Logo UVFacultat de Ciències Socials Logo del portal

Perspectiva Històrica

  • 15 d’abril de 2021
Image de la noticia

“Pandemias y neoliberalismo. Una mirada histórica”. Conferència 24 de juliol de 2020. Davant la situació de pandèmia que viu el món, les reflexions des de les ciències humanes i, especialment, al camp de la història, son ara més que necessàries. Permeten visualitzar les relacions existents entre les estructures socials, les accions dels individus i la falta de control de les infermetats. En aquest context, per a entendre la crisi que vivim, es deu realitzar un examen profund dels conflictes al nostre temps. Després de dècades de polítiques neoliberales, de falta de inversions en salut pública, de misèria i de falta de recursos bàsics per a milions de persones al món, junt amb la degradació del medi ambient, les nostres societats es troben en una situació de gran vulnerabilitat davant l'aparició de COVID-19. Per a reflexionar sobre aquest tema, el Programa de Potsgrau en Història de la Universitat Federal de Río Grande do Sul convida a dos  experts en la història de la salut i de la ciència, el professor Marcos Cueto (Casa de Osvaldo Cruz. Fiocruz, Brasil) i el professor Josep L. Barona (Institut Interuniversitari López Piñero, Universitat de València, España) a participar en la conferència titulada: “Pandemias y neoliberalismo. Una mirada histórica”. A l'esdeveniment també participarà Jacqueline Brizola, investigadora visitant a l'Institut Interuniversitari López Piñero i organitzadora d'aquest encontre virtual. 24 de juliol de 2020 a les 15:00h, hora de Brasil, 20:00h a Espanya. 

 

"Acceleració i alienació viral" Herzog, B.; Hernàndez, F. J. (2020):, Levante-EMV, 24/03/2020. 

 

"De les teories de la conspiració als ingredients màgics: Desinformació en temps de la COVID-19". Seminari 27 de Maig de 2020.

 

“Acabar amb les quarantenes: Repensar la protecció contra les epidèmies al port de Lisboa (1901-1945)”. Seminari 10 de Juny de 2020.

 

“Les lliçons d’una pandèmia”. Col.loqui coordinat per E. Novella amb Ildefonso Hernández, catedràtic de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández d'Elx i antic Director Gerenal de Salut Pública del Govern Espanyol (2008-2011), i dels historiadors de medicina Josep Lluís Barona (Universitat de València) i Enrique Perdiguero (Universitat Miguel Hernández d'Elx), tots dos, membres de l'Institut Interuniversitari López Piñero. 20 de Maig de 2020.

 

"Les claus d'una pandèmia evitable. El context epidemiològic-històric de la  COVID-19". 11 de juny de 2020. Josep Bernabeu. Investigador de l’Institut Interuniversitari López Piñero i professor de la Universitat d'Alacant.

 

"Les pandèmies abans del coronavirus. Tres visions històriques". Xerrada divulgativa realitzada el 26 de maig de 2020 per membres de l’Institut Interuniversitari López Piñero Enrique Perdiguero (Universitat Miguel Hernández), Carmel Ferragud (Universitat de València) i Maria José Baguena (Universitat de València).