Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Desdejuni-Tertúlia: "La responsabilitat de l'accioniste: implicacions per a l'empresa familiar i la família empresària"

  • 19 d’abril de 2022
Image de la noticia

El dimecres 04 de maig, la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i que compta amb el patrocini de CaixaBank i Broseta, ha celebrat un nou desdejune–tertúlia sota el títol de “La responsabilitat de l'accioniste: implicacions per a l'empresa familiar i la família empresària”

 

Alejandro Escribà, catedràtic de la Universitat de València i director de la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) , ha introduït el desdejuni assenyalant que en les empreses familiars confluïxen tres cercles d'influència que determinen el comportament estratègic i l'evolució de l'empresa: la família; la propietat i la gestió. La perspectiva dels accionistes de l'empresa és un dels aspectes més determinants en la presa de decisions estratègiques. No obstant això, les implicacions de la propietat són generalment poc analitzades en comparació amb els focs de la gestió, o la influència dels aspectes d'índole familiar. En el desdejuni s'han abordat els diferents perfils d'accionistes i els seus drets, però també el seu paper en la transmissió dels valors i en la moderació de la relació entre la família propietària i l'empresa. A continuació, s'ha iniciat un col·loqui amb Agnès Noguera (Llibertes 7) i Alfredo Quesada (Pavasal) pertanyents a empreses familiars amb diferents perfils i estructures accionarials, i amb excel·lents trajectòries empresarials.

D'una banda, Libertas 7 és grup empresarial que cotitza en les bosses de València i Barcelona i en el Mercat Continu, dedicat a la gestió d'inversions financeres i a les activitats immobiliària i turística. Libertas 7 té com a missió l'exercici d'activitats d'inversió financera i de gestió immobiliària i turística que procuren la pervivència de l'empresa amb una rendibilitat adequada, és a dir, sostenible des del punt de vista de responsabilitat social. Agnès Noguera ha destacat que en l'empresa "la transparència és innata i necessària per a previndre conflictos";. Davant de la pregunta sobre què entén per un comportament responsable, puntualitza que "la missió de Libertas 7 comporta la paraula perdurabilitat. Per tant, crec que una decisió responsable d'un accionista o conseller tindre una visió a llarg termini deu i anteposar l'interés de l'empresa al seu propi interés, i tindre en compte eixa necessitat de perdurabilitat de l'empresa al prendre decisions"

D'altra banda, Pavasal és una empresa familiar valenciana dedicada a la construcció i conservació d'infraestructures civils, industrials i logístiques. Fundada en 1943, la seua trajectòria s'ha caracteritzat per l'estabilitat, la solvència i un creixement sostingut basat en el compromís amb el client, la qualitat, la professionalitat i la gestió prudente. Alfredo Quesada, conseller delegat de Pavasal, ha volgut destacar en la seua intervenció "els accionistes que es porten bé i ho procuren, afavorixen la permanència de l'empresa en el tiempo"

Agnés Noguera, consellera delegada Libertas 7

 

Alfredo Quesada, conseller delegat Pasaval

 

Durant el col·loqui, els ponents han coincidit en la necessitat que els accionistes estiguen ben informats sobre la marxa de l'empresa, sobre quins són els seus drets i sobre els procediments per a portar-los a cap, ja que açò afavorirà una bona relació entre ells, tant a nivell familiar com en la direcció de l'empresa. Amb relació al possible efecte positiu dels accionistes responsables, Quesada ha emfatitzat la importància de l'actitud d'estos respecte al manteniment d'unes bones relacions entre els membres de la família propietària i la transmissió dels valors consensuats i compartits. Noguera ha destacat que un dels trets que caracteritzen l'accionista responsable és el de donar exemple i transmetre el seu mode d'actuar, tant a la resta de l'accionariat com a les futures generacions de la família propietària.

Amb relació a les futures generacions, ambdós ponents han coincidit en la importància de donar-los a conéixer l'activitat i el propòsit de l'empresa, però donar llibertat a cada persona perquè es desenrotlle personalment i professionalment en aquells àmbits en què s'assenta millor. És important generar les oportunitats perquè els futurs accionistes que vullguen involucrar-se en el projecte empresarial puguen fer-ho si les seues capacitats sumen, sense obligar a ningú a assumir rols no desitjats i mostrant les alternatives que existixen en cas contrari.

En les conclusions del desdejuni, el director de la Càtedra, Alejandro Escribà ha destacat tres paraules clau: transparència, confiança (en el gestor i en els altres accionistes) i respecte a la resta d'elements units al projecte empresarial. A elles ha afegit l'existència de ferramentes com les juntes d'accionistes, els equips directius o els informes l'accionista, formals o informals, que ajuden a fer que, d'una banda, l'empresa estiga ben governada i, per l'altre, que continue havent-hi una coherència i una transmissió de valors i compromisos en la família.

"Per tal de poder respectar i perdurar el llegat empresarial cal saber transmetre transparència, respecte, confiança en el gestor, i saber transferir els valors i la finalitat de l'empresa familiar, tant als membres de la família, com a treballadors, com als propietarios." - Alejandro Escribá

 

Si no has pogut asistir al event o vols tornar a ver-lo pots fer click en aquest enllaç.

Imatges: