Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

El Cofre de la Mar és un projecte de divulgació científica, que es dirigeix a l'estudiantat d'ensenyament de primària, i amb el qual es pretén posar en valor la Mediterrània.

L’activitat, gratuïta i formada per 12 experiments, explica el funcionament marí a partir dels corrents, les ones, la llum o la pressió, i relaciona aquests fets amb la biodiversitat, la contaminació o el canvi climàtic. 

Un experiment amb gel i aigua calenta per a simular un corrent marí en un tanc d’aigua; una webcam i un llapis USB que conté diverses aplicacions web com un simulador de la llum i els colors davall la mar; conéixer la bioluminescència com una forma de comunicació animal a través d’un parell de calamars amb òrgans lluminosos; o observar els efectes del canvi climàtic a través d’una simulació en la qual s’aprecien els efectes de l’acidificació marina. Són algunes de les propostes del Cofre, enllaçades a través de la història La pirata i la seua amiga la polp argonauta, les quals envien una carta a la mestra o el mestre que realitzarà l’activitat amb un mapa en el qual s’insta a xiquets i xiquetes a conéixer i cuidar la mar, i a cercar en el mapa el cofre, obrir-lo i descobrir els seus tresors.

La proposta és un bagul que conté els objectes necessaris per a realitzar dotze experiments relacionats amb la densitat, la pressió, els corrents, les ones, les marees, la llum i els colors, les espècies, l’ecosistema mediterrani, la bioacústica, la bioluminescència, la contaminació i el canvi climàtic. Està format per 25 elements entre els quals destaquen un tanc d’aigua, una memòria USB, dos calamars lluminosos, una webcam, una guia didàctica, colorants alimentaris, fitxes d’animals marins, pipetes, un conte i una maqueta de marees.

El projecte, ideat per a fomentar un millor coneixement dels valors culturals i mediambientals de la mar, ha estat llançat per la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, i en ell, entre uns altres, col·laboren la Conselleria d’Educació a través del CEFIRE de Torrent i Las Naves de l’Ajuntament de València. Aquest projecte compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) i del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. 

En El Cofre de la Mar s’inclou una aplicació joc que disposa d’una webcam que permetrà observar imatges tal i com es veuen en superfície i apreciar com es van perdent els colors a mesura que augmenta la profunditat de la mar.

IDEMAR Belharra

L’Associació IDEMAR Belharra, dedicada a la recerca, divulgació i educació marina, està composta per un grup de joves formades en biologia, oceanografia, nàutica i submarinisme. Investiguen la Mediterrània i traslladen el coneixement generat a la societat, creant un vincle amb la mar i educant des de la ciència per a fomentar el respecte cap al medi. L’associació disposa de l’embarcació Belharra, un veler de 14 metres.

 

MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS (PROJECTE TANCAT) EN EL SEGÜENT ENLLAÇ:

Accès a la aplicació del cofre de la Mar

 

 

Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

Aquestes activitats compten amb el finançament de la Fundación Española de Ciència i Tecnologia i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.