Universitat de ValènciaFaculty of Economics Logo del portal

Celebrada la setena edició de la Setmana de l’Ètica

  • March 12th, 2024
Image de la noticia

Del 4 al 8 de març, a la Facultat d’Economia, es va celebrar la VII Setmana de l’Ètica sota el lema “Petjada ètica: Creant un món digital, verd i inclusiu”, liderada pel Col·lectiu d’Estudiants per la Facultat d’Economia Ètica (CEFDEE) amb el suport de la Facultat d’Economia i el Servei d’Informació i Dinamització (SeDi). En aquesta ocasió, la Setmana de l’Ètica va explorar aspectes de plena actualitat com la sostenibilitat, l’emprenedoria o l’impacte de les noves tecnologies des d’una perspectiva ètica.

La conferència inaugural va estar a càrrec de Guillermo Gauna-Vivas, Premi Princesa de Girona l’any 2020, amb el qual els assistents van explorar l’emprenedoria ètica a través dels diversos projectes que porta a terme amb Ayúdame3D, una entitat que fabrica pròtesis solidàries fomentant el valor social de la tecnologia. En la primera jornada, també intervingueren Natalia Vila López, Catedràtica del Departament de Comercialització i Investigació de Mercats, amb la conferència “Un màrqueting ètic o un màrqueting estètic?”; i Adrián Todolí, Professor Titular del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social i especialista en Compensation & Benefits, amb la conferència “Com regular la digitalització per a millorar l’ocupació i incentivar la innovació”. A més a més, Mª Jesús Figuerola, Directora de Talent i Coordinadora del Grup de Cooperació de Caixa Popular, va presentar les iniciatives impulsades pel grup de cooperació de Caixa Popular, com a part integral de l’estratègia solidària de l’entitat.

El dimarts 5 de març, José Palomero, Responsable d’Educació i Divulgació en Global Omnium, debaté entorn del màrqueting i el concepte ASG (qüestions ambientals, socials i de govern corporatiu). Seguidament, Rafa Permuy, CEO i Co-Fundador de Bosquia, impartí la conferència “De la visió a la viabilitat: Trencant l’estigma de les empreses verdes”. Completà la jornada la conferència “Potencia la teua trajectòria empresarial en Europa amb fons europeus: Aprèn com emprendre en verd amb el programa Erasmus For Young Entrepreneurs (EYE)” de la mà de Susana Peñalver, Senior Consultant i European Project Manager en InnEurope. La jornada del dimarts acabà amb un cinefòrum sobre la pel·lícula Acció Judicial en el que els participants pogueren reflexionar sobre les motivacions que guien als diferents personatges de la mà de Rubén Porcuna Enguix, Professor Contractat Doctor en el Departament de Comptabilitat.

El dimecres 6 de març, la jornada començà amb el taller “Més enllà de les peces i la moda sostenible: Aprendre a llegir les etiquetes” impartit per Alfonso Saura, Co-fundador i CEO, i Ángela Gómez, Co-fundadora y Directora Creativa de l’empresa de roba sostenible y vegana Clotsy. Tot seguit, Maja Barac Vuckovic, Professora Contractada Doctora del Departament d’Economia Aplicada, Sergio Albarracín, Director d’Estratègia Digital en ADEIT Fundació Universitat-Empresa, i Julián Andrés Cardenas Herrera, Professor Titular d’Universitat del Departament de Sociologia i Antropologia Social, participaren en una taula redona titulada “L’impacte de la Intel·ligència Artificial en l’educació actual” moderada per Lola Garzón, Professora Titular d’Universitat del Departament de Direcció d’Empreses. També participà la cooperativa Consum amb la conferència “Estratègia de sostenibilitat i economia social: El cas de Consum”, que va exposar Javier Quiles, Director de Relacions Externes de l’entitat. La jornada finalitzà amb la intervenció de Vicente Castillo, Project Manager i Chief Information Officer de l’empresa Zeus, amb la conferència “Consciència i tecnologia: la Intel·ligència Artificial ètica en la pràctica de Zeus”.

El dijous 7 de març, Juan Carlos García López, President del Club Rotary València-Centre exposà el programa d’aliments Alpan per a les persones més necessitades, i Jaime Penadés Comunicador científic de la Fundació Oceanogràfic, intervingué amb la conferència “El poder del tercer sector per al canvi en l’ecosistema marí”. D’altra banda, intervingueren Laura Lizondo, Team Lead per al Llevant i Andalusia, i Arnau Mallol, Intern Sales Specialist en València, de Too Good to Go, l’aplicació de consum conscient que pretén acabar amb el malbaratament alimentari; Simone Pilon, Directora Executiva Interina de Berklee Valencia amb la conferència “Elaboració d’un pla de sostenibilitat: procés i reptes”; i Tomás González-Cruz, Professor Titular d’Universitat del Departament de Direcció d’Empreses, i Deyanira Sánchez-Amézquita, investigadora, amb la conferència “Report for Good: Com facilitar el mesurament de la sostenibilitat a les mitjanes i xicotetes empreses”.

El 8 de març, la jornada començà amb la conferència “Desenvolupament empresarial i compromís ambiental: El caso d’èxit de Matteco amb el suport de Zubi Group” a càrrec de Gonzalo Abellán Sáez, investigador de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València i Co-fundador & CTO de Matteco. Tot seguit, Santiago Rodríguez, tècnic investigador de l’Alcaldia de Bogotà, presentà la conferència “Combatent la corrupció des de les arrels: El paper de la tecnologia en la detecció d’irregularitats en la contractació pública”. Finalment, es feu entrega dels Premis per l’Ètica 2024 que en aquesta ocasió reconeixeren al professor Manuel Guillén Parra (1969-2023), una peça clau en el naixement i desenvolupament del projecte “Facultat d’Economia Ètica”, i a l’emprenedor Guillermo Gauna Vivas, Director General de Ayúdame 3D, una entitat amb gran vocació ètica.  La VII Setmana de l’Ètica fou clausurada pel Degà de la Facultat d’Economia, Francisco Muñoz Murgui, i la Presidenta del Col·lectiu d’Estudiants per la Facultat d’Economia Ètica (CEFDEE), Paula Ballester Aguilera.

Galeria fotogràfica de la VII Setmana de l'Ètica