Enllaç a Facultat de PsicologiaUniversitat de València Logo del portal

Jornada Construir el futur sense el silenci dels migrants i dels refugiats

  • 15 de novembre de 2022
logo jornades

El proper dilluns 28 de novembre entre les 10.30 hi les 14.00 h, al Saló de Graus de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació se celebrarà l'acte:

“CONSTRUIR EL FUTUR SENSE EL SILENCI DELS MIGRANTS I DELS REFUGIATS”

 

L'objectiu és obrir un espai de debat sobre el nostre futur, adreçat a tota la comunitat universitària (PDI, professorat, investigadors/es, PAS, estudiants, etc.) ia totes les persones interessades.

 

És un acte obert a totes les persones. No cal inscripció prèvia.

 

Ser impartiran dues conferències:

 

La primera (10,30h) titulada “El silenci dels migrants”

A càrrec del Dr. Luca Marin (director del CIEMI-París (Centre d'Informació i Estudis sobre les Migracions Internacionals). Se centra que parlar de "migració" no significa automàticament parlar de "migrants". Gran part de la política migratòria és en realitat una "política sobre la migració" més que una "política per i pels migrants" està configurada per interessos diferents dels que ells persegueixen i sovint tendeix a instrumentalitzar la seva situació, ja sigui amb fins mesquins, com explotar la seva feina o convertir-los en bocs expiatoris dels mals socials, o per raons nobles com el desenvolupament o l'ecologia o altres, que s'espera que es converteixin en el seu objectiu primordial. Polítics, investigadors, activistes expressen les seves opinions, sentiments i teories sobre els migrants, mentre que aquests solen guardar silenci. El servei que el món de la recerca i l'acció humanitària pot prestar als migrants consisteix a escoltar-los per donar veu després al seu univers interior ia la seva existència. Polítics, investigadors, activistes expressen les pròpies opinions, sentiments i teories sobre els migrants, mentre que aquests solen guardar silenci, no poques vegades incapaços d'articular els seus projectes, les seves dificultats i la seva visió del món. El servei que el món de la recerca i l'acció humanitària pot prestar als migrants consisteix a escoltar-los per donar veu després al seu univers interior ia la seva existència.

 

 

La segona (12,30h) titulada “Construir el futur amb els migrants i refugiats”

A càrrec del Dr. Fabio Baggio (Subsecretari del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral Santa Seu) destacarà la necessitat de construir un futur amb immigrants i refugiats, on les relacions humanes segueixin els patrons dels grans ideals humanistes. La Secció Migrants i Refugiats, del Dicasteri de la Santa Seu, constitueix un observatori privilegiat sobre migracions a nivell global. De les informacions recollides en els darrers 6 anys resulta clar com els desafiaments posats per la gestió dels fluxos migratoris al respecte dels drets humans i la promoció de la dignitat humana, han anat augmentant en gravetat i localització geogràfica. En aquest sentit, la ponència es proposa presentar i aprofundir, des d'una perspectiva interdisciplinària, dos punts essencials del missatge del Papa Francesc per a la Jornada Mundial del Migrant i Refugiat del 2022. En el seu missatge el Sant Pare evidència com el futur s'ha de construir “amb migrants i refugiats, així com amb tots els habitants de les perifèries existencials, amb els descartats i els marginats, perquè ningú quedi exclòs.