BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Estudiants

Segell EFQM

El Segell EFQM és l'única certificació internacional que reconeix la gestió excel·lent, innovadora i sostenible de les organitzacions a través de l'avaluació basada en el Model EFQM. Aquesta avaluació estratègica global ofereix una visió integral de la gestió de l'organització, ajudant a potenciar les seues fortaleses i a identificar oportunitats de millora. 

Al març de 2025, l'SBD ha obtingut el Segell de Qualitat EFQM 500, amb una puntuació de 576 punts, un assoliment que consolida la seua posició com a referent en gestió de qualitat, innovació i sostenibilitat. Atorgat per la European Foundation for Quality Management i el Club d'Excel·lència en la Gestió (CEG), aquest Segell implica un dels màxims reconeixements a l'excel·lència que es concedeixen a Europa i posiciona l'SBD com un referent de qualitat. El segell recolza el compromís de la Universitat de València en l'impuls i desenvolupament d'una cultura d'excel·lència. 

EFQM500

Història de l'avaluació 

El SBD, en el seu camí cap a l'excel·lència, la innovació i la sostenibilitat, va començar a treballar en 2010 en la implementació del seu sistema de gestió de qualitat, en el marc de la línia estratègica 1 del Pla Sectorial de Biblioteques 2010, dins del Pla Estratègic de la Universitat de València [2008-2011]. Es va adoptar el model EFQM com a referent. 

Es va formar el Comitè de Qualitat que, després d'un període de formació, va començar a treballar en col·laboració amb la Unitat de Qualitat de la UV. Durant aquests anys, el Comitè ha treballat en tres aspectes clau necessaris en qualsevol procés d'autoavaluació: 

  • la definició del mapa de processos, 
  • la redacció dels processos clau del servei, i 
  • la realització d'enquestes anuals de satisfacció per a usuaris (PDI i estudiants) i d'opinió per al personal del servei (PTGAS) des de 2011. 

Els processos que integren el mapa i els resultats de les enquestes es poden consultar en la pàgina web del SBD. 

El Servei de Biblioteques (SBD) va realitzar en 2017 el seu primer procés d'autoavaluació, amb l'objectiu d'obtindre una visió completa de les fortaleses, debilitats i, sobretot, de les oportunitats de millora en l'organització i gestió del Servei. 

El SBD va dur a terme un procés d'avaluació que va començar en 2021 i que va constar de diverses fases: la segona autoavaluació interna, l'elaboració de la Memòria EFQM presentada per a la sol·licitud del Segell d'Excel·lència, i l'avaluació externa que va tindre lloc els dies 25 i 26 d'octubre de 2021. 

Com a resultat, les biblioteques de la Universitat de València van obtindre el Segell d'Excel·lència, Innovació i Sostenibilitat 400 EFQM, així com el reconeixement internacional "4-star organisation", atorgat per la European Foundation for Quality Management i el Club d'Excel·lència en la Gestió (CEG). 

EFQM 400

4-star organisation

En 2023, es va realitzar el tercer procés d'autoavaluació del servei, on es van proposar 6 projectes de millora per a treballar al llarg de 2023 i 2024. Aquests es van organitzar amb un responsable per projecte i un equip de treball format per personal de les diferents biblioteques i arxius. S'estructuren de la següent manera: 

  1. Futur sostenible 
  2. Cultura i lideratge 
  3. Implicació grups d'interés 
  4. Impacte de la proposta de valor 
    1. Comunicació 
    2. Objectius de desenvolupament sostenible i responsabilitat social corporativa 
  5. Mesurament i resultats