Logo de la Universitat de València Logo Centre d'Idiomes UV Logo del portal

L’Exposició del Ninot, un dels primers actes fallers

  • Maria Vanessa Izquierdo Bulgarelli
  • 9 de març de 2023
 

Amb l’arribada del mes de febrer també arriba una època molt important per al poble valencià: Les Falles. Aquestes festes se celebren al març, però ja des del febrer es van succeint diferents celebracions que obren la porta a la festa més gran que se celebra a València.

Les coneixeu? Heu estat mai a Falles a València? Si és així, ja saps tot el que passarà, però si mai has estat, t’anirem explicant què passarà i què podràs veure i gaudir en aquestes festes.

L’Exposició del Ninot és un dels actes més importants i més esperats de les festes falleres de València. Es duu a terme cada any abans de la celebració de Les Falles i consisteix en una exhibició de ninots, que són figures de paper maixé i de cartró pedra creades per artistes fallers per ser cremades durant la darrera nit de les festes, el 19 de març, dia de San Josep.

L’Exposició del ninot sol tenir lloc entre els mesos de febrer i març com a part de les festes falleres. Aquest any, l’exposició estarà oberta des del 4 de febrer fins al 15 de març, fet que brinda als visitants l’oportunitat de veure i votar pels seus ninots favorits abans que siguen cremats la nit del 19 de març. L’Exposició és un esdeveniment molt popular a València i atrau milers de visitants cada any.

Els artistes fallers treballen durant tot l’any per crear els seus monuments amb tots els seus ninots, i la seua feina es veu recompensada amb els vots dels visitants que s’acosten fins a l’Exposició. La votació popular és un aspecte important de les festes i els artistes fallers s’esforcen per crear ninots innovadors, divertits i provocatius que criden l’atenció dels visitants i els ajuden a guanyar vots. Al final de l’esdeveniment, s’anuncien els ninots guanyadors i se’ls premia per la creativitat i les habilitats artístiques.

D’entre tots els ninots, tant de les falles grans com de les falles xicotetes, només un de cada categoria se “salva” del foc i és preservat com un exemple de la tradició fallera. Aquest ninot es considera el millor de la seua categoria i es conserva al Museu Faller de València com un record de les festes falleres. Aquest procés de salvació és un aspecte important de les festes, ja que permet preservar la tradició i la història d’aquestes celebracions per a les generacions futures.

L’Exposició del Ninot és considerada el tret de sortida oficial de les festes de València i marca l'inici d’una època plena de celebracions, concursos, desfilades i, per descomptat, la cremà de ninots i monuments fallers. Les Falles de València són una de les festivitats més importants d’Espanya i atrauen milers de visitants cada any. Amb l’obertura de l’Exposició del Ninot, els habitants de València i els visitants se submergeixen en un temps d’alegria, color i tradició, i la resta dels actes i les festivitats continuen fins al dia de la cremà dels monuments fallers.

Si és la teva primera visita a València en aquesta època, sens dubte l’Exposició és un lloc de visita obligada on podràs triar quin ninot vols que siga “salvat” del foc i siga conservat al Museu.

Aquest no és l’únic acte que se celebrarà a València aquests dies, però sí es dels primers, així que si no vols perdre’t res d’aquestes màgiques festes, comença des d’ara a conèixer-les.

Desig de tot cor que gaudeixes de Les Falles.