Perú premia el primer Banc de Llet Humana del país, implementat per la Universitat de València

Un neonat, en les dependències del banc de llet humana.

El projecte ‘Implementació del Primer Banc de Llet Humana del Perú’ ha sigut guardonat amb el premi a la Gestió de Projectes de Millora en la categoria Sector Públic, dins de la Setmana de la Qualitat 2012, per part de la Societat d’Indústries Peruanes. Aquesta iniciativa compta amb el finançament del Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat de València.

El Banc de Llet Humana es va implementar el 2010 en l’Institut Nacional Matern Perinatal a Lima. Es va seleccionar aquesta ubicació ja que és la major maternitat del Perú, la tercera a Llatinoamèrica i la nominada com a Hospital Amic de la Mare i el Xiquet per l’Organització Panamericana de la Salut (OPS) i UNICEF. La implementació del Banc de Llet ha comptat amb la participació de la Universitat de València a través de la segona convocatòria del programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació.

El projecte ha estat liderat pel doctor José Miguel Soriano del Castillo, director de l’Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament de la Universitat de València. “Aquest projecte és un impuls per a la societat peruana, per a les seues famílies, per a la millora de les condicions de vida i amb l’objectiu de reduir la morbi-mortalitat entre els xiquets nounats i d’aconseguir els objectius del mil·lenni”, ha assenyalat.

Actualment, l’execució del projecte ha aconseguit configurar un competent equip de treball multidisciplinari amb bons resultats. Així, s’ha disminuït l’estada hospitalària de nounats prematurs o delicats en les sales de vigilància intensiva, de 36 dies a una mitjana de 13, i s’han reduït els costos individuals de 17.000 euros a 6.000, tenint en compte que la població que acudeix a aquesta institució en la seua majoria és de baixos recursos econòmics.

Gràcies a la creació del Banc de Llet Humana, s’ha aconseguit incrementar substantivament la recollida de llet materna, la mateixa que és donada per les dones lactants, i s’han aconseguit resoldre els problemes de salut dels nounats hospitalitzats en la Unitat de Vigilància intensiva Neonatal, ja que solament consumeixen llet humana pasteuritzada sense recórrer a fórmules de cap tipus.

L’èxit d’aquest Banc de Llet Humana, així com la seua viabilitat (clau en els projectes de cooperació), es deu al fet que és un projecte institucionalitzat, però amb participació activa de la Universitat de València i de la Fundació Oswaldo Cruz, a més de posseir una norma tècnica local, sostenible en el pressupost de l’Institut Nacional Matern Perinatal i amb projecció a quatre regions del país: Loreto, Huancayo, Arequipa i Trujillo, per a d’aquesta manera crear la Xarxa Peruana de Bancs de Llet Humana, afiliada a la Xarxa Iberoamericana de BLH, liderada per Brasil, que compta amb 235 d’aquests centres.

El premi
El premi a la Gestió de Projectes de Millora es realitza des de l’any 1991 a totes aquelles institucions públiques i privades que participen mitjançant algun projecte nou que contribuïsca a la cohesió del moviment peruà cap a la qualitat, mitjançant eines i avanços en qualitat, productivitat, competitivitat i certificació.

El guardó va tindre en compte la innovació del Banc de Llet Humana del Perú, ja que és el primer en el país. Aquest es va crear amb la finalitat de millorar el maneig nutricional de prematurs i nounats severament malalts, el millor aliat dels quals és l’alimentació precoç amb llet materna, a més de ser la forma més natural d’ajudar a salvar vides.

Data d'actualització: 25 de d’octubre de 2012 09:27.

Llista de notícies