Logo de la Universitat de València Logo Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

Xarrada ERI - Cheyenne Dosso: "Compensació d'exploració-explotació a la cerca web: efectes del context de cerca i coneixement previ del domini"

  • 10 de juny de 2022
Image de la noticia

17 juny 2022. 13:00h. Idioma: Anglès.

Compensació d'exploració-explotació a la cerca web: efectes del context de cerca i coneixement previ del domini​

Cheyenne Dosso

Universitat de Toulouse Jean-Jaurès

La cerca d'informació és una activitat cognitiva complexa on els usuaris intenten obtenir molta informació en un mínim de temps, sense gastar gaires recursos. Des d'aquesta perspectiva, els usuaris implementen diferents estratègies de cerca: Exploració (és a dir, processar una part més gran de l'espai de cerca) versus Explotació (és a dir, processar una part específica de l'espai de cerca).

A més, els motors de cerca actuals, com Google, són efectius a l'hora d'ajudar els usuaris a realitzar tasques simples (per exemple, cerca de dades), però no brinden prou suport als usuaris en tasques més complexes que condueixen a l'aprenentatge o requereixen el processament de múltiples rutes de cerca. Una millor comprensió de com els usuaris resolen l'equilibri entre exploració i explotació quan realitzen una tasca complexa permetria millorar els motors de cerca. Per exemple, els motors de cerca podrien donar millor suport a la compensació d'exploració-explotació en ajudar els usuaris a obtenir molta informació alhora que redueixen el cost cognitiu de la cerca d'informació.

En aquesta xarrada, introduiré el model cognitiu de cerca d'informació i revisaré les diferents maneres d'operacionalitzar les estratègies d'exploració-explotació. Després, presentaré dos factors principals que els afecten: el context de cerca i el nivell de coneixement previ del domini. Finalment, presentaré alguns resultats preliminars d'un estudi que va utilitzar Eye Tracking per identificar la compensació d'exploració-explotació implementada per usuaris amb o sense coneixement del domini en diferents contextos de cerca (és a dir, cerca versus exploratòria).

Bio

Actualment sóc estudiant de doctorat en psicologia cognitiva aplicada a l'ergonomia a la Universitat de Tolosa Jean-Jaurès (CLLE lab). La meua tesi és part del projecte multidisciplinari ANR-CoST que té com a objectiu descriure els patrons de comportament i les estratègies de cerca dels usuaris quan resolen tasques de cerca complexes (https://www.irit.fr/COST/consortium/). Els meus principals interessos de recerca inclouen la cerca com a aprenentatge, comportament de cerca, experiència, activitats i tasques complexes.