Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

CURS EMPRESA FAMILIAR - SESSIÓ 10 I SESSIÓ 11

  • 8 de juliol de 2022
Image de la noticia

El 08 de juliol, la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i que compta amb el patrocini de CaixaBank i Broseta, va donar lloc a la sessió 10 i 11 del Curs d'Empresa Familiar: tècniques per a la perdurabilitat i la competitivitat.

 

En aquesta sisena classe es va donar lloc a la sessió 10 del curs “Desenvolupament de la carrera professional de les Empreses Familiars” de la mà de Juanvi Tamarit, MUSKETEERS PARTNERS, S.L; i la sessió 11 “Aspectes civils de l'empresa familiar” amb Pascual Fernández, professor de la Universitat de València.

La sessió 10 impartida per Juanvi va començar amb una breu introducció del professor cap als alumnes sobre la seva història professional, els seus estudis a l'ESIC i els càrrecs i dificultats que havia trobat a cadascun d'aquests llocs dins de Grefusa i Alba, per finalment treballar actualment en una nova empresa: Musketeers Partners, SL. La classe va continuar amb la definició de l'empresa familiar, les seves característiques i quines eren les fortaleses (valors, proximitat, flexibilitat) i debilitats (dificultat d'aconseguir finançament).

A continuació, el professor va preguntar sobre si es creu que l'empresa familiar està preparada per contractar i retenir talent extern com a director general de l'empresa, en aquesta qüestió els alumnes van tenir diversos punts de vista diferents. Després d'aquesta pregunta, Juanvi va mostrar una notícia d'anys enrere sobre l'entrada de Rani Aboukhair, expresident de Santander, a l'empresa familiar de García Carrión; davant d'una altra notícia de mesos després, on l'expresident va sortir de l'empresa per un xoc cultural.

“Les empreses familiars són una gran oportunitat d'ocupació on el clima és proper, i avui dia són la base de l'economia” - Juanvi Tamarit

Amb les dues notícies el professor volia mostrar que és molt important conèixer la persona externa, guanyar-se la confiança i transmetre-li els valors de l'empresa previ a nomenar-la directiu. Durant la sessió també es van tractar els reptes principals de l'empresa familiar:

  • La manca de visió compartida i valors comuns
  • Dificultat que suposa transmetre els valors funcionals de l'empresa als empleats
  • Important aprendre a harmonitzar allò emocional amb allò racional
  • Aprendre a confiar en el directiu no familiar i concedir-li prou autonomia

Destacant aquest últim punt que per als futurs directius (referint-se als alumnes) si es treballa en una empresa familiar han de tenir clar que no pertanyen a la família, ja que cal diferenciar entre empresa, família i propietat. Indicant en aquest aspecte que la propietat té l'obligació de llançar reptes a l'equip de directius per mantenir la il·lusió, si no, els millors treballadors s'acabaran allunyant de l'empresa per buscar motivació.

Per acabar, Juanvi ha tractat el concepte de successió a l'empresa familiar i l'ha definit com un procés per donar estabilitat a l'empresa i assegurar la sostenibilitat a llarg termini. En forma de conclusió el professor ha definit l'empresa familiar com PASSION, P (persones), A(activitat), S(estratègia), S(simplicitat), I(innovar), O(objectius clars), N(no rendir-se) .

Juanvi Tamarit, Muskeeters Partners

 

Pascual Fernández, Universitat de Valencia

 

La sessió 11 duta a terme per Pascual Fernández comença amb una breu explicació sobre els cercles de la família, propietat i empresa, i quins són els vincles i càrrecs que els uneixen; unint aquesta informació amb el decret 171/2007, on es defineix que és l'empresa familiar. La sessió continua amb l'explicació del terme herència on a l'empresa familiar es produeix una transmissió de la propietat: voluntària i legal. El professor ha ressaltat que la divisió de l'herència sempre és 1/3, on el primer 1/3 és obligat per als descendents tots igual, el segon 1/3 també és per als descendents, però no ha de ser un repartiment igualitari, i el darrer 1/3 és lliure.

Posteriorment, el professor va mostrar als alumnes els perills que té l'empresa familiar:

  • Conservació de l'empresa familiar
  • Continuïtat de l'empresa familiar
  • Control de l'empresa familiar
  • Propietat

Durant la sessió es van tractar els temes sobre la transmissió dels valors, els problemes associats, el lideratge, les lluites sobre poder i l'eficiència dels pactes. En aquest darrer aspecte es donen tres tipus de solucions diferents: solució civil, solució mercantil i solució familiar; per a aquesta darrera solució Pascual ha donat com a consell atorgar capitulacions matrimonials. Posteriorment, també es van tractar les clàusules estatutàries: pactes de sindicats, drets d'adquisició, pactes de no agressió, compromisos arbitrals, accions privilegiades i causes de separació.

Finalment, el professor va diferenciar els òrgans de govern entre una família (junta familiar i consell familiar) i un empresari, mostrant la necessitat de redactar el protocol familiar ja que serveix com a contracte i destacant que “amb tots els instruments podem evitar que l'empresa es dissolgui”