Universitat de ValènciaEstructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

Xarrada ERI - Anna Paola Fallaci: "A multidimensional approach to investigate how knowledge changes when reading"

  • 24 de març de 2025
Image de la noticia

28 de març de 2025. 13:00 h. Sessió presencial i en línia (Sala M204, Facultat de Psicologia i Logopèdia). Idioma: anglés.

A multidimensional approach to investigate how knowledge changes when reading

Anna Paola Fallaci

Universitat de Florència

 

L'accés gairebé il·limitat a fonts d'informació a Internet i la possibilitat d'integrar el coneixement propi mitjançant eines d'intel·ligència artificial ofereixen als lectors oportunitats úniques per informar-se. Tanmateix, això requereix habilitats avançades de lectura digital que van més enllà de la comprensió d'un sol text. Per entendre múltiples textos en un entorn digital, cal avaluar les fonts i integrar informació de fonts fiables (Bråten et al., 2020) amb el coneixement previ.

El coneixement previ és un dels factors més rellevants per a la comprensió lectora (Alexander & Jetton, 2000) i, alhora, aquesta és fonamental per a l'aprenentatge. El coneixement previ es considera un concepte multidimensional (McCarthy & McNamara, 2021). Un lector pot tenir un coneixement previ limitat en quantitat, però molt precís. Aquest tipus de coneixement és més coherent i sòlid que un de més ampli però poc estructurat. Per això, avaluar el coneixement previ des de múltiples dimensions és essencial per desenvolupar eines de mesura adequades i potenciar al màxim les habilitats de comprensió dels estudiants.

En aquest sentit, el meu estudi té com a objectiu analitzar la relació recíproca entre quatre components del coneixement previ i la lectura crítica. He decidit examinar aquestes quatre dimensions tant de manera independent com en la seua interacció (McCarthy et al., 2023) i, per a això, he proporcionat als estudiants dos textos sobre un tema controvertit per investigar com canvia el seu coneixement després de la lectura. Els resultats mostren que només dos dels aspectes del coneixement previ es modifiquen després de llegir els textos. Podem plantejar la hipòtesi que llegir només dos textos no és suficient per canviar les idees errònies dels estudiants ni l'estructura del seu coneixement. En un futur estudi, podríem utilitzar textos refutatius, ja que afavoreixen l'activació simultània de la informació correcta present en el text i de la informació errònia que posseeix el lector (Kendeou, 2024).

 

Bio

Vaig estudiar Psicologia a Florència i actualment curse el segon any del doctorat nacional en Ciències de l'Aprenentatge i Tecnologies Digitals de la Universitat de Mòdena i Reggio Emilia, a la seu de la Universitat de Florència. El meu treball se centra a fomentar les habilitats de lectura crítica dels estudiants perquè puguen informar-se adequadament sobre temes de rellevància social. En aquest sentit, la meua investigació aborda l'avaluació de fonts i la integració d'informació fiable tant entre si com amb el coneixement previ. A més, m'interessa explorar com ensenyar als estudiants a utilitzar la intel·ligència artificial de manera crítica per informar-se.