Tecnologia del Parc Científic permet visionar qualsevol pel·lícula 3D sense ulleres

Un exemple de com es podrà visionar les imatges

Mirage Technologies és l'única empresa en el món que ofereix la conversió automàtica d'imatges 3D estereoscòpiques a autoestereoscòpiques. L'empresa té previst resoldre abans d'un any una solució hardware que permetrà la TV 3D domèstica sense ulleres. Museus, publicistes, productores de cinema i video i fabricadors del sector audiovisual, primers beneficiaris d'aquesta tecnologia desenvolupada en el Parc Científic.

L'empresa MIRAGE TECHNOLOGIES ha desenvolupat una tecnologia capaç de convertir de forma automàtica imatges estereoscòpiques (3D) a imatges autoestereoscòpiques, és a dir, que poden visualitzar-se en 3D a simple vista, sense necessitat d'utilitzar ulleres específiques. Es tracta de l'única empresa en el món que ofereix aquest servei de conversió, que ha permés ja a empreses productores de continguts 3D, com ara Kronomav o Hampa Studio, mostrar les seues produccions en pantalles 3D sense ulleres.

Partint del càlcul de la profunditat en la parella d'imatges que proporciona el format estereoscòpic –l'utilitzat en les pel·lícules i canals de TV 3D–, la tècnica de Mirage construeix un model 3D de l'escena i calcula les vistes addicionals necessàries per a la autoestereoscòpia (fins a vuit o nou) com si es prengueren fotografies virtuals d'aquesta escena, des de diferents angles, simulant el que els ulls veurien des de qualsevol posició. El programari resultant és fruit d'un procés de R+D de quasi dos anys de durada, que aquesta ‘start-up’ situada en el Parc Científic de la Universitat de València ha portat a terme dins de la seua línia de treball dedicada a les aplicacions de la visualització 3D sense ulleres.

Aquesta tecnologia, que permet aprofitar els continguts 3D existents en el mercat per a ser reproduïts en format multivista, donarà accés a molt curt termini a la televisió 3D sense ulleres en les llars. “En aquests moments treballem per a passar el software a una solució hardware que puga ser inclosa d'origen en els futurs televisors autoestereoscópicos, o permeta connectar-los mitjançant una unitat externa a un decodificador de TV o un reproductor Blu-ray 3D”, comenta Salvador Bayarri, director gerent de Mirage Technologies. Aquesta solució podria estar llesta per a la seua comercialització al llarg del pròxim any.

L'empresa està formada per quatre socis amb més de 15 anys d'experiència en el desenvolupament de solucions de visualització 3D mitjançant tecnologies innovadores. Són professionals lligats a diferents instituts d'investigació, com l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) de la Universitat de València, o l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial de la Politècnica de València, entre uns altres. Les seues eines de creació de continguts 3D multivista els van fer mereixedors del ‘Premi Viver’ en la seua última edició de SIMO 2010, un reconeixement a joves empreses de base tecnològica i potencial impacte de mercat que concedeix cada any SIMO Network, el major esdeveniment tecnològic internacional del país. “Es tracta d'un sistema de generació, gestió i presentació de continguts audiovisuals autoestereoscòpics que ofereix possibilitats de negoci en el sector audiovisual: productores de cinema i video, presentacions en fires, agències de publicitat, organització d'esdeveniments, etc; i també en el camp de la museística, ja que permet exhibir reconstruccions virtuals de peces que no poden mostrar-se al públic”, explica Salvador Bayarri, qui assegura que “la possibilitat que el 3D es massifique només s'aconseguirà mitjançant l'eliminació de les ulleres”.

Mirage ha començat a comercialitzar amb software propi aquesta tecnologia per a ús professional i el sistema s'aplicarà en breu per a mostrar al públic el procés de desmantellament, per part d’ENRESA, de la Central Nuclear de Zorita (Guadalajara) i la seua reconversió en centre d'interpretació d'aquesta, la que va ser la primera central nuclear espanyola (1968). Utilitzarà també aquest sistema de pantalles autoestereoscòpiques el Museu Nacional de l'Energia, en Ponferrada, per a mostrar els processos de generació d'energia en el Sol. Els desenvolupaments de Mirage s'han utilitzat en esdeveniments empresarials –com ara Ausonia– i turístics –stand del Patronat de Turisme de València en FITUR–, i es troben instal·lats al Centre d'Innovació per a la Formació Professional del País Basc (Tknika) i a diferents universitats espanyoles.

Mirage Technologies té la seua seu en el Parc Científic de la Universitat de València, un entorn on la R+D, la transferència de tecnologia, l’emprenedoria i la innovació fan possible el desenvolupament continu de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), un dels sectors capdavanters –al costat de la biotecnologia- d'aquest espai per a innovació.

Vídeo de la web del Parc Científic on s'amplia la informació, clicant ACÍ.
 

Data d'actualització: 22 de de juny de 2011 10:44.

Llista de notícies