Malgrat la situació d'emergència per la climatologia adversa, les biblioteques de la Universitat de València han preparat diverses iniciatives per a visibilitzar el paper de la dona en diferents disciplines. A més, el grup ODS ha actualitzat la guia temàtica sobre igualtat de gènere, disponible per a la consulta en el següent enllaç: Guia ODS 8M, i la col·lecció del mes del nostre catàleg Trobes està dedicada a Gloria Fuertes, poeta i escriptora espanyola, coneguda principalment per la seua poesia infantil, però també per la seua obra per a adults, que abordava temes com l'amor, la injustícia social i la igualtat de gènere.
Activitats destacades en les biblioteques:
- Biblioteca d’Humanitats: Ja podeu visitar l'exposició virtual sobre maternitats “Madres, el portento quebrantando las sombras”, amb la col·laboració de la professora del Departament de Filologia Espanyola Luz C. Souto. S'emmarca dins del projecte d'Innovació Educativa: "DTD_iLAB: Aprenentatge col·laboratiu per projectes interdisciplinaris (tercera fase)", coordinat per Jesús Peris Llorca. En aquest projecte, els estudiants han analitzat diverses obres des de diferents perspectives, incloent-hi una novel·la d’un autor/a espanyol/a, una altra d’un/a hispanoamericà/a, una pel·lícula o obra de teatre i un còmic o obra gràfica.
- Biblioteca del Jardí Botànic: A la biblioteca es pot visitar l’exposició del facsímil d’Anna Atkins, pionera en la fotografia botànica i la il·lustració científica, i dediquen la seua publicació en xarxes a les dones botàniques.
- Biblioteca de Ciències de la Salut: Des de la biblioteca van publicar a les nostres xarxes sobre dues dones metgesses valencianes pioneres en ginecologia: la Dra. Manuela Solís Clarás (1862-1910), i la Dra. Mª Concepció Aleixandre Ballester (1862-1952), totes dues figures clau en l’avanç de la medicina i la salut femenina.
- Biblioteca de Psicologia i Esport: Dedicaran una exposició bibliogràfica especial a les dones esportistes, amb una atenció especial a la figura de Kathrine Switzer, la primera dona a córrer oficialment la marató de Boston.
- Biblioteca de Ciències Socials: Han gravat un vídeo inspirat en Rosie la Remachadora, icona del treball femení durant la Segona Guerra Mundial, que es va llançar al nostre canal de Youtube. A més, la biblioteca dedicarà totes les seues publicacions en xarxes del mes de març a la dona.
- Biblioteca Històrica: Les nostres xarxes socials publicaran un homenatge a les bibliotecàries històriques de la Universitat de València: Maria Moliner, Pilar Faus, Pilar Gómez Gómez i Mª Cruz Cabeza.
- Biblioteca d’Educació: A la biblioteca podeu consultar el Punt d’Interés amb bibliografia relacionada sobre el Dia Internacional de la Dona.
- Biblioteca de Ciències: A la biblioteca han preparat un expositor bibliogràfic amb el títol "8 científiques per al 8M".
Amb aquestes iniciatives, les biblioteques de la Universitat de València reafirmen el seu compromís amb la igualtat de gènere i la visibilització del paper de la dona en la cultura, la ciència i l’esport. Convidem a tota la comunitat universitària a participar i a descobrir aquestes propostes.