Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Gestió de la transició a l'Empresa Familiar. Perspectives de la generació sortint i entrant.

  • 16 de novembre de 2022
programa
Programa del desdejuni

La gestió de la transició en els processos de successió de les empreses familiars és un dels temes més crítics per a la supervivència i perdurabilitat d‟aquest tipus d‟empreses.

El procés de transició  s'aborda generalment com un "problema" que ha de resoldre la generació sortint, i poques vegades s'estudia des d'una doble perspectiva que consideri la visió i les aportacions tant dels successors com dels predecessors.

En aquest esmorzar abordem la gestió del procés de transició coneixent dues experiències exitoses de transició i desgranant els reptes, processos, dificultats, satisfaccions i disgustos. L'anàlisi s'enfoca tenint en compte perspectives variades, considerant les dues generacions implicades (entrant i sortint) i incloent-hi experiències diferents en qüestió de gènere. Així, comptem amb homes i dones tant a la generació sortint com a l'entrant.

Dijous passat 1 de desembre, la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV) promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar ( IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i que compta amb el patrocini de CaixaBank i Broseta, ha celebrat un nou esmorzar-tertúlia sota el títol de “Gestió de la transició a la Empresa familiar. Perspectives de la generació sortint i entrant.”.

Alejandro Escribá, catedràtic de la Universitat de València i director de CEFUV, ha introduït l'esmorzar assenyalant que la gestió de la transició en els processos de successió de les empreses familiars és un dels temes més crítics per a la supervivència i perdurabilitat d'aquest tipus empreses. Tot i això, en el procés de transició se sol abordar aquest tema com un "problema" que ha de resoldre la generació sortint, i poques vegades s'estudia des d'una doble perspectiva que consideri la visió i aportacions tant dels successors com dels predecessors.

Per això, en aquest esmorzar s'ha abordat la gestió del procés de transició coneixent dues experiències reeixides que han permès desgranar els reptes, processos, dificultats, satisfaccions i disgustos associats al mateix. L'anàlisi s'ha enfocat tenint en compte perspectives variades, considerant les dues generacions implicades (entrant i sortint).

Tot seguit, ha tingut lloc un col·loqui amb Dolores Font Cortés i Óscar Colomer Font, segona i tercera generació de l'empresa Dolores Font Cortés S.A. i amb Jesús Fuentes i Natalia Fuentes, primera i segona generació de Gesvending Group.

L'empresa Dolores Font Cortés S.A. és una empresa familiar radicada a Vila-real que dissenya, confecciona i comercialitza vestits de bany sota la marca “Dolores Cortés”. recollint una tradició de prop de 70 anys i amb la participació de tres generacions. Avui dia és una empresa líder al mercat de moda bany a Espanya i està present en més de 1.000 punts de venda a 15 països, així com en diferents canals online, grans magatzems, i en 12 botigues pròpies.

D'altra banda, Gesvendig Group és una empresa valenciana nascuda el 1993. Gesvending Group, agrupa diverses empreses dins del sector del vending, sent 100% familiar i valenciana, amb 30 anys d'experiència, amb la missió de desenvolupar el sector i prestar aquest tipus de servei, tant a grans empreses privades o públiques, com a pimes i autònoms. Amb lobjectiu de generar riquesa i crear ocupació, i el focus en el client.

Durant el col·loqui, els ponents han parlat sobre la importància del procés de relleu generacional i les consideracions que cal tenir en compte perquè es dugui a terme amb èxit.

Dolores Font ha assenyalat que “en el procés de relleu generacional és molt important tenir presents els coneixements, aptituds i actituds per dirigir i/o participar a l'empresa de cadascun dels possibles successors. I a partir d'aquí establir el paper a exercir per cadascun dins l'empresa. Tot això, si és possible, amb el consens més gran.” Per part seva, el seu fill Óscar, ha destacat que “és important intentar abordar el procés de relleu generacional mentre s'estigui encara en disposició d'ajudar i aconsellar a la següent generació. Assumint i permetent que els successors puguin tenir punts de vista diferents, el consell i el suport de les generacions predecessores és una ajuda impagable per a qui pren el relleu.”

Pel que fa a la transició generacional el Gesvending Group, Jesús Fuentes ha insistit que “per mi la transició generacional la resumeixo en: una total tranquil·litat, amb confiança plena en les successores, gràcies al suport de tota la família”. Mentre que Natalia, la seva filla, ha posat en valor la clau del procés generacional “per mi és clau en el procés generacional, la comunicació fluida amb el predecessor i entre els successors, l'honestedat de cadascú en tot moment per saber on som i quines són les nostres expectatives dins del procés, valorar haver pogut gaudir d'una etapa laboral amb el meu pare i gaudir amb una perspectiva de continuïtat d'un projecte on crec, juntament amb la meva germana Carolina”.