Universitat de ValènciaServei de Prevenció i Medi Ambient Logo del portal

Paper en els serveis de reprografia

En el contracte dels serveis de reprografia es valora l’ús i el foment del paper reciclat. Per això estan obligats a imprimir en aquest tipus de paper i a doble cara, si el client no els indica el contrari. Si el teu servei de reprografia no ho fa així, està incomplint les condicions signades, per la qual cosa pots recordar-li les seues obligacions i/o informar de la incidència a mediambient@uv.es

Pots consultar el plec de condicions en aquest pdf. Tingues en compte que poden variar alguns detalls, encara que l’exigència de reciclatge i a doble cara es manté.

Paper que consumeixen les unitats de la Universitat

La Universitat compra de forma centralitzada el paper que utilitzen els seus serveis perquè s’ha adherit a l’acord marc per al subministrament de paper i material d’oficina de la Generalitat Valenciana, que estableix els requisits ambientals i de qualitat segons els quals es pot comprar paper reciclat al cent per cent o, si es compra paper de fibra verge, almenys el cinquanta per cent almenys ha de provenir d’explotacions forestals sostenibles. En tots dos casos es prohibeix el emblanquinament amb clor.

 

logo FSC

 

Per què hem de reduir el consum de paper?

Cada any es desbosquen al món entre setanta-quatre mil i noranta-tres mil kilòmetres quadrats de selva, una grandària similar al territori de Portugal. Això vol dir que cada minut es tala un terreny equivalent a trenta-sis camps de futbol.

A Espanya, consumim prop de cent setanta-cinc quilograms de paper per persona i any, la qual cosa equival a gairebé arbres de dotze metres. En total, suposa un consum de paper superior als sis milions de tones. Per això, hem de modificar els nostres patrons de consum.

La indústria paperera i de cel·lulosa ocupa el quint lloc del sector industrial en consum mundial d’energia. En el procés de producció, aquesta indústria emet grans quantitats de diòxid de carboni, òxids de nitrogen, diòxid de sofre o monòxid de carboni, entre altres partícules, que contaminen tant l’aire com les aigües.

Com pots disminuir el teu consum de paper?

- Redueix al màxim les impressions que faces.

- Imprimeix a doble cara

- Fes les impressions preferiblement en paper reciclat o amb alguna etiqueta de certificació. Més amunt apareixen els logos dels principals certificats que han d’aparèixer en el paquet de folis.

- Els altres productes que es fabriquen amb paper i cartó, com sobres, carpetes, subcarpetes, carpetes penjants, maletins, portafolis, arxivadors de palanca i de caixa, notes adhesives, separadors, quaderns, agendes, etc., es poden comprar reciclats al cent per cent ja que es troben fàcilment en el mercat.

- Recicla el paper i el cartó quan ja no et siguen útils.

Els beneficis de l’ús de paper reciclat són molt nombrosos: estalvi de trenta mil litres d’aigua per tona de producció; menor despesa energètica, ja que la producció del paper reciclat requereix un 27% menys d’energia que la fabricació de paper amb fibres verges.

Protegeix els boscos, salva el planeta.