Universitat de ValènciaServei de Prevenció i Medi Ambient Logo del portal

Per a dur a terme l'avaluació de riscs dels llocs de treball de la UVEG s'utilitza la metodologia de l'Institut de Seguretat i Higiene en el Treball, amb algunes modificacions que permeten l'adaptació a les peculiaritats dels llocs de treball de la Universitat.

Identificació dels riscos

Per a realitzar la identificació dels riscs presents en cada lloc de treball, es relacionen i es descriuen tots els possibles riscs existents en l'activitat laboral.

Relació de riscos

  1. Caiguda de persones a distint nivell: aquest perill existeix quan es realitzen treballs, encara que siga molt ocasionalment, en zones elevades sense protecció adequada, com barana, barrera, etc., als accessos a aquestes zones i en buits que hi ha en pisos i zones de treball.
  2. Caiguda de persones al mateix nivell: aquest risc es presenta quan hi ha al sòl obstacles o substàncies que poden provocar una caiguda per ensopegada o relliscada.
  3. Caiguda d'objectes per enfonsament o enderrocament: el risc existeix per la possibilitat d’enfonsament o enderrocament.
  4. Caiguda d'objectes en manipulació: possibilitat de caiguda d’objectes o materials durant l’execució de treballs o en operacions de transport i elevació per mitjans manuals o mecànics.
  5. Caiguda d'objectes despresos: possibilitat de caiguda d’objectes que no s’estan manipulant i es desprenen de la seua situació.
  6. Aixafades sobre objectes: risc de lesions (torçades, esquinços, punxades, etc.) per aixafar o ensopegar amb objectes abandonats o irregularitats del sòl, sense produir caiguda.
  7. Xocs i cops contra objectes immòbils.
  8. Xocs i cops contra objectes mòbils: possibilitat de rebre un cop per parts mòbils de maquinària fixa i objectes o materials en manipulació o transport.
  9. Cops i talls per objectes o eines: possibilitat de lesió produïda per objectes tallants, punxants o abrasius, eines i útils manuals, màquines-eina, etc.
  10. Projecció de fragments o partícules: risc de lesions produïdes per peces, fragments o partícules petites de material projectades per una màquina, eina o acció mecànica.
  11. Atrapament o aixafament per o entre objectes: possibilitat de sofrir una lesió per atrapament o aixafament de qualsevol part del cos per mecanismes de màquines o entre objectes, peces o materials.
  12. Atrapament o aixafament per bolcada de màquines o vehicles.
  13. Sobreesforços, postures inadequades o moviments repetitius: possibilitat de lesions musculoesquelètiques i/o fatiga física quan es produeix un desequilibri entre les exigències del treball i la capacitat física de l’individu.
  14. Exposició a temperatures ambientals extremes: possibilitat de dany per permanència en ambient amb calor o fred excessiu.
  15. Contactes tèrmics: risc de cremades per contacte amb superfícies o productes calents o freds.
  16. Contactes elèctrics: risc de danys per descàrrega elèctrica quan s’entra en contacte amb algun element sotmès a tensió elèctrica.
  17. Exposició a substàncies nocives o tòxiques: possibilitat de lesions o afeccions produïdes per la inhalació, el contacte o la ingestió de substàncies perjudicials per a la salut. Aquest risc s’avalua mitjançant la identificació de la substància (etiquetatge obligatori) i el mesurament de la concentració en l’ambient de treball.
  18. Contacte amb substàncies càustiques o corrosives: possibilitat de lesions produïdes per contacte amb substàncies agressives o afeccions motivades per la presència d’aquestes en l’ambient.
  19. Exposició a radiacions: possibilitat de lesió o d’afecció per l’acció de radiacions.
  20. Explosió: possibilitat que es produïsca una mescla explosiva de l’aire amb gasos o substàncies combustibles o un esclat de recipients a pressió.
  21. Incendi: risc de propagació d’incendi.
  22. Danys causats per éssers vius: risc de lesions o d’afeccions per l’acció sobre l’organisme d’animals, contaminants biològics o altres éssers vius.
  23. Atropellaments o cops amb vehicles: possibilitat de sofrir una lesió per cop o atropellament d’un vehicle durant la jornada de treball. Inclou els accidents de trànsit en hores de treball. Exclou els accidents quan es va o es torna del treball.
  24. Exposició al soroll: possibilitat de lesió auditiva per exposició a un nivell de soroll superior als límits admissibles. Aquest risc s’avalua per mesurament i càlcul del nivell equivalent.
  25. Exposició a vibracions: possibilitat de lesions per exposició prolongada a vibracions mecàniques.
  26. Il·luminació inadequada: possibilitat de fatiga ocular produïda per il·luminació massa baixa o excessiva, en funció del treball a realitzar. Aquest risc s’avalua mitjançant mesurament i comparació amb els valors de referència.
  27. Càrrega mental: quan el treball exigeix una elevada concentració, rapidesa de resposta i un esforç prolongat d’atenció als quals la persona no pot adaptar-se, apareix la fatiga nerviosa i la possibilitat de trastorns emocionals i alteracions psicosomàtiques.
  28. Perills derivats de factors psicosocials o organitzatius: perills derivats de l’organització del treball, la repercussió dels quals en la salut dependrà de com es visca la interacció individu-condicions de treball.
  29. Altres riscs no especificats: s’identifiquen tots aquells perills no considerats en els punts anteriors. Exemples: asfíxia per manca d’oxigen, ofegament, descàrregues atmosfèriques, cremades pel sol, agressions i atracaments, fatiga visual, etc.