest 7 d’octubre, Jornada Mundial pel Treball Decent, CCOO PV reivindica la democràcia en la societat i en el treball, com un valor per a garantir drets fonamentals per a les persones treballadores.
 
La democràcia en el treball no existeix per a milions de persones treballadores que no tenen accés a negociació col·lectiva on establir condicions i salaris justos, dignes i equitatius, ni per a desenvolupar capacitats ni accés a la protecció social, ni al dret a la vaga o a crear sindicats i afiliar-se a aquests, ni a la participació de cap mena.
 
Els sindicats proporcionem, facilitem i defensem la democràcia en els llocs de treball. Els països amb menor taxa d'afiliació sindical i menys cobertura de convenis col·lectius se situen en els últims llocs quant a democràcia i el seu ús en més precari.
 
 
 

18 de setembre de 2024
 

Signat l'acord de pensions aconseguit el passat 31 de juliol pel govern, sindicats i patronal.

 
Per a CCOO aquest acord, que haurà de ser validat pel Congrés, constitueix una nova fita del diàleg social que complementa i amplia els resultats de les reformes dels últims anys.
 
El “Acord social per a la millora de la compatibilitat de la pensió de jubilació amb el treball, per a la regulació d'un nou procediment d'accés a la pensió de les activitats amb elevada perillositat i per al major aprofitament dels recursos de les mútues amb la finalitat de recuperar la salut de les persones treballadores”, aconseguit el passat 31 de juliol en la taula de diàleg social, que culmina la reforma de pensions iniciada en 2021 amb una legislació millorada del model de jubilació gradual i flexible, reconeixent més drets de jubilació parcial, un nou reglament per a la jubilació anticipada per treballs penosos i nous incentius per a la compatibilitat de treball i pensió. A més de les relatives a pensions, l'acord incorpora mesures com la recuperació del coeficient multiplicador del 1,5 per a millorar els períodes de cotització de les persones amb contracte fix-discontinu, entre altres matèries.
 

5 de setembre de 2024
 

Modificat el Reglament que regula el Conveni Especial per a la recuperació de períodes cotitzats de pràctiques formatives.

 
Es redueixen els requisits per a la recuperació de fins a 5 anys de cotitzacions per antigues pràctiques formatives.
 
En compliment del compromís aconseguit amb CCOO, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha publicat en el BOE, de l'1 d'agost, els nous requisits que venen a corregir els originalment establits en l'Ordre Ministerial ISM/386/2024, de 29 d'abril, que serveix com a reglament de les condicions relatives al Conveni Especial que permetrà la recuperació de períodes cotitzats associats a pràctiques formatives anteriors a les reformes acordades en la taula de diàleg social.
 
Amb la publicació d'aquest reglament corregit es dona compliment al desenvolupament que quedava arracada de la Reforma de pensions 2021-2023 en relació amb l'extensió del dret a la cotització vinculat a la realització de pràctiques formatives.
 
 

 
25 de juliol de 2024.

 

 
El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha elevat a consulta pública un esborrany de Reial decret pel qual es modifiquen diversos decrets que regulen l'avaluació de la investigació del personal de OPIs i universitats. L'objectiu fonamental és crear el marc normatiu adequat per a permetre la convocatòria de sexennis de transferència.
 
Des de CCOO volem recordar dues qüestions fonamentals:
 
  1. Els complements retributius, i la normativa que els regulen, són objecte d'obligada negociació col·lectiva.
 
  1. Si el govern es planteja, per fi, modificar  el RD 1086/1989 de retribucions del personal universitari, que data de fa 35 anys, hauria de plantejar directament la seua derogació, perquè està totalment desfasat i no respon a la realitat actual del nostre sistema universitari. O, almenys, hauria d'aprofitar per a modificar i suprimir aquells articles que són, fins i tot, contraris a la jurisprudència nacional i europea, com són els relatius a la discriminació del personal interí, temporal i a temps parcial.
 
 

8 de juliol de 2024
 

CCOO PV signa un conveni amb la UV per a la formació de persones treballadores del sector públic.

 
CCOO PV i la Universitat de València cooperaran en l'àmbit educatiu, gràcies al conveni de col·laboració subscrit per la secretària general del sindicat, Ana García Alcolea, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre. Un acte en el qual també han estat presents representants sindicals de les federacions de Serveis a la Ciutadania, de Sanitat i Sectors Sociosanitaris, i d'Educació, així com la responsable de Formació.
 
L'objectiu de l'acord és la realització, de manera conjunta, d'accions formatives per a actualitzar els coneixements del personal al servei de l'Administració pública. En virtut del text, la Universitat de València aprovarà anualment les accions formatives que s'oferiran durant el curs acadèmic, tenint en compte els criteris d'adequació a l'objectiu de millora de l'acompliment del lloc de treball i el desenvolupament professional del personal empleat públic. Llegir més.
 

PERILLA LA IGUALTAT D'OPORTUNITATS
 

CCOO alerta del desmantellament del servei públic universitari en favor de les universitats privades.

 
El sindicat exigeix al Govern que enfortisca els sistemes d'inspecció i vigilància dels centres universitaris i que promoga un sistema de finançament descentralitzat que garantisca una educació superior pública de qualitat.
 
 

24 de juny 2024
 
 
El Consell de Ministres del pròxim dimarts dia 25 de juny aprovarà la pujada salarial recollida en el ‘Acord marc per a una Administració del segle XXI’, signat per CCOO, UGT i el Govern d'Espanya. Una pujada salarial del 2,5% per a les empleades i empleats públics per a 2024, amb caràcter retroactiu des de gener d'enguany.
 
