UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

La realització de pràctiques durant els estudis de Psicologia incrementa la taxa d’ocupació del Grau en més de 13 punts

  • Fundació General UV
  • 16 de novembre de 2021
 

Segons l’últim Estudi d’Inserció Laboral de Graus (tercera edició), realitzat per UVocupació, la taxa d’ocupació de la titulació de Psicologia varia notablement en el cas dels egressats i les egressades que han fet pràctiques voluntàries durant la carrera, sent del 72,5% enfront del 59,3% que no triaren aquesta opció (més de 13 punts per damunt). Un percentatge de persones ocupades que desenvolupen la seua labor professional, majorment, en els sectors de la sanitat i l’educació.

Quant a l’ocupació actual o última d’aquells que feren les pràctiques, des de l’Àrea d’Estudis d’UVocupació es destaquen els següents valors: el percentatge de persones egressades amb un treball ajustat a la seua titulació i que requeria estudis universitaris és del 78% (aquests professionals compaginaren els dos últims anys del Grau amb un treball de l’àmbit de la Psicologia), posant-se en 40 punts per damunt de la mitjana de la titulació que se situa en el 36,7%; i el 81% treballa amb un contracte estable, davant el 18,6% del valor global de la titulació.

Graduada en Psicologia per la Universitat de València l’any 2017, Paula Martínez va ser una d’aquestes estudiantes. Ens ho conta en el següent capítol de Treballem. De la Universitat al món laboral. Ella és terapeuta familiar en una clínica privada després de formar-se com a psicòloga en la Universitat: primer, estudiant el grau (va realitzar la seua estada Erasmus a Hèlsinki, Finlàndia, durant 10 mesos) i, després, especialitzant-se amb dos màsters en Psicologia Sanitària i Psicologia Clínica, a més de treballar com a psicòloga en associacions d’acollida, centres de menors i l’Administració pública.

“A banda dels coneixements específics sobre Psicologia, la carrera em va proporcionar nombroses competències transversals: em va ajudar a entendre’m a mi mateixa com a persona, a adquirir habilitats de treball en equip, a empatitzar i a comprendre la consciència social; però, en acabar els estudis i haver d’eixir al món laboral, vaig trobar una carència important: no sabia emprendre, com començar amb un negoci propi, i aquesta part la vaig aconseguir amb un curs específic sobre iniciativa emprenedora”, explica.

En aquest sentit, l’anàlisi dels resultats de l’estudi de Psicologia sosté que més del 93% de les persones titulades continua formant-se: el 60% (on se situaria Paula) en cursos de postgrau oficials, però prop del 45% en idiomes i el 41% fent reciclatge professional. “És una de les titulacions en la qual més graduats realitzen títols propis com ara màsters, diplomes i certificats: un 37,4% davant el valor mitjà de la UV que és del 23,5%”, apunten des d’UVocupació. A més, una cinquena part dels titulats en situació de desocupació continua ampliant els seus estudis.

El tercer Estudi d’Inserció Laboral afecta a les persones graduades entre els anys 2016 i 2018. En comparació amb el segon (egressats i egressades entre 2014 i 2016), sobreïx que el sou dels psicòlegs i les psicòlogues ha augmentat en més del 30%, així com el percentatge de professionals en llocs de tècnics o amb persones a càrrec, passant del 29,6% al 43,7%.

“Els futurs psicòlegs han de continuar actius en la cerca d’oportunitats una vegada hagen finalitzat els estudis superiors, s’han de relacionar molt, tindre moltes amistats i valorar el networking com a eina eficaç per a incrementar i establir relacions humanes i, per tant, per a trobar treball”, diu Paula, per a qui “la salut mental té cada vegada major importància en la societat” i reclama “més psicòlegs en l’àmbit públic i de la Seguretat Social”.

Llista d'enllaços: