Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Trànsit i Seguretat Viària Logo del portal

  • Grup d'Investigació Dats
2023-2024
Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana
Acrònim

0K (Cero Kamikazes)

Codi referència

CIAPOT/2022/26

Descripció

Els sinistres vials són esdeveniments, majoritàriament evitables, que provoquen danys físics, psicològics o fins i tot la mort a milers de persones cada any. Encara que són moltes les causes que els generen, el conegut com a “Factor Humà” és present en més del 90% dels mateixos.

Un dels sinistres més greus que es poden produir són aquells provocats per vehicles que s'incorporen erròniament a les vies d'alta capacitat en la mateixa direcció, però en sentit oposat al flux principal (coneguts com a “conductors kamikaze”).

L'INTRAS i l'empresa SEOFER, a través de la Càtedra SEOFER de Seguretat Viària i Mobilitat Intel·ligent, plantegen un projecte de transferència de coneixement per dissenyar un nou dispositiu de fàcil instal·lació que sigui aplicable a tot el territori nacional i internacional per intentar actuar sobre la problemàtica descrita.

Premisses:

  • La nova solució haurà de ser adaptable a l'entorn periurbà, considerant diferents escenaris, amb un disseny atractiu i de baix impacte visual que en faciliti la instal·lació.
  • La nova solució haurà de generar confiança en l'usuari que s'aproxima circulant correctament, però alhora haurà d'intentar aturar el vehicle que s'aproxima en sentit contrari a la marxa.
  • La nova solució, a més a més d'innovadora, haurà d'integrar materials sostenibles o de baix impacte ambiental per aconseguir les funcionalitats esperades.

Activitats:

  1. Estudi de viabilitat. Patents similars
  2. Disseny preliminar del sistema: geometria i materials
  3. Redacció i revisió de la proposta de sol·licitud de patent
  4. Estudi de mercat de sistemes similars
  5. Disseny definitiu del prototip
  6. Redacció de l'informe de conclusions i actualització del dossier de patent
  7. Treballs previs a la fabricació i assaig del nou sistema

 

Aquest projecte està finançat sobre la base de la convocatòria APOTI (ajuts per a la contractació de personal de suport) de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana (CIAPOT/2022/26), cofinançat per la Càtedra SEOFER de Seguretat Viària i Mobilitat Intel·ligent.

 

Categoria projecte

Desenvolupament i innovació

Data d'inici
2023 Juliol
Data de finalització
2024 Setembre
Entitats finançadores:

Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana - Càtedra SEOFER de Seguretat Viària i Mobilitat Intel·ligent