 

Mesa Negociadora 24 de maig de 2024

 
ORDRE DEL DIA:
 
1. Lectura i aprovació de l’acta de la sessió anterior.
 
 
 
4. Torn obert de paraules.
 

2 de maig de 2024
 

Publicada en el BOE l'ordre que permet la recuperació de períodes de pràctiques o programes de formació investigadora com a anys cotitzats.

 
En el BOE de l'1 de maig de 2024 s'ha publicat l'Ordre per la qual s'estableixen les condicions, el termini i les normes de procediment per a la subscripció del conveni especial, a l'efecte de poder computar la cotització pels períodes de pràctiques formatives i de pràctiques acadèmiques externes.
 
Si han sigut no remunerades,  hauran d'haver-se realitzat abans de l'1 de gener de 2024 i, en el cas de pràctiques remunerades, la seua realització haurà d'haver-se produït amb anterioritat a l'1 de novembre de 2011.
 
També podran subscriure el conveni els qui, com a graduats universitaris i a través dels corresponents estudis oficials de doctorat, hagueren participat en programes de formació de naturalesa investigadora, tant a Espanya com a l'estranger, amb anterioritat al 4 de febrer de 2006, data d'entrada en vigor de l'Estatut del Personal Investigador en Formació.
 
La  Ordre entrarà en vigor el dia primer del mes següent al de la seua publicació, l'1 de juny de 2024. A partir d'aquesta data es disposarà d'un període de dos anys per a subscriure el conveni.
 
 
 
 
 

20 de març de 2024

Publicats els criteris d'avaluació dels mèrits i competències requerits per a obtindre l'acreditació. 

 
ANECA ha publicat, per Resolució de la Directora de 20 de març de 2024, els nous criteris d'avaluació dels mèrits i competències requerits per a obtindre l'acreditació als cossos docents universitaris (Professor/a Titular d'Universitat i Catedràtic/a d'Universitat), i els nivells de referència exigibles per a obtindre una avaluació favorable.
 
El programa d'acreditació de professorat funcionari, que en 2023 va rebre 6.730 sol·licituds (quasi un 50% més que en 2022), queda així adaptat al que s'estableix en la LOSU i en l'RD 678/2023, actualitzant-se l'anterior sistema aprovat en 2007 i modificat en 2015.
 
El nou Procediment, que s'acompanya d'una aplicació informàtica.
 

27 de febrer de 2024
 

Esborrany de nous criteris d'acreditació estatal per a cossos docents universitaris: TU i CU.

 
El passat 8 de febrer, l'ANECA va fer públic l'esborrany de criteris d'avaluació i requisits mínims de referència per a l'acreditació a TU i CU i va obrir un procés de participació per a rebre suggeriments de la comunitat universitària i altres agències d'avaluació. l>>legir més
 

15 de desembre de 2023
 

CCOO insta el nou Govern a modificar l'EPIPF per a evitar diferències entre convocatòries.

 
Recentment, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha comunicat un augment del 7,1% en el salari mínim dels contractes per a realitzar la tesi. Des de CCOO valorem positivament que es vagen fent passos per a dignificar les condicions laborals del nostre personal investigador més jove.
 
No obstant això, les convocatòries de contractes predoctorals dependents de les comunitats autònomes i les pròpies universitats continuen aplicant estrictament les quantitats recollides en l'Estatut del Personal Investigador Predoctoral en Formació (´EPIPF). És a dir, les retribucions continuen sent d'un 56%, un 60% i un 75% de la categoria equivalent en el conveni col·lectiu de referència per als dos primers anys, el tercer i el quart, respectivament. Per tant, s'està començant a produir diferències i una bretxa salarial entre el personal jove contractat en convocatòries del Ministeri i el d'altres convocatòries. Aquesta bretxa, si tenim en compte la pujada de l'any passat, supera ja el 15%, segons xifres del propi Ministeri.
 
Per això, des de CCOO instem el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats al fet que lidere la modificació de lEPIPF perquè reculla aquesta millora salarial de partida, que permeta la retenció de talent i la dignificació de les condicions laborals de tot el personal predoctoral
 

CCOO insta el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a complir amb el desenvolupament de la LOSU

 

La nova Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU), configura una nova carrera professional en la qual la figura d'entrada és el professorat Ajudant Doctor, en haver-se eliminat la figura de professorat Ajudant. Això implica que, per a treballar en la universitat, és necessari haver realitzat la tesi doctoral i, per a això, només hi ha dues opcions: o és autofinançada per les persones interessades –i les seues famílies– o s'aconsegueix un contracte predoctoral, no sempre suficients i accessibles.
 
 
 

20 de setembre de 2023
 

Publicacions de CCOO sobre salut mental

 
En el número 89 de PorExperiencia, analitzem com el treball afecta a la salut mental, una relació sobre la qual hi ha abundant literatura científica, però de la qual es parla massa poc.
 
PorExperiencia és una revista editada per la Fundació 1 de Maig-ISTAS, una institució sense ànim de lucre promoguda per Comissions Obreres.
 
 
 
 
 

Número 172 de la revista Informes.

 

"La salut mental en l'educació"
 
El número 172 de la revista Informes, elaborada per la Fundació 1r de maig de CCOO, titulada "La salut mental en l'educació" se centra -i ho extraiem de la seua introducció- en què l'àmbit educatiu resulta clau per a la prevenció i detecció precoç de trastorns, així com la promoció de la salut mental.