Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Així va ser la 5ª Sessió del Curs d'Empresa Familiar

  • 2 de març de 2020
Image de la noticia

El divendres 28 de febrer tingué lloc la 5ª sessió del Curs d'Empresa Familiar amb la ponència d'Alejandro Escribá, director de la Càtedra de d'EF. En la sessió es va tractar 'El govern i estratègia en l'Empresa Familiar'.

Durant la 5ª sessió del curs, Alejandro Escribá va enumerar els punts forts i febles que caracteritzen l'empresa familiar, així com els reptes que ha d'afrontar en un futur pròxim. A més, va parlar de la importància de tindre un bon sistema de govern per millorar la gestió en l'EF. La sessió va quedar dividida en dos blocs: 'Peculiaritats de l'EF' i 'Estructures de govern corporatiu i familiar'.

La sessió va començar definint els 4 pilars de l'EF com ara la propietat, el control, el govern i la continuïtat generacional. També es van destacar les  seues peculiaritats i els possibles rols que adopten les persones: membre de la família, directiu, propietari i membre de consell.

Els alumnes van protagonitzar un debat per trobar aquells factors positius i riscs que aporta el caràcter familiar a les empreses. En aquesta activitat es va puntualitzar que generalment l'EF té un alt nivell d'implicació i confiança, el que permet reduir els costos de control. No obstant això, en aquestes empreses solen aparèixer conflictes d'interessos, càrregues emocionals i un control llimitador que inhibeix la escalabilitat.

A la segona part, tingué lloc altre exercici grupal per comprendre els reptes que ha d'afrontar l'EF. Aquests es resumeixen en:

  1. Continuïtat generacional
  2. Increment de la dimensió
  3. Professionalització
  4. Innovació i digitalització
  5. Internacionalització

Una vegada enumerats aquests aspectes, Alejandro va parlar de  l'importància de tindre un sistema de bon govern que permeta establir les bases perquè totes les parts implicades siguen escoltades de manera ordenada. Aquest bon govern queda dividit en dos àmbits:

  1. Bon govern corporatiu
  2. Bon govern en les relacions entre la família i l'empresa

La sessió va concloure destacant com a aspecte clau el bon sistema de govern corporatiu a l'EF. Finalment, es van enumerar algunes pràctiques de govern eficaços que permeten obtindre un plantejament estratègic objectiu i plantejar la successió de manera planificada.

Imatges: