Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Especialistes europeus en comunicació i polítiques científiques debaten sobre Open Science

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 5 d’octubre de 2017

Liz Allen, directora d’Iniciatives Estratègiques en F1000 (un proveïdor de serveis de recerca biomèdica), i Michele Garfinkel, responsable del programa de polítiques científiques d’EMBO (European Molecular Biology Organization), analitzaren dimecres 4 d’octubre al Parc Científic de la Universitat de València els canvis que està experimentant la política i la comunicació científiques en l’àmbit de l’Open Science. El col·loqui, organitzat conjuntament per l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) i per l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO) i amb la col·laboració del CSIC, també va incloure una taula redona sobre iniciatives de ciència oberta.

Esta imatge mostra el cartell de la jornada sobre Open Science que tindrà lloc el pròxim dimecres 4 d'octubre al Parc Científic de la Universitat de ValènciaLa trobada científica la inaugurà José Pío Beltrán, coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, que va donar pas a les presentacions de Liz Allen (9.45 h) i Michele Garfinkel (10.30 h).

La taula redona sobre iniciatives de ciència oberta, a partir de les 11.45 hores, va estar formada per José Barrueco, coordinador de projectes d’Open Access a la Universitat de València; i Remedios Melero, especialista en informació cientificotècnica, legislació, copyright i revistes electròniques de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA).

La comunicació científica experimenta actualment una revolució digital que està transformant profundament les pràctiques científiques en revistes, la revisió d’experts (peer review) i el procés de transmissió de dades. Aquests canvis requereixen transformacions en l’entorn institucional en diferents àrees com els sistemes de recompensa i responsabilitat social.

Liz Allen és directora d’Iniciatives Estratègiques en F1000, un proveïdor de serveis de recerca biomèdica que dóna suport al descobriment, l’escriptura i la publicació de nous descobriments científics. Fins a l’any 2015 va ser cap d’Avaluació en Wellcome Trust, una de les organitzacions de caritat biomèdica més grans del món. Durant més d’una dècada en aquesta organització, Liz Allen va desenvolupar una infraestructura per a promoure la governança de la recerca. En 2014 va ser nomenada assessora del govern del Regne Unit per a la revisió independent del paper de les mètriques de recerca en l’avaluació de la recerca (The Metric Tide).

Michele Garfinkel és gerent del Programa de Política Científica d’EMBO, on dirigeix la recerca de polítiques enfocades a la biotecnologia i la publicació científica. És fellow d’AAAS (American Association for the Advancement of the Science) on ha sigut reconeguda pel seu treball sobre l’anàlisi de l’impacte social de la biologia molecular, la biologia sintètica i la genòmica humana. El programa d’EMBO també tracta temes d’interès per als científics i responsables de la formulació de polítiques, incloent-hi el finançament de la recerca i la realització responsable de recerques. Fins al març de 2011, Michele Garfinkel va ser analista a l’Institut J. Craig Venter.

 

Més informació descarregant el .pdf ací.