Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

Aquestes activitats compten amb el finançament de la Fundación Española de Ciència i Tecnologia i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

“Encontres amb la maleta de la ciència” és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat de València basat en el llibre “La maleta de la ciència”, publicat en 2010 per l’Editorial Graó i l’autor del qual és Enric Ramiro, col•laborador habitual d’aquesta UCC+i. La primera fase del projecte fou cofinançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) en 2015. La idea ha obtingut el reconeixement de COMCIRED 2015, un foro de debat i formació amb comunicadors i divulgadors científics de les UCC+i de tot Espanya, com el millor projecte de Divulgació de la Ciència en l’àmbit estatal, juntament amb el projecte “Andalucía, mejor con ciencia” de la Fundación Descubre.

El llibre conté 60 experiments i es dirigeix a persones de qualsevol edat que treballen continguts curriculars de primària i infantil. A més, el llibre també conté diferents recursos sobre divulgació científica, recomanacions interessants i una selecció bibliogràfica.

El projecte bàsic dut a terme per aquesta UCC+i al llarg de 2015 i 2016 ha consistit a construir 50 maletes de fusta que contenen els elements necessaris per a la realització de 20 experiments (10 d’aire i 10 d’aigua), les seues corresponents fitxes descriptives i un exemplar del llibre “La Maleta de la Ciència”.

L’objectiu fonamental d’aquest projecte ha sigut el de materialitzar una maleta de la ciència com un instrument per a la introducció, l’aprenentatge i l’ensenyament de la cultura científica. A més de la construcció de la maleta, el projecte ha inclòs diferents jornades de formació i un concurs per als més menuts.

Així, amb una llista d’espera de centres educatius que han sol•licitat la maleta i de peticions de jornades de formació, aquesta UCC+i considera necessari posar en marxa una nova edició d’aquest projecte. “Encontres amb la maleta de la ciència 2017”, és una proposta millorada i ampliada. Per una banda incrementem el nombre de jornades de formació en col•laboració amb diferents institucions i associacions. Per altra banda, seguint el disseny ja experimentat, volem continuar construint més maletes per distribuir a centres escolars i altres entitats interessades.

Les accions d’aquest projecte pretenen despertar les vocacions científiques, incrementar la cultura científica de la joventut, i contribuir a la divulgació científica en la societat ja que ofereix un conjunt de recursos i de tècniques obertes a l’experimentació. La Maleta de la Ciència també s’han constituït en un element que afavoreix l’interès i l’estima per la cultura científica a la ciutadania en general.

PROJECTE FINALITZAT